Sote-järjestöt: Perusturvan uudistamista ei ole varaa tyriä – uudistus käyntiin heti, mutta vaiheittain


Etusivu / Uutiset / Sote-järjestöt: Perusturvan uudistamista ei ole varaa tyriä – uudistus käyntiin heti, mutta vaiheittain

Perusturva tarvitsee remonttia, joka on tehtävä vaiheittain ja huolellisesti. Tulevaisuuden joustavan perusturvan keskiössä on ihminen, johon luotetaan ja jota tuetaan sanktioimisen sijaan.  

SOSTE ja sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat muotoilleet periaatteet perusturvan kehittämiseksi. Suomessa tarvitaan perusturvan remonttia, mutta kertarysäyksellä tehtävän mylläyksen sijaan uudistus on tehtävä vaiheittain. Perusturva takaa ihmisten toimeentulon ja luo perustan hyvinvoinnille ja toimintakyvylle. Huolimaton, liian suoraviivainen lähestymistapa vie uudistuksen väärille urille, jolloin seuraukset voivat olla inhimillisesti vakavia.  

– Kenenkään elämä ei saa vaikeutua siksi, että uudistuksen kiihkossa edetään hätiköiden. Esimerkiksi sote-uudistuksesta voidaan oppia, että monimutkaisten järjestelmien uudistamisessa tulisi edetä vaiheittain, mutta määrätietoisesti pitkän aikavälin visioon nojaten. Yhden hallituksen kaudella tämä työ ei ehdi maaliin, sanoo SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas. 

Uudistus tulee kuitenkin aloittaa heti, koska perusturvassa on selkeitä epäkohtia. Suurin ongelma on perusturvan aivan liian matala taso sekä järjestelmän byrokraattisuus. Sote-järjestöt ymmärtävät jäsentensä kautta ihmisten monimutkaisia elämäntilanteita.  

– Elämä ei aina mene suunnitelmien mukaan. Opiskelut keskeytyvät sairastumiseen, avioliitot päättyvät eroon, lapsen sairaus uuvuttaa vanhemmat. Perusturvan tulee joustaa niin, että ihminen saa vaikeassa tilanteessa tukea ja ihmisten tipahtaminen järjestelmän eri etuuksien väliin loppuu, sanoo SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen. 

Tavoitteena joustava perusturva, joka huomioi ihmisen 

Järjestöjen joustava perusturva nostaa ja yhtenäistää etuuksien tasoa. Lisäksi järjestelmää selkeytetään ihmisen näkökulmasta. Perusturvan uudistus valmistellaan huolellisesti parlamentaarisesti asiantuntijoita kuullen. Uusittu järjestelmä toimii 2030-luvulla. 

– Perusturvassa on kyse arvovalinnoista. Me haluamme nostaa esiin eettiset periaatteet ja vision tulevaisuudesta, jota kohti perusturvaa tulee kehittää, Kiukas sanoo. 

Uudistuksessa täytyy vahvistaa ihmisen oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin, kuntoutukseen, koulutukseen ja työllistymistä tukeviin palveluihin. Kehitys kohti entistä sanktioivampaa perusturvajärjestelmää on ollut virhe. 

– Tulevaisuudessa keskiöön täytyy nostaa luottamus, ihmisen toimintakyvyn tukeminen ja aktiivisen kansalaisuuden mahdollistaminen, sanoo Järvinen ja jatkaa: 

–  Lisäämällä etuusjärjestelmän kykyä huomioida ihmisten erilaiset tilanteet ja parantamalla sen ja palvelujärjestelmän yhteispeliä, ihmiset saavat tulevaisuudessa tarvitsemaansa tukea oikeaan aikaan.

[button class=”” text=”Lataa ja lue julkaisu (PDF)” url=”https://www.soste.fi/soste_joustavaperusturva_jarjestojenperiaatteet_012019/” ]

[button class=”” text=”Lue lisää” url=”https://www.soste.fi/oikeudenmukainen-ja-riittava-perusturva-kaikille/” ]

Lisätietoja:

Vertti Kiukas, pääsihteeri

Anna Järvinen, erityisasiantuntija

Jussi Ahokas, pääekonomisti