fi | sv | eng

Sosiaalibarometri 2017 tuottaa pikavauhtia arvioita meneillään olevista uudistuksista

24.01.2017, 09:29

Sosiaalibarometri on ajankohtainen arvio palvelujärjestelmän ja toimeentuloturvan muutoksista. Tämä kuvaa erinomaisesti kevään aikana tehtävää barometria: luvassa on ensiarvioita muun muassa vuoden vaihteessa toteutetusta perustoimeentulotuen Kela-siirrosta ja kiivaasti valmisteltavasta sote-uudistuksesta.

Barometrin ennakkotuloksia julkistetaan Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä 28.–29.3. ja Kela 80-juhlaseminaarissa 26.4. Tutkimus julkaistaan virallisesti 12.6. Sosiaalibarometri.fi- sivusto välittää tietoa ensimmäisistä tulosjulkistuksista lähtien. Barometrin valmistumista voi seurata twitterissä tunnisteella #sosiaalibarometri.

Barometrin tämän vuoden vastaajaryhmät ovat kuntien, kuntayhtymien ja yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveysjohtajat ja sosiaalityöntekijät, TE-toimistojen johto, Kelan johtajat, Kelan asiakaspalvelun työntekijät ja Kelan toimeentulotuen etuusratkaisijat. Tutkimuksen muita aihepiirejä sote-uudistuksen ja toimeentulotuen Kela-siirron lisäksi ovat muun muassa eriarvoisuuden torjuminen, työllisyys ja TE-palvelut.

Sosiaalibarometria on valmisteltu yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön ja Kelan kanssa. Kyselylomakkeiden suunnitteluun osallistui 26 asiantuntijaa SOSTEsta ja eri yhteistyötahoilta.

Sosiaalibarometri on tehty vuosittain 1991 alkaen. Tänä vuonna ilmestyy jo 27. barometri. Se on ulkoasultaan uudenlainen, entistä visuaalisempi: tutkimustuloksia tiivistetään infografiikoiksi ja tutkimuksen lisäksi teemoja avataan asiantuntijahaastatteluin ja valokuvin. Ennen Sosiaalibarometria konseptiuudistus tehtiin toiselle SOSTEn julkaisemalle barometrille: uudenlainen Järjestöbarometri 2016 valmistui viime syksynä.