fi | sv | eng

Alkoholin kokonaiskulutuksen kasvua ei tule tukea

27.01.2017, 10:55

Hallitus valmistelee parhaillaan alkoholilain kokonaisuudistusta. Hallituksen lakiluonnos tulisi lisäämään alkoholiahaittoja. Alkoholilain tarkoituksena on ollut kulutusta ohjaamalla vähentää alkoholista aiheutuvia yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja niin käyttäjälle itselleen kuin toisille osapuolille.

Lakiluonnoksen merkittävin muutos aikaisempaan koskisi saatavuuden lisäämistä siten, että jatkossa väkevämpiä (max 5,5 tilavuusprosenttia) alkoholijuomia olisi mahdollista myydä elintarvikekaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla. Uudistus koskisi A-oluita, nykyistä vahvempia siidereitä sekä long drink-juomia sekä alkoholipitoisia juomasekoituksia riippumatta niiden valmistustavasta.

Alkoholipolitiikkaa tulee tarkastella ensisijaisesti kansanterveysnäkökulmasta

Alkoholijuomien käytölle ei voida määrittää turvarajaa, ja alkoholilla onkin alkoholisairauksien lisäksi merkittävä yhteys keskeisten kansansairauksien syntyyn. SOSTEn näkemyksen mukaan lakiesitystä ei pitäisi antaa nykyisessä muodossa. Lakiluonnoksen vahva elinkeinon intressin korostuminen lisää alkoholin saatavuutta vahvistamalla vähittäiskaupan ja panimoiden myyntiä, mutta tuhoaa kansanterveyttä ja ihmisten työkykyä, lisää kansantalouden kustannuksia sekä lisää merkittävästi muun elinkeinoelämän tuottavuuden menetyksiä. Tähän Suomella ei ole varaa.

SOSTEn lausunnon keskeiset kohdat

  • SOSTE toteaa, että alkoholin kokonaiskulutusta on tarpeen vähentää merkittävästi.
  • SOSTE esittää alkoholilain tavoitteeksi kokonaiskulutuksen vähentämistä 10%:lla vuoteen 2020 mennessä WHO:n kroonisten kansansairauksien ehkäisyohjelman 2013-2020 mukaisesti.
  • SOSTE esittää, että elintarvikeliikkeissä, kioskeissa ja huoltamoilla myydään vain 3,5% tilavuusprosenttia sisältäviä alkoholijuomia ja kaikki muu alkoholijuomien vähittäismyynti tapahtuu Alkon myymälöissä.
  • SOSTE esittää kohdistettua haittaveroa limuviinoille nuorten ja naisten alkoholihaittojen ehkäisemiseksi.
  • SOSTEn mielestä laissa tulee olla tupakkalain mukaisesti kansanterveyslähtöinen tavoite, sitä toteuttavat uusimpaan tietoon perustuvat keinot. Siinä tulee myös määritellä, miten lain terveysvaikutuksia mitataan ja missä vaiheessa tämä tapahtuu.
  • Esityksellä pyritään myös vähentämään paikoin vanhentuneen lainsäädännön aiheuttamaa sääntelytaakkaa yrityksille ja turvaamaan toimivan kilpailun edellytyksiä. Tätä SOSTE kannattaa niiltä osin, kun niillä on vain vähän tai ei ollenkaan kansanterveysvaikutuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntoyhteenveto alkoholilain kokonaisuudistuksesta valmistuu helmikuun aikana.

Lue lisää