Skip to content

Yksin kotona mutta silti yhdessä – vammaisille nuorille toimintaa kahvihetkistä etäbileisiin

24.4.2020 12.45

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Koronaepidemian poikkeusoloissa vammaisten nuorten osallisuus on entistä tärkeämpää. Invalidiliiton ja Nuorisoyhteistyö Seitin nuorisotyö on siirtynyt ryminällä verkkoon – tarjolla on nuorten näköistä toimintaa runoiluworkshopista vaikuttamiseen ja kahvihetkistä etäbileisiin.

Kuka olisi uskonut reilu kuukausi sitten, että eläisimme loppukevään erittäin rajoittuneessa ja muuttuneessa maailmassa? Järjestökentältä on vaadittu viimeisten viikkojen ajan uusia innovatiivisia avauksia ja valtaisa digiloikka on ollut todellisuutta nopeutetussa aikataulussa.

Nuorilta viestiä yksinäisyydestä ja tekemisen puutteesta

Moni vammainen nuori elää tällä hetkellä hyvin suljetussa elinympäristössä neljän seinän sisällä. Korviimme on tullut monilta nuorilta viestiä yksinäisyydestä ja tekemisen puutteesta. Kun kevään tapahtumat päätettiin perua koronatilanteen vuoksi, meillä Nuorisoyhteistyö Seitissä ja Invalidiliiton nuorisotoiminnassa siirryttiin ketterästi nettiin.

DJ-keikka oli suuri menestys

Toteutimme pääsiäisen aikaan Facebook Livessä DJ-keikan, joka osoittautui suureksi menestykseksi. Bileisiin osallistui noin 40 nuorta. DJ Tony Puerto soitti nuorten pyytämää musiikkia ja chatissa käytiin aktiivista keskustelua sekä peukutettiin meininkiä ahkerasti. Nuoret pitivät DJ-keikkaa onnistuneena ja jatkoakin on toivottu, joten bileet pyritään uusimaan kevään aikana.

”Poikkeusolot ovat muuttaneet elämämme määrittämättömäksi ajaksi, emmekä tänä aikana kykene olemaan lähikontaktissa ihmisten kanssa. Nettitoiminta mahdollistaa uusia kokemuksia, tietoa, kommunikointia ja parhaimmillaan jopa uusia ystäviä. Onhan ihminen loppujen lopuksi enemmän tai vähemmän sosiaalinen eläin”, nuoret viestittävät.

Pyrimme toteuttamaan kaksi tapahtumaa viikossa

Nuorten nettitoiminta toteutetaan pääsääntöisesti Microsoft Teams -ympäristössä, joka on helppokäyttöinen ja mahdollistaa vuorovaikutuksen. Nuoret ovat olleet sessioissa aktiivisia: on kysytty vaikeistakin asioista, juteltu ja naurettu. Teams soveltuu vammaisille nuorille hyvin, sillä se antaa mahdollisuuden puhumisen lisäksi kysyä chatissa.

Nettitoiminnoissa pyrimme toteuttamaan kaksi tapahtumaa viikossa. Meillä on viikoittain yhteistyötuokio Nuorisoseurojen kanssa, jossa on muun muassa pelailtu ja visailtu. Tapahtumat järjestetään nuorten toiveiden mukaisesti ja tähän mennessä eniten suosiota ovat saaneet pyörätuolilla rullaavan psykologin luento, omien voimavarojen löytämisen workshop ja luontokuvaustuokio suoraan luonnonsuojelualueelta.

Myös nettikohtaamisissa on huomioitu nuorten vapaamuotoisempi yhdessäolo. Tätä tukemaan on perustettu virtuaalinen kahvitauko, johon nuorilla on mahdollisuus osallistua joka päivä. Aihe on vapaa ja mielipiteensä voi käydä kertomassa esimerkiksi kuntavaaliteemoista.

”Nettitoiminta on erityisen hyvää sen takia, että näkee kaukana asuvia kavereita ja voi vaihtaa kuulumisia”, Seitti-nuori Nina Leppänen tiivistää tähänastisen kokemuksensa virtuaalitapaamisista.

