fi | sv | eng

SOSTEn selvitys: Tuloerot kääntyneet kasvuun – työttömät, lapsiperheet ja opiskelijat kärsijöinä

14.02.2018, 07:52

Pienituloisten toimeentulo on vaikeutunut viime vuosien aikana. Perusturvaetuuksia on heikennetty erilaisilla toimenpiteillä, erityisesti indeksijäädytyksillä. Perusturvaetuuksien ostovoima on jäänyt jälkeen ja tulee jäämään jälkeen tulevina vuosina. Lisäksi perusturvaetuuksien varassa elävien ryhmien toimeentuloa on vaikeuttanut etuustulojen verotuksen kiristäminen. SOSTEn selvityksen mukaan leikkaukset ovat osuneet etenkin työttömiin, lapsiperheisiin ja opiskelijoihin.

SOSTEn teettämässä selvityksessä tarkasteltiin keskeisiä sosiaaliturvaetuuksia ja verotusta vuodesta 2012 vuoteen 2019.

"Sosiaali- ja terveysalan järjestöille välittyneen kokemustiedon perusteella toimeentulo on vaikeutunut viime vuosina useilla väestöryhmillä. Julkisessa keskustelussa on kuitenkin vedottu siihen, että hallituskaudella tuloerot eivät ole kasvaneet. Tämä pitää paikkaansa vuoteen 2016 saakka, mutta selvityksemme perusteella on tapahtunut käänne eriarvoisuutta lisäävään suuntaan", pääsihteeri Vertti Kiukas toteaa.

Ajanjaksolla 2012–2015 sosiaalietuuksiin tehdyt muutokset olivat pienituloisia suosivia. Sen sijaan vuoden 2015 jälkeen tehdyt muutokset ovat heikentäneet pienituloisten asemaa. Erityisesti pienituloisten lapsiperheiden toimeentulo on heikentynyt vuoden 2015 jälkeen keskimääräistä enemmän.

Leikkaukset ovat osuneet myös työttömiin. Ilman indeksijäädytyksiä työttömän peruspäiväraha olisi vuonna 2019 noin 725 euroa kuukaudessa, mutta niiden vuoksi se on jäänyt alle 700 euroon. Työttömän toimeentuloon vaikuttaa myös se, että ankarimmin verotetaan työttömyysturvaa ja muita vastaavia sosiaalietuuksia.

Pienituloisimpien tilanteen heikkeneminen näkyy myös siinä, että asumistuen osuus vuokrasta on koko ajan pienentynyt. Tämä ja muu perusturvan heikentyminen yhdessä lisäävät toimeentulotuen käyttöä ja toimeentulotukiriippuvuutta.

Indeksijäädytykset lopetettava

Eriarvoisuuden vähentämisen kannalta selvityksen tulokset ovat huolestuttavia. Jos Suomessa halutaan aidosti pysäyttää eriarvoisuuden lisääntyminen pitkällä tähtäimellä, meillä ei ole varaa harjoittaa politiikkaa, jossa pienituloiset kotitaloudet ovat suurimpia häviäjiä.

"Politiikkaan tarvitaan selkeä suunnanmuutos. Selvityksen perusteella on selvää, että indeksijäädytyksiä ei tule enää jatkaa ja aiempia leikkauksia tulee kompensoida", Kiukas vaatii.

Vuoden 2018 indeksijäädytyksen kompensointi perusturvaetuuksiin maksaisi arviolta 100 miljoona. Pienituloisten ja perusturvan varassa elävien asemaa voidaan parantaa myös verotuksellisin toimin, esimerkiksi ulottamalla kunnallisveron ansiotulovähennys myös etuustuloihin. Tämä maksaisi noin 200 miljoonaa euroa. Näiden toimien yhteisvaikutus julkistalouteen on suunnilleen sama kuin vuodelle 2018 tehtyjen tuloveroalennusten.

"Perusturvan leikkaukset ovat heikentäneet yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevien henkilöiden tilannetta. Tämä ei ole oikeudenmukaista. Leikkausten perusteena ja oikeutuksena käytettiin valtion talouden heikkoa tilannetta ja näkymää. Nyt näkymä on muuttunut, talous kasvaa. Jos hallitus haluaa pitää kaikki mukana, se peruu indeksien jäädytykset", pääsihteeri Kiukas toteaa.

Lisätietoja

Vertti Kiukas, pääsihteeri, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, p. 040 592 4287, vertti.kiukas(at)soste.fi

Anne Perälahti, tutkimuspäällikkö, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, p. 050 411 1734, anne.peralahti(at)soste.fi

Anna Järvinen, erityisasiantuntija, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, p. 050 586 5677, anna.jarvinen(at)soste.fi

Jussi Ahokas, pääekonomisti, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, p. 050 308 6870, jussi.ahokas(at)soste.fi

Lue lisää

SOSTE-selvitys: Esimerkki- ja simulointilaskelmia sosiaaliturvan muutoksista 2012–2019 (Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen) (pdf)

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Ei pidä paikkaansa

Nimi: Arto Lepistö

Itse olen todella pitkäaikaistyötön ja työmarkkinatuella. Sain ennen käteen 524 euroa ja nykyisin 518, mutta ennen sain kaupungilta perustoimeentuloa 3,70 euroa ja nyt saan 31,40 euroa. Täytyy olla aatteellinen laskupää, jotta tosta saa nykyisin pienemmän tukitulon.
Miksi julkaisette valeuutisia?

14.02.2018, 14:37

Voi kuinka noloa!

Nimi: Antti Tenhunen

Kunka kukaan tutkimusjohtaja voi laittaa nimensä tällaisen propagandan alle! Ei tämä ole mikään tutkimus, vaan tarkkaan ajoitettua soopaa. "Sosiaali- ja terveysalan järjestöille välittyneen kokemustiedon perusteella..." Aivan silkkaa mustatuntuu -höpöä.

14.02.2018, 15:36

palkat alas

Nimi: erkki

Elii palkkoja pitää leikata, niin vasemmisto-soste on tyytyväinen. Sittenhän tulee tilastot tuloeroista kuntoon. Luulin Sostea sitoutumattomattomaksi, mutta SDP:n tilaustavaraa päivän eduskuntakeskusteluun.

14.02.2018, 17:26

Opiskelijoilta suurimmat leikkaukset

Nimi: Pitkätossu

Korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa leikattiin viime syksynä noin 60 euroa. Oso leikkaus pienissä tuloissa.

14.02.2018, 21:25

Perustoimeentulotukea on leikattu!

Nimi: mk

Toisin kuin selvityksessä todetaan että perustoimeentulotukeen ei ole kohdistunut leikkauksia, niin tosiasia on se, että Kela leikkasi 1.1.2018 lähtien Perustoimeentulotukeen kuuluvaa eroperheiden etävanhemmille maksettavaa Lapsen luonaoloista aiheutuvien menojen perusteella maksettua tukea 51%. Kohdallani tämä tarkoittaa yli 100 euron leikkausta perustoimeentulotukeen, Kela maksaa tämän vuoden alusta lähtien ainoastaan nk. ruokarahaa lasten luonaolosta (49% lapsen perusosasta), eli etävanhemmat ei "saa" käydä lastensa kanssa uimassa, tms. Eli onkohan ihan lain mukaista?.Toimeentulotukilaki (7 B 6§) hallituksen esityksineen edellyttäisi Kelalta toisin, mutta ilmeisesti tämän päivän Suomessa köyhiltä voidaan leikata kaikki elämisen edellytykset..Ja etenkin lapsilta. Eli todellisuus on paljon rankempaa kuin nämä selvitykset.

19.02.2018, 20:28

Totuus julki!!

Nimi: S.V

Hienoa että tästä uutisoidaan, vihdoinkin! Tuloerot ovat kääntyneet niin voimalla, että se näkyy myös ympäristössä. Rahaa pummitaan päivittäin, ihan siistin näköiset tavalliset ihmiset; kaupassa, kadulla ja metrossa. Ihmiset voi huonosti ja kurjuuttamispolitiikka puhuu puolestaan. Sipilän hallitus on pahin uhka ja pelkkää tuhovoimaa Suomelle. Kansa on jakaantunut kahtia, kapitalismi, korruptio, lobbaus ja oikeiston hämärä hommat ja asekaupat on lopetettava! Elämme erittäin vaarallisia aikoja.

20.02.2018, 17:29