fi | sv | eng

SOSTEtalk!-blogi: Kokeilut työkaluna – ratkaisuja vaikeisiin haasteisiin?

22.09.2017, 09:00

SOSTEtalk!-blogi


Perustulokokeilu on herättänyt paljon yhteiskunnallista keskustelua siitä, miten meidän hyvinvointivaltion jatkuvuus pitäisi varmistaa. Vai onko sittenkin kyse holhousvaltiosta, jossa voidaan ottaa sivustaseuraajan rooli, ja odottaa ratkaisujen tulevan suoraan syliin? Oli oma mielipide mikä tahansa, on tärkeä tunnistaa, että vain konkreettisen tekemisen kautta löytyvät aidot ratkaisut vaikeisiin arjen haasteisiin.

Terminä kokeilut ovat kokeneet inflaation. Kaikenlaista tekemistä puetaan kokeilun vaatteisiin, jotta oltaisiin valtavirrassa. Kokeilu on konkreettinen ja rajattu toimenpide, jolla haetaan vastaus tiettyyn kysymykseen. Jos tiedät jo vastauksen, silloin ei tarvitse kokeillakaan. Lisääkö musiikin ja tanssin hyödyntäminen terveydenhoidon tehokkuutta? Onko työnhakija -terminä lomakkeessa parempi, kun haetaan työttömyysturvaa?

Tartutaan toimeen ja haetaan luovia ratkaisuja

Kokeileva Suomi -kärkihankkeen päätehtävä on edistää kulttuurimuutosta. Tartutaan toimeen ja haetaan aktiivisesti luovia ratkaisuja. Toimitaan rohkeasti ja otetaan tietoisesti riskejä, jos oikealla ratkaisulla on mahdollisesti suuri vaikutus. Hyödynnetään kokeilujen koko skaalaa: pienestä nopeasta kokeilusta laajaan tutkimukselliseen kokeeseen, jossa haetaan satunnaistaen varmaa tietopohjaa siitä, mikä on jonkun tietyn toimenpiteen mitattava vaikutus.

Kaikkien kokeilujen tarkoitus on sama – tuottaa tietoa, jotta voidaan tehdä parempia päätöksiä. Mitä epävarmempi ympäristö, sitä tarpeellisempaa kokeilu on. Nouseva ala palvelumuotoilu, jossa ihminen tuodaan prosessin keskiöön, menee käsi kädessä kokeilukulttuurin kanssa.

Tässä on yhteys paljon puhuttuihin innovatiivisiin hankintoihinkin. Tiesitkö, että Sitran vaikuttavuusinvestoimisen -avainalue auttaa julkista hallintoa kehittämään osaamistaan, jotta julkisilla hankinnoilla osattaisiin ostaa hyvinvointia? Ajattele mikä vaikutus olisi, jos esimerkiksi kaikki sote-palvelut ostettaisiin vaikuttavuuden pohjalta. Eli kunta maksaisi palvelusta vasta sitten, kun se on riittävän laadukasta.

Onko uudessa ideassa ratkaisun siemen?

Kokeilut eivät ole ratkaisu kaikkeen, mutta niiden avulla on mahdollista turvallisesti rajattuna testata, onko radikaalimmassa ideassa ratkaisun siemen –asia jota on jo pyöritelty pitkään eikä vieläkään ole löydetty vastausta. Ehkä uusi Kokeilun paikka -alusta tuo muutoksen tuulet. Muiden tekeminen tehdään näkyväksi, kokeilut saavat rahoitusta ja profiilin luoneet saavat syötteitä siitä mitä muut tekevät. Kenties kyse ei ole ollutkaan työkaluista, vaan nimenomaan asenteista.

Syyskuussa FinnSight –ennakointifoorumissa keskusteltiin mistä huomisen työ on tehty. Väitetään, että robotiikka ja tekoäly vievät suorittavat työt. Jos tubettaminen ja vloggaaminen on tulevaisuuden työtä, miten taataan hyvinvointiyhteiskunnan varallisuus? Voisiko tulevaisuudessa asuntolainaa maksaa aikapankkiin kerääntyneellä saldolla, jonka sait tekemällä vapaaehtoistyötä vastaanottokeskuksessa? Emme osaa arvata mitä uusi teknologiamurros tuottaa. Osaisimmeko tehdä teknologisen loikan sujuvammin, jos yrittäisimme löytää ratkaisuja kokeilemalla pienimuotoisemmin?

Osaatko sanoa, miksi kokeiluja ei käytetä laajemmin etsimään ratkaisuja meidän yhteiskuntamme vaikeimpiin haasteisiin? Mitä voisimme yhteiskuntana tehdä yhdessä, jotta oikeasti saisimme konkreettisesti hyvinvoinnin nostettua uudelle tasolle Suomessa?

Ira Alanko
Projektipäällikkö, Kokeileva Suomi -kärkihanke, Valtioneuvoston kanslia
@AlankoIra

www.vnk.fi / www.kokeilevasuomi.fi/ Kokeilunpaikka.fi


Ira Alanko luennoi 3.10. Oulussa SOSTEtalk!-tapahtumassa otiskolla Kokeilut ja digitalisaatio muutoksen työkaluina. Osallistu!

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

SOSTEblogi

Keskustele ja kehitä järjestötyötä sekä hyvinvointia yhdessä!

Teemoissa keskustellaan SOSTElle tärkeistä aiheista. Kirjoittajina oman talon asiantuntijoita ja vierailijoita kentältämme.