fi | sv | eng

”Me ei tiedetä parhaiten”

11.10.2016, 14:06

Tuoreet SOSTE-palkinnon saajat Heikki ja Oona Yeesi ry:stä ovat ”aivan liekeissä”. Pienen järjestön kahdelle työntekijälle ulkoisen tunnustuksen saaminen on iso juttu. Palkinto osoittaa, että pienikin järjestö voi olla vaikuttava ja myös järjestön ulkopuolella nähdään sen työn arvo.

Oona kiitti Yeesiläisten puolesta SOSTE-palkinnosta M/S SOSTEn avajaisissa 4.10.2016. Kuva: Jukka-Pekka Flander

Vapaaehtoispohjalta

Yeesi aloitti toimintansa vuonna 2011 vapaaehtoispohjalta ja Oona ja Heikki pitävät sitä edelleen järjestön voimana. Yeesin palkkalistoilla oleva kaksikko onkin vakuuttunut, että kahdella työntekijällä ja vapaaehtoisten avulla toiminta voi olla laajempaa kuin kuudella palkatulla työntekijällä.

Vapaaehtoistyössä on haluttu pitää matala kynnys, osallistua saa omien voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan. Yeesiläisiä vapaaehtoisia onkin noin 150 ja 23 paikkakunnalla. Jäseniä järjestöllä on noin sata. Kaksikko ei kuitenkaan halua tehdä suurta eroa vapaaehtoisten ja jäsenten kesken. Heistä jäsenmäärä on hieman vanhanaikainen tapa mitata järjestön tunnettuutta ja vaikuttavuutta.

Yeesin näkyvyyttä voisikin mitata sosiaalisessa mediassa; Facebook tavoittaa 1 375 ihmistä, Instagram 821 ja Twitter 1 095. Heikin Twitterissä julkaiseman ilmoituksen jälkeen Yeesin hallitukseenkin oli tulijoita enemmän kuin voitiin ottaa.

Nuorilta nuorille

Erityisen iloisia Heikki ja Oona ovat siitä, ettei heidän tarvitse ikinä sanoa suoraan ”ei” vaan vapaaehtoisten ansiosta voidaan sanoa ”mitä jos” ja lähteä kehittämään ajatusta yhdessä. Yeesin perusidea onkin kehittää toimintaa nuorilta nuorille.

Heikki ja Oona kiteyttävätkin toiminta-ajatuksen hyvin ”Me ei tiedetä parhaiten, vaan mukana on erilaisia tyyppejä ja erilaisia kiinnostuksen kohteita, yllättävät jutut saattavat olla niitä parhaiten menestyviä juttuja”.

Yeesin Heikki ja Oona pitävät viime vuosien tärkeimpänä saavutuksena nuorten aktivoitumista mielenterveystyöhön. Kaksikko on myös vakuuttunut, että mielenterveydestä puhuminen on neutralisoitunut, ja järjestö on onnistunut levittämään tietoa siitä, miten mielenterveydestä voi pitää huolta normaalissa arjessa.

Yeesi on ollut mukana erilaisissa tapahtumissa, esimerkiksi partiolaisten Roihu-leirillä, missä Yeesin pisteellä pohdittiin muun muassa, miten luonto voi vaikuttaa mielenterveyteen. Leirillä näki myös, miten kahdella aivan eri kokoluokassa toimivalla vapaaehtoisjärjestöllä on paljon yhteistä.

Joustavuutta ja innovatiivisuutta

Nyt Yeesillä on loppusuoralla RAY:n rahoittama LUMIKA-hanke, jolla on ollut tavoitteena nuorten tavoittaminen ja aktivoiminen kansalaistoimintaan sekä nuorten mielenterveystaitojen kehittäminen. Jäljellä on enää loppuraportin kirjoittaminen ja juhlien järjestäminen.

Hankkeen loppumisesta huolimatta kaksikon katse on jo tulevaisuudessa. Rahoitusta on haettu toiminnan laajentamista ja kehittämistä varten. Suunnitteilla on myös tiivistää yhteistyötä paikallisten mielenterveysseurojen ja oppilaitosten kanssa. Yeesiläisten tapaan toimintamallien kehittämisessä halutaan pitää mukana joustavuus ja innovatiivisuus.

Jos rahoitusta saataisiin, kolmannen työntekijän palkkaaminen voisi olla mahdollista, ja rahoitus ratkaisee tietenkin toiminnan laajuuden. Kaksikko kuitenkin vakuuttaa, että vaikkei rahoitusta saataisi, Yeesi jatkaa toimintaansa vapaaehtoistyönä, ihan niin kuin järjestön alussakin.

Anna Heikkilä

Kirjoittaja on SOSTEssa korkeakouluharjoittelijana.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: