fi | sv | eng

Tieto ja poliittinen valmistelu eivät kohdanneet toimeentulotuen Kela-siirron valmistelussa

18.09.2017, 16:16

Kela-siirron alkuvaiheen ongelmat olisi voitu välttää uudistuksen vaiheistamisella, henkilöstön kouluttamisella, paremmalla tiedottamisella ja resurssoinnilla. Tätä mieltä ovat Sosiaalibarometrin aineistoa tarkastelleet tutkijat Minna Ylikännö Kelasta ja Ari-Matti Näätänen SOSTEsta 11. syyskuuta julkaistussa artikkelissaan. Siinä pureudutaan perustoimeentulotuen Kela-siirron ongelmiin SOSTEn Sosiaalibarometri-aineiston avulla. 

Aineisto puhui karua kieltä uudistukseen valmistautumisesta: Esimerkiksi Kelan etuuskäsittelijöistä ja asiakaspalvelun työntekijöistä 71 prosenttia piti Kelan valmistautumista siirtoon riittämättömänä. 

Ongelma on myös se, että uudistus kangisti liikaa toimeentulotuen myöntämistä, mikä johti asiakkaiden pompotteluun Kelan ja kuntien välillä. Pompottelu olisi voitu välttää, jos kunnille olisi jätetty enemmän harkintavaltaa toimeentulotuen myöntämisessä ja jos tietojärjestelmät olisivat olleet valmiita muun muassa hakemusten liitteiden ja asiakastietojen saatavuuden.

Ongelmia osattiin odottaa

Tutkijat korostavat, että osa ongelmista oli tiedossa jo Sosiaalibarometri 2016 -aineiston perusteella. Jo tuolloin sosiaalityöntekijät ja Kelan johtajat kertoivat valmisteluongelmista ja kiinnittivät huomiota muun muassa uudistuksen liian nopeaan aikatauluun, kansalaisten sähköisen asioinnin valmiuksiin ja tuleviin aliresursoinnin tuomiin ongelmiin.

Vuotta ennen Kela-siirron toimeenpanoa sosiaalityöntekijät epäilivät, että Kelassa ei ainakaan alkuvaiheessa tule olemaan kaikilta osin ymmärrystä siitä, mitä toimeentuloturvan ja sosiaalihuollon palvelun siirtäminen toisenlaiseen ympäristöön vaatii suunnittelulta ja uuden järjestelmän rakentamiselta. Tutkijoiden mukaan Kela-siirto on malliesimerkki tiedon ja poliittisen valmistelun kohtaamattomuudesta, josta on syytä ottaa oppia tulevissa uudistuksissa, kuten sotessa.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: