Viikon hyvinvointi-investointi

SOSTE esittelee vuoden 2017 alusta viikoittain yhden hyvinvointi-investoinnin.

viikko 1:

Riittävä lepo

Aamulehden artikkelissa työterveyden asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat punnitsevat levon tärkeyttä hyvinvoinnille ja työssä jaksamiselle: Tärkeintä palautumisen kannalta on uni, mutta keho ja mieli tarvitsevat muunkinlaista säännöllistä lepoa.

viikko 2:

Talvikengät, liukuesteet, hiekoitus ja tasapainoharjoittelu

Talvijalankulun turvallisuuskampanja Pysy pystyssä muistuttaa, että liukkaisiin voi varautua myös ennakkoon, esimerkiksi treenaamalla lihaskuntoa ja valitsemalla pitävät jalkineet.

viikko 3:

Terveellinen ja stressitön opinahjo

Yle uutisoi Kuhmossa Tuupalan uudesta puukoulusta, josta on tulossa lapsille terveellinen ja stressitön opinahjo. Kaupungille sekä lähialueelle se voi tuoda välillisesti melkoisen määrän euroja.

viikko 4:

Matalan kynnyksen harrastustoiminta lapsille

Joensuussa lapsille tarjotaan ilmaisia liikuntaharrastuksia – kulut ovat monelle perheelle liian kovat. Monet lapset putoavat koululiikunnan ja maksullisen seuraliikunnan väliseen tyhjiöön.

viikko 5:

Kuntien terveysinvestoinnit

Yksi elämä -terveystalkoot on koonnut 11 esimerkkiä, jotka osoittavat, että kunnissa on mahdollista investointien kautta parantaa suomalaisten terveyttä ja vähentää menoja.

viikko 6:

Palkalliset vapaat vanhemmille ja isovanhemmille

DNA on ottanut käyttöön palkallisen vapaan, joka myönnetään kaikille isovanhemmaksi tulleille DNA:n työntekijöille. Vanhempainliitossa puolestaan palkallista vapaata saavat koulunsa aloittavien vanhemmat.

Perheystävällisten käytänteiden tarkoituksena on tehdä työn ja perheen yhdistäminen työntekijöille mahdollisimman helpoksi sekä tukea perheiden yhdessäoloa elämän tärkeissä vaiheissa.

viikko 7:

Kaverikioski

Ystävänpäivän hyvinvointi-investointi tulee Janakkalan Tervakosken koulusta. Siellä on kehitetty kaverikioski.

Kioskilta pikkuoppilaat saattoivat hakea kuudesluokkalaisen leikkikaveriksi ja myös noutaa monenlaisia leikkivälineitä. Leikkijöillä oli yksi pääsääntö: lähde kaikkeen mukaan. Huonoa leikkiä ei ole. 

Kaveruus ja leikki kantavat pitkälle.

viikko 8:

Sukupuolineutraali avioliitto

Sukupuolineutraali avioliitto on keskusteluttanut Suomessa jälleen viime aikoina. Nyt kun laki tulee virallisesti voimaan, on hyvä nostaa se myös viikon hyvinvointi-investoinniksi.

Yhdysvaltalainen tutkija Julia Raifman Johns Hopkins -yliopistosta on tutkimusryhmänsa kanssa selvittänyt seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvien nuorten riskiä yrittää itsemurhaa. Tutkimus osoitti, että yhteiskunnan avioliittolinjauksilla on yhteys nuorten itsemurhiin. Raifman kollegoineen analysoi nuorten itsemurhayritysten määrien muutoksia 47 osavaltiossa. Niistä 32 oli hyväksynyt sukupuolineutraalin avioliiton 2015 alkuun mennessä. Tutkimus osoitti, että ennen lainmuutosta 8,6 prosenttia kaikista ja 28,5 prosenttia homo-, lesbo- ja biseksuaalinuorista oli yrittänyt riistää hengen itseltään. Itsemurhaa yrittäneiden nuorten joukko kutistui lainmuutoksen jälkeen seitsemän prosenttia ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten kohdalla vähennys oli jopa kaksinkertainen.