fi | sv | eng

Satavuotisjuhlat järjestöjen rahoilla

19.09.2017, 19:49

SOSTEn Väkevästi yhdessä -blogi


Valtakunnassa valmistaudutaan juhlimaan satavuotisuutta perinteisesti myös juhlapäätöksellä. Päätöksen otsikoksi kaavailtu perheiden tukeminen sekä lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy ovat erittäin kannatettavia. Työhön on tarkoitus saada virtaa pääomittamalla jo aiempana juhlavuonna perustettua ITLA - Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiötä. Tähän asti kaikki hyvin.

Ongelma tulee kaavailusta rahoittaa juhlapäätös varoilla, jotka jäivät jakamatta, kun RAYn tie itsenäisenä peliyhtiönä tuli päätökseensä. Peliyhteisöt yhdistettiin muuttamalla arpajaislakia, johon kirjattiin sanatarkasti näin:

Nykyisten rahapeliyhteisöjen rahapelitoiminnasta kertyneet mahdolliset jakamatta jääneet tai rahastoidut varat käytetään siirtymäsäännösten mukaan arpajaislaissa säädettyihin käyttötarkoituksiin siten, että kunkin yhteisön osalta tuotto käytetään sen edunsaajaryhmien eduksi.

Myöhemmin täsmennetään, että varat on tarkoitus jakaa kymmenen vuoden kuluessa, joista ensimmäinen esimerkki on kuluneelta kesältä: käynnistettiin mm. sote- ja maakuntauudistusta tukevia hankkeita.


Rahaa siirretään taskusta toiseen. Yhtään uutta euroa sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ei tule.


On selvää, että kukaan ei tästä päätöksestä joudu valtakunnanoikeuteen eli lain tulkinta venyy, mutta yhtä selvää on, että rahaa käytetään täysin vastoin sovittua. Rahaa siirretään taskusta toiseen: järjestöiltä pois, rahastoon täytettä. Yhtään uutta euroa sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ei tule - tämä ei ole satavuotisjuhlapäätöksen arvon mukaista.

Toivon, että kaikki eduskuntaryhmät selkeäsanaisesti irtisanoutuvat hankkeesta. Jakamattomasta järjestöpotista tämä vastaa puolentoista vuoden rahoja, kehysmenona se olisi promilleluokkaa. Jos kehyksessä ei tilaa ole, voidaan käyttää vanhaa keinoa ja tehdä pääomittaminen valtion osakepotilla, siinäkään tämä ei paljoa tuntuisi.

Vertti Kiukas
pääsihteeri, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys
Twitter: @VKiukas


Vertti Kiukas oli 19.9.2017 Ylen A-studiossa keskustelemassa eduskunnan Suomi 100 -päätöksen rahoittamisesta. Tämä bloggaus aloittaa SOSTEn uusimman blogin Väkevästi yhdessä.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Rahat Sitralta

Nimi: Auni-Marja Vilavaara

Miksei rahoja siirretä Eduskunnan alaisen Sitran ( itsenäisyyden 50-vuotisjuhlarahasto) pääomasta? Se on kasvattanut hurjasti pääomansa, mikä on nyt 770 miljoonaa euroa. 50 miljoonan siirto ei sen toimintaa juurikaan häiritsisi. Ketäs olikaan sen hallintonevostossa?

26.09.2017, 22:50