fi | sv | eng

Tuore valokuvanäyttely esittelee kansalaisjärjestöjen saavutuksia

27.03.2017, 10:00

Monet nykyään tavallisilta tuntuvat palvelut, asiat ja innovaatiot eivät olisi arkipäivää Suomessa ilman järjestöjen pitkäjänteistä työtä. Tällaisia ovat esimerkiksi äitiyspakkaus, vauvauinti, kohdunkaulansyöpäseulonnat ja kehitysyhteistyö. Taiteilija Meeri Koutaniemen näyttely valottaa suomalaisten järjestöjen historiaa, saavutuksia ja merkitystä. Näyttely kiertää Suomea itsenäisyyden juhlavuoden ajan.

Neurologian dosentti Sami Curtze ja neurologiaan erikoistuva lääkäri Outi Tumpula pitävät päivittäin huolta siitä, että aivoverenkiertohäiriöstä kärsivä potilas saa parasta mahdollista hoitoa.Kuva: Meeri Koutaniemi

Kansalaisjärjestöt ovat olleet tärkeitä yhteiskunnallisen kehityksen vauhdittajia ja innovaattoreita koko Suomen itsenäisyyden ajan. Kansalaisjärjestöt ovat edistäneet laajasti terveyttä ja hyvinvointia, kehittäneet nuorisotyötä, tukeneet syrjäytyneitä, puolustaneet vähemmistöjen oikeuksia sekä tukeneet kehitystä ja hyvinvointia myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kansalaisjärjestöjen kattojärjestöt SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ovat koonneet yhteen suomalaisten järjestöjen saavutuksia sivustolle jarjesto100.fi. Suuresta määrästä merkittäviä nuorisoalan, sosiaali- ja terveysalan sekä kehitysyhteistyön saavutuksista koostettiin valokuvanäyttely, jossa on esillä taiteilija Meeri Koutaniemen valokuvia. Valokuvanäyttely on ensi kertaa nähtävillä Tampere-talossa 27.-29.3. NUORI2017-tapahtuman yhteydessä.

”Kuvien henkilöt ja saavutusten takana olevat tarinat kertovat paljon siitä voimasta, joka suomalaisilla kansalaistoimijoilla on hyvinvoinnin rakentajina”, sanoo Allianssin viestinnästä ja koulutuksista vastaava johtaja Reija Salovaara.

Moni julkinen palvelu saanut alkunsa järjestötoiminnasta

Monet nykyään tavallisilta tuntuvat palvelut ja innovaatiot ovat arkipäivää Suomessa järjestöjen ansiosta. Mukana kampanjassa on järjestöjen itse alusta asti luomia innovaatioita sekä keksintöjä, joita järjestöt ovat tuoneet Suomeen. Kampanjassa esitellään sellaisia saavutuksia kuin neuvolatoiminta, aivoinfarktien hoito, vanhusten kuntoutustoiminta, luontotiedonkeruu ja ilmastolaki. Myös Suomen kehitysyhteistyö on alkujaan järjestöjen aloittamaa ja suomalaiset ovat järjestöjen kautta osallistuneet laajasti köyhempien maiden tukemiseen. Järjestötyön myötä Ugandan lapset ovat saaneet kouluruokaa, tyttöjä on säästynyt silpomiselta ja kaupoistamme löytyy reilun kaupan tuotteita.

”Järjestöjen työn merkityksestä kertoo se, että nykyään monet järjestöjen aloittamat toimintamuodot on otettu osaksi valtion ja kuntien toimintaa ja julkisista rahoista on myös alettu tukea tärkeäksi koettua työtä. Järjestöt ovat olleet ratkaisemassa monia yhteiskunnallisia ongelmia, kanavoivat suomalaisten vapaaehtoistyötä ja osaamista ja tavoittavat myös paljon ihmisiä, jotka muuten olisivat vaarassa pudota hyvinvointivaltion turvaverkon läpi”, sanoo viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Kepasta.

”Järjestöjen tekemä työ on ollut yhteiskunnallisesti ja inhimillisesti arvokasta. Siksi pitää varmistaa, että jatkossakin pidetään huolta järjestöjen toimintaedellytyksistä, kuten toiminta-avustuksista ja tiloista”, painottaa järjestöpäällikkö Kiril Häyrinen SOSTEsta.

Valokuvanäyttely kiertää eri puolilla Suomea

Meeri Koutaniemen ja järjestöjen valokuvat kiertävät näyttelynä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ajan erilaisissa tapahtumissa, Tampereen lisäksi muun muassa Helsingissä, Oulussa ja Porissa SuomiAreenassa. 

Valokuvanäyttelyn lisäksi järjestöjen saavutuksiin voi tutustua Järjestö 100 -verkkosivustolla, jolla esitellään työn tuloksia valokuvien ja tarinoiden kautta. Verkkosivustolla on esitelty nyt jo noin 50 järjestötyön saavutusta ja kokonaisuutta täydennetään jatkuvasti niin, että toukokuun loppuun mennessä järjestöjen työstä on sivustolla esillä sata esimerkkiä.

  • Media on lämpimästi tervetullut NUORI2017-tapahtumaan. Akkreditointi tapahtuu tapahtumapaikalla ilmoittautumispisteessä ja edellyttää pressikorttia.
  • Tutustu näyttelykalenteriin kampanjan verkkosivuilla jarjesto100.fi
  • Näyttelyssä esillä olevat kuvat myydään vuoden lopussa eniten tarjoavalle. Verkkosivulta löydät myös ohjeet, miten tehdä tarjouksia kuvista. Ostamalla kuvan tuet kampanjaa ja sitä kautta kansalaisjärjestöjen toiminnan näkyvyyttä.

Lisätietoja:

Allianssi: Reija Salovaara, johtaja, viestintä ja koulutus, p. 040 508 8249, reija.salovaara@alli.fi
Kepa: Laura Häkli, johtaja, viestintä ja vaikuttamistyö, p. 050 317 6710, laura.hakli@kepa.fi
SOSTE: Kiril Häyrinen, järjestöpäällikkö, 040 051 6163, kiril.hayrinen@soste.fi

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: