Skip to content

Yksin kotona mutta silti yhdessä – vammaisille nuorille toimintaa kahvihetkistä etäbileisiin

24.4.2020 12.45

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Koronaepidemian poikkeusoloissa vammaisten nuorten osallisuus on entistä tärkeämpää. Invalidiliiton ja Nuorisoyhteistyö Seitin nuorisotyö on siirtynyt ryminällä verkkoon – tarjolla on nuorten näköistä toimintaa runoiluworkshopista vaikuttamiseen ja kahvihetkistä etäbileisiin.

Kuka olisi uskonut reilu kuukausi sitten, että eläisimme loppukevään erittäin rajoittuneessa ja muuttuneessa maailmassa? Järjestökentältä on vaadittu viimeisten viikkojen ajan uusia innovatiivisia avauksia ja valtaisa digiloikka on ollut todellisuutta nopeutetussa aikataulussa.

Nuorilta viestiä yksinäisyydestä ja tekemisen puutteesta

Moni vammainen nuori elää tällä hetkellä hyvin suljetussa elinympäristössä neljän seinän sisällä. Korviimme on tullut monilta nuorilta viestiä yksinäisyydestä ja tekemisen puutteesta. Kun kevään tapahtumat päätettiin perua koronatilanteen vuoksi, meillä Nuorisoyhteistyö Seitissä ja Invalidiliiton nuorisotoiminnassa siirryttiin ketterästi nettiin.

DJ-keikka oli suuri menestys

Toteutimme pääsiäisen aikaan Facebook Livessä DJ-keikan, joka osoittautui suureksi menestykseksi. Bileisiin osallistui noin 40 nuorta. DJ Tony Puerto soitti nuorten pyytämää musiikkia ja chatissa käytiin aktiivista keskustelua sekä peukutettiin meininkiä ahkerasti. Nuoret pitivät DJ-keikkaa onnistuneena ja jatkoakin on toivottu, joten bileet pyritään uusimaan kevään aikana.

”Poikkeusolot ovat muuttaneet elämämme määrittämättömäksi ajaksi, emmekä tänä aikana kykene olemaan lähikontaktissa ihmisten kanssa. Nettitoiminta mahdollistaa uusia kokemuksia, tietoa, kommunikointia ja parhaimmillaan jopa uusia ystäviä. Onhan ihminen loppujen lopuksi enemmän tai vähemmän sosiaalinen eläin”, nuoret viestittävät.

Pyrimme toteuttamaan kaksi tapahtumaa viikossa

Nuorten nettitoiminta toteutetaan pääsääntöisesti Microsoft Teams -ympäristössä, joka on helppokäyttöinen ja mahdollistaa vuorovaikutuksen. Nuoret ovat olleet sessioissa aktiivisia: on kysytty vaikeistakin asioista, juteltu ja naurettu. Teams soveltuu vammaisille nuorille hyvin, sillä se antaa mahdollisuuden puhumisen lisäksi kysyä chatissa.

Nettitoiminnoissa pyrimme toteuttamaan kaksi tapahtumaa viikossa. Meillä on viikoittain yhteistyötuokio Nuorisoseurojen kanssa, jossa on muun muassa pelailtu ja visailtu. Tapahtumat järjestetään nuorten toiveiden mukaisesti ja tähän mennessä eniten suosiota ovat saaneet pyörätuolilla rullaavan psykologin luento, omien voimavarojen löytämisen workshop ja luontokuvaustuokio suoraan luonnonsuojelualueelta.

Myös nettikohtaamisissa on huomioitu nuorten vapaamuotoisempi yhdessäolo. Tätä tukemaan on perustettu virtuaalinen kahvitauko, johon nuorilla on mahdollisuus osallistua joka päivä. Aihe on vapaa ja mielipiteensä voi käydä kertomassa esimerkiksi kuntavaaliteemoista.

”Nettitoiminta on erityisen hyvää sen takia, että näkee kaukana asuvia kavereita ja voi vaihtaa kuulumisia”, Seitti-nuori Nina Leppänen tiivistää tähänastisen kokemuksensa virtuaalitapaamisista.

