fi | sv | eng

SOSTE: Aktiivimallia ei tule hyväksyä eduskunnassa

18.12.2017, 11:52

Eduskunta äänestää tänään toistamiseen niin sanotusta työttömyysturvan aktiivimallista. Jos se äänestyksessä hyväksyy kyseisen hallituksen esityksen aktiivimallista, työttömyysetuus maksetaan jatkossa 4,65 prosentilla alennettuna silloin, kun työtön ei ole osoittanut aktiivisuutta olemalla työttömyytensä aikana työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa riittävän pitkää aikaa.

Aktiivimallin keskeinen ongelma on se, että siinä ei ole harkintavaraa tilanteissa, joissa työtön ei onnistu yrityksistä huolimatta löytämään työpaikkaa tai joissa työllistymistä edistäviä palveluita ei ole tarjolla.
”Ei ole oikeudenmukaista leimata työtöntä passiiviseksi, jos todellinen syy on palveluiden tai avoimien työpaikkojen puute”, SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas toteaa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan jo alkuvuodesta. Nopea aikataulu herättää kysymyksen siitä, ovatko toimeenpanevat tahot eli Kela ja työttömyyskassat riittävästi valmistautuneet muutokseen. Kelan arvion mukaan mallin käyttöönotto kasvattaa työmäärää ja henkilöstötarvetta.

”Jos toimeenpanosta vastaavat organisaatiot eivät ole riittävästi varautuneet ja varanneet toimeenpanoon resursseja, pelkona on, että vuosi sitten toteutettua toimeentulotuen Kela-siirtoa seurannut kaaos toistuu nyt työttömyyskorvausten maksamisessa. Tämä aiheuttaa työttömyyskorvausten saajille epävarmuutta ja mahdollisesti hetkellisiä toimeentulo-ongelmia”, sanoo Kiukas.

Lisätiedot:

Jussi Ahokas, pääekonomisti
050 308 6870, jussi.ahokas@soste.fi


Anna Järvinen, erityisasiantuntija
050 586 5677, anna.jarvinen@soste.fi