Perusturvan uudistaminen
SOSTE ja sen jäsenjärjestöt ovat huolissaan perusturvan riittävyydestä ja järjestelmän monimutkaisuudesta. Vastaako perusturva ihmisten vaihtuviin ja moninaisiin elämäntilanteisiin sekä työmarkkinoiden muutokseen?
SOSTE rakentaa yhdessä jäsentensä kanssa sosiaali- ja terveysjärjestöjen perusturvamallia. Perusturvan kehittämistarpeita pohditaan erityisesti järjestöjen edustamien ihmisryhmien näkökulmasta. SOSTEn jäsenistössä on muun muassa työttömien, mielenterveyskuntoutujien ja pitkäaikaissairaiden järjestöjä. Perusturvaetuudet ovat näiden järjestöjen edustamien ihmisryhmien toimeentulolle tärkeitä.
Etuuksia pitää sovittaa joustavasti yhteen ansiotulojen kanssa. Järjestelmän on tuettava ihmisten osallisuutta ja luotava heille mahdollisuuksia käyttää kaikkia kykyjään ja olla aktiivisia ilman, että he järjestelmän jäykkyyden vuoksi joutuvat rajoittamaan työntekoaan, kouluttautumistaan tai esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan osallistumista. Tavoitteena on selkeämpi ja joustavampi järjestelmä. Siirtyminen tuelta toiselle tai töistä tuelle on tehtävä mahdollisimman katkottomaksi niin, että ihmiset eivät jää välillä ilman tukea.
SOSTEn raportti: Perusturvan uudistamisessa tarvitaan arvokeskustelua – taloudelliset perustelut eivät yksin riitä
Perusturvaa koskevassa keskustelussa taustalla vaikuttavat arvovalinnat unohtuvat usein: se, miksi perusturva on tarpeellista ja perusteltua. Debatissa keskitytään liiaksi joko teknisiin yksityiskohtiin, pohtimaan etuuksien lyhyen aikavälin taloudellisia kustannuksia tai pelkästään kannustinvaikutuksiin. Perusturvaa ja sen uudistamista koskevaan keskusteluun tarvitaan filosofista jäsentämistä. SOSTEn 20.3. julkaisemassa raportissa pohditaan perusturvan roolia ja oikeutusta. Se auttaa ymmärtämään, miksi ja millä tavoin perusturva on välttämätön osa oikeudenmukaista ja hyvinvoivaa yhteiskuntaa.
Lue lisää:
Teppo Eskelisen ja Joonas Pennasen raportti
Miksi perusturvaa tarvitaan? Filosofinen jäsennys perusturvan roolista ja oikeutuksesta
SOSTEn selvitys: tuloerot kääntyneet kasvuun – työttömät, lapsiperheet ja opiskelijat kärsijöinä
Pienituloisten toimeentulo on vaikeutunut viime vuosien aikana. Perusturvaetuuksia on heikennetty erilaisilla toimenpiteillä, erityisesti indeksijäädytyksillä. Perusturvaetuuksien ostovoima on jäänyt jälkeen ja tulee jäämään jälkeen tulevina vuosina. Lisäksi perusturvaetuuksien varassa elävien ryhmien toimeentuloa on vaikeuttanut etuustulojen verotuksen kiristäminen. SOSTEn selvityksen mukaan leikkaukset ovat osuneet etenkin työttömiin, lapsiperheisiin ja opiskelijoihin.
Lue lisää:
Pertti Honkasen raportti
Esimerkki- ja simulointilaskelmia sosiaaliturvan muutoksista 2012–2019
Jäsenjärjestöjen toiveet: selkeämpi järjestelmä, perusturvan tason nosto
Perusturvan tärkeimmät ratkaistavat ongelmat ovat sosiaali- ja terveysjärjestöille tehdyn kyselyn mukaan järjestelmän monimutkaisuus ja byrokraattisuus, sen hidas reagointi ihmisten muuttuviin elämäntilanteisiin ja ihmisten putoamien eri etuuksien väliin sekä perusturvan alhainen taso. Ongelmana pidetään myös sitä, että ihmiset joutuvat hakemaan toimeentulotuesta täydennystä ensisijaisten etuuksien matalan tason vuoksi.
Näin ajattelevat SOSTEn jäsenjärjestöt, jotka vastasivat järjestöjen perusturvamallin kehittämisen pohjaksi tehtyyn kyselyyn syksyllä 2017. Se lähetettiin SOSTEn varsinaisille jäsenille, joita oli kyselyn aikaan 221. Vastauksia saatiin 55.
Ajankohtaisia uutisia perusturvan uudistamiseen liittyen
- 27.03. Blogisarja Saaren eriarvoisuustyöryhmän raporttista: Eriarvoisuustyöryhmältä ehdotuksia perusturvan selkiyttämiseen – myös tasoa korotettava
- 22.03. Blogisarja Saaren eriarvoisuustyöryhmän raporttista: Paraskaan työryhmä ei nujerra eriarvoisuutta ilman lisäpanostuksia
- 20.3. SOSTEn raportti: Perusturvan uudistamisessa tarvitaan arvokeskustelua – taloudelliset perustelut eivät yksin riitä
- 16.3. Blogi: Suomessa katse kiinnitettävä köyhyyteen ja eriarvoisuuteen
- 1.3. Blogi: Sosiaaliturvaetuusjärjestelmän oltava selkeämpi, joustavampi ja riittävän toimeentulon takaava
- 26.2. Blogi: Mureneeko perusturva?
- 14.2. SOSTEn selvitys: Tuloerot kääntyneet kasvuun – työttömät, lapsiperheet ja opiskelijat kärsijöinä
- 5.12. Yksinkertaisempi järjestelmä, perusturva korkeammalle tasolle
- Invalidiliiton jäsenkysely 2017: Puolella jäsenistöstä on vaikeuksia maksaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja
Järjestöjen perusturvamalli valmistuu vuoden 2018 aikana
Perusturvan kehittäminen on yksi SOSTEn vuoden 2018 kärkitavoitteista. SOSTEn hallitus päätti kesäkuussa 2017, että SOSTEn tueksi tähän työhön nimettiin jäsenjärjestöjen asiantuntijoista koostuva ohjausryhmä.
Ohjausryhmän kokoonpano
Puheenjohtaja
Viveca Hagmark, Folkhälsans förbund
Varapuheenjohtaja
Pentti Arajärvi, Lastensuojelun Keskusliitto
Jäsenet
Anu Aalto, Neuroliitto
Anna Cantell-Forsbom, Vantaan kaupunki
Mari Kettunen, Palvelualojen ammattiliitto PAM
Päivi Luna, Finanssiala ry
Jaana Manssila, Talentia
Yrjö Mattila, Suomen sosiaalioikeudellinen seura, Omaishoitajat ja läheiset liitto
Anne Mäki, Invalidiliitto
Tarja Pajunen, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Juha Pantzar, Takuusäätiö
Anneli Pohjola, Lapin sosiaaliturvayhdistys
Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liitto
Jussi Ahokas, SOSTE
Anna Järvinen, SOSTE
Vertti Kiukas, SOSTE
Anne Perälahti, SOSTE
Aki Siltaniemi, SOSTE
Perusturvan uudistamisen valtakunnallinen TOIMI-hanke
Järjestöt ovat mukana perusturvan ja toimeliaisuuden kokonaisuudistusta valmistelevan valtioneuvoston TOIMI-hankkeen parlamentaarisessa seurantaryhmässä. Järjestöjä ryhmässä edustavat Viveca Hagmark Folkhälsans Förbundista, Vertti Kiukas SOSTEsta ja Juha Pantzar Takuusäätiöstä.
SOSTE esitti kannanotossaan (PDF), mihin kysymyksiin TOIMI-hankkeen tulisi vastata.
Mitä perusturvassa pitäisi sinun mielestäsi muuttaa?
SOSTE ottaa vastaan jäsentensä näkemyksiä perusturvan kehittämiseksi: millainen malli tai millaiset premissit mallissa vastaavat parhaiten kunkin järjestön edustamien ihmisryhmien tarpeisiin. Viestejä voi lähettää erityisasiantuntija Anna Järviselle.
Anna Järvinen
![]() |
erityisasiantuntija anna.jarvinen@soste.fi toimeentulo, tuloerot, köyhyys |