Hyvien kokemusten ja nuorilta saadun palautteen mukaan nettitoimintaa tullaan todennäköisesti jatkamaan myös koronatilanteen jälkeen. Yhdessäolo etäisyyksistä huolimatta ei vaadi poikkeusoloja.

Osallistu Seitin ja Invalidiliiton toimintaan

Nuorisoyhteistyö Seitti on viiden vammaisjärjestön yhteistyöverkosto, joka järjestää vapaa-ajantoimintaa eri tavoin liikuntavammaisille ja pitkäaikaissairaille nuorille. Seitti myös tukee nuorten itse suunnittelemia ja toteuttamia tapahtumia.

  • Seitin ja Invalidiliiton nettitoiminta on tarkoitettu liikuntavammaisille ja pitkäaikaissairaille 18 – 29-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka kaipaavat tekemistä.
  • Invalidiliiton nuorten toimintaan ovat tervetulleita alle 29-vuotiaat jäsenet, jotka ovat kiinnostuneita omien oikeuksiensa puolustamisesta, vaikuttamisesta, yhdessä tekemisestä, oppimisesta ja vertaisuudesta. Katso, mitä kaikkea on tarjolla!
  • Parasta Nuori -toiminnassa nuoret saavat itse päättää, mitä haluavat tehdä. Pohjois-Savon alueella toimivassa hankkeessa etsitään fyysisesti vammaisia tai toimintaesteisiä nuoria omannäköisen toiminnan pariin. Toimintaa ei ole etukäteen suunniteltu, vaan se mietitään ja kehitetään yhdessä nuorten kanssa

 

 


Kalle Jokinen

Nuorisotyön suunnittelija
kalle.jokinen(at)seittiweb.org
Invalidiliitto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
erityisasiantuntija

22.6.2022 08:00

SuomiAreena: Erilainen Mingle 12.7. nostaa esiin ihmisten kokemuksia köyhyydestä

Toimeentulo Heinäkuun puolessavälissä Pori täyttyy jälleen yhteiskunnallisesta keskustelusta SuomiAreenalla. Kevään ja kesän aikana turvallisuuskeskustelu on ollut vilkasta. Yhteiskunnan eheys on sisäisen turvallisuuden tae, ja siksi on tärkeä nostaa esiin myös ne äänet, jotka eivät yhteiskunnassa kuulu. Millaista on olla köyhä 2020-luvun Suomessa? Jo kuudennen kerran järjestettävä Erilainen Mingle tuo yhteen joukon erilaisia ihmisiä heidän omien kokemustensa […]

Blogi

7.6.2022 16:00

Kriisitilanteissa järjestöjen rooli haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten auttamisessa on merkittävä

Sote-järjestöt Elämme maailmantilanteessa, jossa varautuminen, kokonaisturvallisuus ja henkinen kriisinkestävyys ovat sanoja, jotka toistuvat päättäjien puheissa. Järjestöjen erityisosaamiselle on viranomaisten työn rinnalla tarvetta, kun varaudumme onnettomuuksiin ja kriiseihin. Verkostojen ja kumppanuuksien rakentaminen sekä ylläpitäminen ovat avainasemassa kriiseihin varautuessa. Mitä paremmin eri tahot tuntevat toisensa, sitä paremmassa valmiudessa olemme. Ihmiset voivat olla haavoittuvassa asemassa monesta eri syystä Haavoittuvassa […]

Blogi
erityisasiantuntija

28.4.2022 12:00

Palkkatuen uudistus huolestuttaa – kerro meille näkemyksesi!

Hyvinvointi ja terveys Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on valmistellut lakiesityksen, jolla muutetaan palkkatukijärjestelmää. Palkkatuen kokonaisuudistus on tarpeellinen: byrokratian yksinkertaistamista, järjestelmän ennakoitavuutta ja maksatusprosessin nopeuttamista on kaivattu. Hyvistä tavoitteista huolimatta lakiluonnoksen kokonaisvaikutus järjestöjen ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien kannalta näyttää huonolta. Muutokset järjestöjen 100 % tukeen eivät ole hyväksyttäviä Uudistuksella tullaan leikkaamaan järjestöjen mahdollisuuksia työllistää 100 % palkkatuella. Leikkaus koskisi […]