fi | sv | eng

Asiakas valitsee arkisin perustein

10.05.2017, 14:00

Hämeenlinna kokeilee sote-keskuksen suoraa valintaa vuosina 2017–2018 kahden terveysaseman alueella. Kokeilussa on mukana noin neljäsosa kuntalaisista eli 18 000 asukasta. Asukkaat ovat saaneet valita helmikuun loppupuolelta saakka. Tällä hetkellä voi valita julkisen terveysaseman tai neljän yksityisen sote-keskuksen välillä. Kaikki tuottavat samaa ns. vastaanottopalvelujen palvelupakettia, mutta tuottajat ovat erilaisia esimerkiksi kooltaan ja organisaatiorakenteeltaan.

Yksityisen palveluntuottajan on valinnut tähän mennessä noin kahdeksan prosenttia valinnanvapauden piiriin kuuluvista asukkaista. Valinta on pyritty tekemään mahdollisimman yksinkertaiseksi: mitään todistuksia, päätöksiä tai palveluseteleitä ei tarvita, valinnan voi tehdä napinpainalluksella verkossa tai asioimalla suoraan haluamansa tuottajan luona. Ennakoida ei tarvitse, hoitovastuu siirtyy tuottajalle heti valinnanteon jälkeen. Jos valinta ei ole mieleinen, tuottajaa voi vaihtaa 30 päivän kuluttua.

Asiakkaille tarjotaan neuvontaa kaupungin verkkosivuilla, erillisessä neuvontanumerossa ja sähköpostitse. Myös palveluntuottajat neuvovat asiakkaita.

Saatavuus ja laatu ovat valttia

Asukkaiden valintoja ja palvelujen käyttöä seurataan varsin tarkasti. Valintapäätöksen keskeisimmiksi syiksi asiakkaat ovat kertoneet hoitoonpääsyn nopeuden, aiemman hyvän kokemuksen palvelujen tuottajasta ja palvelujen laadukkuuden. Saatavuus ja laatu ovat valttia.

Sekä Hämeenlinnan kaupunki että palveluntuottajat neuvovat asiakkaita valinnoissa. Asukkaita pohdituttavat varsin arkiset, hoitoon tai palveluun liittyvät asiat: Milloin pääsen palveluun? Kuka minua hoitaa? Otetaanko tarvittavat näytteet hoitopaikassa vai jossain muualla? Miten saan reseptini uusittua?

Ensimmäinen tuntuma on, että valinnanvapautta käytetään silloin, kun palveluille on tarvetta. Sote-keskuksen pohdinta tulee eteen vasta sitten, kun yskä ja nuha vaivaavat. Valintoja tehneet eivät eroa sen kummemmin muusta väestöstä, joukosta löytyy sekä harvemmin asioivia että useita palveluja tarvitsevia. Jännittävintä valinnanvapauskokeilun ensivaiheen tuloksissa taitaakin olla, etteivät ne yllätä.

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa valinnanvapauskokeiluja viidellä alueella. Valinnanvapautta olisi tarkoitus kokeilla myös maakunnallisesti ja suun terveydenhuollossa. Muutoksesta ja lainvalmistelusta on käyty varsin kiihkeää ja kriittistä keskustelua. Kauhukuvista huolimatta nykyiset valinnanvapauskokeilut on saatu käyntiin erittäin nopeasti.

Niina Haake
kehittämispäällikkö, Hämeenlinnan kaupunki
Kirjoittaja toimii valinnanvapauskokeilun projektipäällikkönä Hämeenlinnan kaupungilla.

Lue lisää

Hämeenlinnan valinnanvapauskokeilu

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: