fi | sv | eng

Sateenkaariseniorit tutuiksi tietoiskulla

22.11.2016, 11:58

Sateenkaariseniorit ovat eläneet nuoruutensa aikana, jolloin homous luokiteltiin sairaudeksi ja homoseksuaaliset teot olivat laissa kiellettyjä vankilatuomion uhalla. Siksi moni on suojellut itseään ”menemällä kaappiin”. Nyt pelkona voi olla nuiva kohtelu sosiaali- ja terveyspalveluissa, koska niissä ei yleensä vielä huomioida, että asiakkaina on myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvia ikäihmisiä. Tilanteen korjaamiseksi Setan vapaaehtoiset käyvät esimerkiksi terveydenhuollon oppilaitoksissa pitämässä tietoiskuja, miten huomioida ikäihmisten moninaisuus.

Leena Ruuskanen puolisonsa Jaanan kanssa

Leena Ruuskanen (vas.) toivoo puolisonsa Jaanan kanssa, että vanhainkodissa hoitajat tukevat heitä. Kuva: Martu Väisänen

Yksi Sateenkaariseniorit-tietoiskun kokemuskouluttajista on Leena Ruuskanen, joka lähti mukaan tähän vapaaehtoistyöhön koska voi siten entisenä sote-ammattilaisena käyttää osaamistaan vielä eläkepäivillään. Elämäntyönsä 65-vuotias Leena on tehnyt kehitysvammaisten pienryhmäkodissa ohjaajana. Tärkeä motiivi on myös mielenkiintoinen keskustelu, joka tilaisuuksissa yleensä viriää.

– Turussa psykiatrisen vanhustyön yksikössä syntyi vilkas keskustelu ”kaapista ulostulosta” ja siitä, mitä ”kaapissa olo” aiheuttaa vanhukselle: masennusta ja ahdistusta. Vanhus pelkää, miten omaiset suhtautuvat häneen, jos hän tulee kaapista.

– Kumppanini Jaana on transnainen, jolle on tehty sukupuolen korjausleikkaus 1990-luvulla. Varsinkin hänen kokemuksiaan kuunnellaan mielenkiinnolla, Leena kertoo.

Rikolliseksi ja sairaaksi leimaamista

Sateenkaariseniorit-tietoisku alkaa tietovisalla, jossa käydään läpi vuosilukuja ja tuodaan niiden avulla näkyviin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiaa. Historian tuntemus on tarpeen, jotta ymmärtää, miksi moni sateenkaariseniori piilottaa identiteettinsä ja parisuhteensa.

Homoseksuaaliset teot olivat rikoslaissa rangaistavia vuoteen 1971 asti.

– Vuosina 1894–1970 tuomittiin siviilioikeuksissa 1 026 miestä ja 51 naista homoseksuaalisista teoista, sanoo tutkija, valtiotieteiden maisteri Kati Mustola. Hän jatkaa, että ...

> Lue koko artikkeli Innokylästä


Teksti: Tuula Kolari, SOSTE


SOSTE nostaa esiin järjestöjen työtä ja tuloksellisia toimintamalleja Innokylästä.

Älä anna kehittämistyösi hedelmien jäädä piiloon!
Laita toimintamallisi jakoon ja tuo se Innokylään.

Innokylän logo

Innokylä on hyvinvointi- ja terveysalan kaikille avoin innovaatioyhteisö. Innokylä tarjoaa sekä sähköisiä että kasvotusten kohtaamiseen perustuvia kehittämistyökaluja. Innokylä kokoaa alan kehittämistyön tulokset yhteen paikkaan ja tarjoaa hyvän kanavan toimintamallien levittämiseen.

Innokylää toteuttavat yhdessä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Kuntaliitto (KL) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Innokylän kansallisesta koordinaatiosta vastaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama johtoryhmä.