Hyvien kokemusten ja nuorilta saadun palautteen mukaan nettitoimintaa tullaan todennäköisesti jatkamaan myös koronatilanteen jälkeen. Yhdessäolo etäisyyksistä huolimatta ei vaadi poikkeusoloja.

Osallistu Seitin ja Invalidiliiton toimintaan

Nuorisoyhteistyö Seitti on viiden vammaisjärjestön yhteistyöverkosto, joka järjestää vapaa-ajantoimintaa eri tavoin liikuntavammaisille ja pitkäaikaissairaille nuorille. Seitti myös tukee nuorten itse suunnittelemia ja toteuttamia tapahtumia.

  • Seitin ja Invalidiliiton nettitoiminta on tarkoitettu liikuntavammaisille ja pitkäaikaissairaille 18 – 29-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka kaipaavat tekemistä.
  • Invalidiliiton nuorten toimintaan ovat tervetulleita alle 29-vuotiaat jäsenet, jotka ovat kiinnostuneita omien oikeuksiensa puolustamisesta, vaikuttamisesta, yhdessä tekemisestä, oppimisesta ja vertaisuudesta. Katso, mitä kaikkea on tarjolla!
  • Parasta Nuori -toiminnassa nuoret saavat itse päättää, mitä haluavat tehdä. Pohjois-Savon alueella toimivassa hankkeessa etsitään fyysisesti vammaisia tai toimintaesteisiä nuoria omannäköisen toiminnan pariin. Toimintaa ei ole etukäteen suunniteltu, vaan se mietitään ja kehitetään yhdessä nuorten kanssa

 

 


Kalle Jokinen

Nuorisotyön suunnittelija
kalle.jokinen(at)seittiweb.org
Invalidiliitto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi

1.7.2020 10:00

Tasapainoilua huolen ja toiveikkuuden välillä – mitä Opintokeskus Siviksessä opittiin poikkeusajan dialogeissa järjestöjen koronakeväästä?

Päättyneen kevään aikana valtionvarainministeriö, Erätauko-säätiö ja Dialogiakatemia koordinoivat Poikkeusajan dialogit -nimistä keskustelusarjaa. Opintokeskus Sivis osallistui verkossa Erätauko-menetelmällä toteutettujen dialogien järjestämiseen. Tavoitteenamme oli kasvattaa ymmärrystä siitä, miten koronakevät vaikutti suomalaisiin järjestöihin. Kohtasimme tilaisuuksissamme yli 30 järjestöjen työntekijää tai vapaaehtoista. Monille heistä oli ymmärryksen lisäämisen lisäksi tärkeää päästä tapaamaan vertaisiaan. Monilla työpaikoilla käyttöön otetut etäkahvit ja muu […]

Blogi

26.6.2020 09:45

Funkisfamiljernas tuffa coronavardag – FDUV erbjöd virtuellt stöd

När coronakrisen blev ett faktum och Finland gick in för undantagstillstånd, fick också vi på FDUV ställa om i vår verksamhet riktad till familjer. En stor del av familjeverksamheten ordnas inom ramen för utvecklingsprojektet Familjen i centrum. Vårt stöd till familjer riktas till familjer med barn, unga och vuxna med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning i […]

Blogi

25.6.2020 11:00

Yhteistyö entistä tärkeämpää työttömyyden hoidossa

Sosiaalibarometri 2020:n mukaan koronaepidemia ja sen seurauksena rajusti kasvanut työttömyys ovat haastaneet työllistymistä tukevat palvelut. Palvelujen nähtiin toimivan heikoimmin heillä, jotka niitä eniten tarvitsisivat eli heikossa työmarkkina-asemassa olevilla ihmisillä. Osatyökykyisten, pitkäaikaistyöttömien ja muiden monialaista palvelua tarvitsevien työnhakijoiden palvelutarpeisiin ei ole pystytty vastaamaan riittävällä tavalla. Pidemmän aikavälin työttömyys- ja työllisyyskehitystä on vielä vaikea ennustaa, jonkinasteinen taantuma […]