fi | sv | eng

Nyt on aika vaikuttaa asiakasmaksuihin

15.08.2017, 09:55

STM:n asettama asiakasmaksujärjestelmän kokonaisuudistusta valmisteleva työryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa maaliskuussaSen on laadittava tämän vuoden aikana luonnos hallituksen esitykseksi uudeksi asiakasmaksulainsäädännöksi. Aikataulu on tiukka, kun ottaa huomioon lainsäädännön laajuuden ja useiden samanaikaisten muutosten vaikutukset valmisteltavaan lainsäädäntöön. Siihen vaikuttavat muun muassa sote- ja maakuntauudistus sekä vammaislainsäädännön uudistus. 

Uudistus on tärkeä lukuisille sosiaali- ja terveysjärjestöjen edustamille ihmisryhmille.Järjestöjen edustajiatyöryhmässä ovat varsinaisena jäsene SOSTEn tutkimuspäällikkö Anne Perälahti ja varajäsene Eläkkeensaajien keskusliiton sosiaalipoliittinen asiantuntija Tarja Pajunen. 

Järjestöjen äänen esiin tuomiseksi niiden edustajista kootun asiantuntijajoukon avustuksella on laadittu asiakasmaksujen nykytilan kartoitus ja sen pohjalta SOSTEn hallituksen hyväksymä konkreettinen ehdotus asiakasmaksujen uudistamiseksi. Lisäksi järjestöjen kanssa on keskusteltu heidän jäsenistöään koskevista erityiskysymyksistä. 

SOSTE järjestää asiasta keskustelu- ja esittelytilaisuuden 25.elokuuta klo 9.00–11.00. Keskustelussa ovat mukana asiakasmaksutyöryhmän puheenjohtaja Anna-Kaisa Iivari STM:stä ja budjettineuvos Jouko Narikka VM:stä. Tilaisuuteen voi ilmoittautua tästä. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan! 

Asiakasmaksuja koskevissa asioissa ota yhteyttä: Anne Perälahti, SOSTE, 050 411 1734 anne.peralahti@soste.fi tai Tarja Pajunen, Eläkkeensaajien keskusliitto, 040 574 7515 tarja.pajunen@elakkeensaajat.fi.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Asiakasmaksuista

Nimi: Sinikka Särkkä

Tärkeä on korostaa, että Suomen asiakasmaksut ovat Pohjoismaiden ja myös monien Euroopan maiden maksuihin verrattuna todella korkeat. Yleensä vedotaan, että asiakasmaksu kattaa vain pienen osan todellisista kustannuksista, mutta muualla maksuja peritään vähemmän tai ei ollenkaan.

Kohta 1:pitäisikö asia ilmaista toisin päin:
Asiakasmaksuja voi periä vain, jos ne on erikseen kirjattu lainsäädäntöön

Hammashoito on edelleen pienituloisille kallis, vaikka sen saisi julkisestakin. Useimmat takuueläkeläiset joutuvat hakemaan siihen toimeentulotukea. Hammashoito on kuitenkin kansanterveydelle tärkeää. Jos proteettiset laitteet (sillat, proteesit kruunut) pitäisikin maksaa itse, niin muut maksut mukaan maksukattoon tai oma maksukatto.

Maksukattojen yhdistäminen on erittäin tärkeä.

28.08.2017, 19:52