fi | sv | eng

Selvitys vammaislainsäädännön vaihtoehtoisista säästöistä valmistunut – ota kantaa!

17.10.2016, 14:34

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvitysmies Kalle Könkkölä on jättänyt esityksensä vammaislainsäädännön vaihtoehtoisista säästöistä. Se julkaistiin 14.10.
Könkkölä ehdottaa muun muassa invalidivähennyksen poistoa, liikkumisen tukeen ja henkilökohtaiseen apuun uusia ratkaisuja, kuten leasing-autoja ja henkilökohtaisen budjetin sovelluksia sekä hallinnon keventämistä.

Vammaispalveluiden ikärajasta ollaan luopumassa

Hallituksen tavoitteena on saavuttaa miljardin euron säästöt kuntien tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä. Tässä vaiheessa suunnitelluilla toimenpiteillä odotetaan reilun 400 miljoonan euronsäästöjä pitkällä aikavälillä. Niistä suuri osa kohdistuu erityisryhmiin.

Vammaislainsäädännön uudistuksella odotetaan säästettävän 61 miljoonaa euroa. Luonnos uudeksi vammaisten henkilöiden erityispalveluja koskevaksi laiksi on tarkoitus saada lausunnoille keväällä 2017.

SOSTE kysyi huhtikuussa vammaisjärjestöjen asiantuntijoilta erityisryhmiin kohdistuvien säästötavoitteiden vaikutuksista. Tuolloin suurta huolta aiheutti vammaispalveluihin ehdotettu 75-vuoden ikäraja. Hallitus on nyt luopumassa aikeestaan karsia yli 75-vuotiaiden vammaispalveluita.


Kokonaissäästötavoitteesta ei kuitenkaan luovuta. Säästöjä etsittäessä otetaan huomioon selvitysmies Könkkölän ehdotukset. Niitä voi arvioida kaikille avoimen otakantaa.fi-kyselyn kautta 28.10. saakka.

 

Lisätietoja

erityisasiantuntija Päivi Kiiskinen, p. 0400 516 018, paivi.kiiskinen(at)soste.fi

SOSTEblogi

Keskustele ja kehitä järjestötyötä sekä hyvinvointia yhdessä!

Teemoissa keskustellaan SOSTElle tärkeistä aiheista. Kirjoittajina oman talon asiantuntijoita ja vierailijoita kentältämme.