fi | sv | eng

SOSTE: Suomi ei saa toistaa Ruotsin virhettä

04.10.2016, 14:00

SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas katsoo, että Suomen on otettava oppia Ruotsin kokemuksista valinnanvapauden kehittämisessä. Sote-uudistuksen valinnanvapauden pohjaksi tarvitaan selkeää tietoa, johon hoitoa tarvitseva voi perustaa valintansa.

"Valinnanvapauden kehittämisen tulee perustua ihmisten yhdenvertaisiin oikeuksiin saada hoitoa ja hoivaa: hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen tulee olla uudistuksen tärkein tavoite. Ruotsissa tähän ei ole päästy", pääsihteeri Kiukas sanoo.

Kiukas pitää tärkeänä havaintoa, jonka Ruotsin hallituksen selvitysmies Ilmar Reepalu on tehnyt: hyvinvointipalveluissa normaali kysyntäperusteinen markkinalogiikka ei toimi. Palveluiden saamisen pitää perustua tarpeeseen, kysyntä on lähes rajatonta.

”Ajatus mallista, jossa ihminen vapaasti shoppailee markkinoilta tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut on kaunis, mutta myös erittäin kallis. Esimerkiksi asiakasmaksut ovat jo nykyään Suomessa erittäin korkeat. Millä lisäpalvelut on tarkoitus maksaa, jos verotus ei saa kiristyä?” Kiukas kysyy.

Keskustelu sosiaali- ja terveyspalveluista eroaa merkittävästi koulutuksesta käytävästä keskustelusta.

"On mielenkiintoista, ettei kukaan suomalainen kannata voittoa tavoittelevia kouluja, mutta sosiaali- ja terveyspalveluissa ollaan valmiita erittäin pitkälle menevään markkinoistamiseen”, Kiukas pohtii.

Suomessa toimivat sote-palveluja tarjoavat yritykset ovat erittäin kannattavia. Monet yritykset kasvavat ostamalla pieniä paikallisia toimijoita pois markkinoilta.

"Hyvinvointipalveluissa pitää torjua yksittäisten yritysten mahdollisuus kermankuorintaan ja ylisuuriin voittoihin sekä alueellisiin monopoleihin", Kiukas toteaa.

Pääsihteeri Kiukas kommentoi M/S SOSTE-järjestöristeilyn avajaistilaisuudessa Helsingissä tiistaina Ilmar Reepalua, joka toimii Ruotsissa hyvinvointipalveluiden selvitysmiehenä.

Lisätietoja

pääsihteeri Vertti Kiukas, SOSTE, puh. 040 592 4287, vertti.kiukas(at)soste.fi

Ilmar Reepalun kuva: Jukka-Pekka Flander