Skip to content

Yksin kotona mutta silti yhdessä – vammaisille nuorille toimintaa kahvihetkistä etäbileisiin

24.4.2020 12.45

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Koronaepidemian poikkeusoloissa vammaisten nuorten osallisuus on entistä tärkeämpää. Invalidiliiton ja Nuorisoyhteistyö Seitin nuorisotyö on siirtynyt ryminällä verkkoon – tarjolla on nuorten näköistä toimintaa runoiluworkshopista vaikuttamiseen ja kahvihetkistä etäbileisiin.

Kuka olisi uskonut reilu kuukausi sitten, että eläisimme loppukevään erittäin rajoittuneessa ja muuttuneessa maailmassa? Järjestökentältä on vaadittu viimeisten viikkojen ajan uusia innovatiivisia avauksia ja valtaisa digiloikka on ollut todellisuutta nopeutetussa aikataulussa.

Nuorilta viestiä yksinäisyydestä ja tekemisen puutteesta

Moni vammainen nuori elää tällä hetkellä hyvin suljetussa elinympäristössä neljän seinän sisällä. Korviimme on tullut monilta nuorilta viestiä yksinäisyydestä ja tekemisen puutteesta. Kun kevään tapahtumat päätettiin perua koronatilanteen vuoksi, meillä Nuorisoyhteistyö Seitissä ja Invalidiliiton nuorisotoiminnassa siirryttiin ketterästi nettiin.

DJ-keikka oli suuri menestys

Toteutimme pääsiäisen aikaan Facebook Livessä DJ-keikan, joka osoittautui suureksi menestykseksi. Bileisiin osallistui noin 40 nuorta. DJ Tony Puerto soitti nuorten pyytämää musiikkia ja chatissa käytiin aktiivista keskustelua sekä peukutettiin meininkiä ahkerasti. Nuoret pitivät DJ-keikkaa onnistuneena ja jatkoakin on toivottu, joten bileet pyritään uusimaan kevään aikana.

”Poikkeusolot ovat muuttaneet elämämme määrittämättömäksi ajaksi, emmekä tänä aikana kykene olemaan lähikontaktissa ihmisten kanssa. Nettitoiminta mahdollistaa uusia kokemuksia, tietoa, kommunikointia ja parhaimmillaan jopa uusia ystäviä. Onhan ihminen loppujen lopuksi enemmän tai vähemmän sosiaalinen eläin”, nuoret viestittävät.

Pyrimme toteuttamaan kaksi tapahtumaa viikossa

Nuorten nettitoiminta toteutetaan pääsääntöisesti Microsoft Teams -ympäristössä, joka on helppokäyttöinen ja mahdollistaa vuorovaikutuksen. Nuoret ovat olleet sessioissa aktiivisia: on kysytty vaikeistakin asioista, juteltu ja naurettu. Teams soveltuu vammaisille nuorille hyvin, sillä se antaa mahdollisuuden puhumisen lisäksi kysyä chatissa.

Nettitoiminnoissa pyrimme toteuttamaan kaksi tapahtumaa viikossa. Meillä on viikoittain yhteistyötuokio Nuorisoseurojen kanssa, jossa on muun muassa pelailtu ja visailtu. Tapahtumat järjestetään nuorten toiveiden mukaisesti ja tähän mennessä eniten suosiota ovat saaneet pyörätuolilla rullaavan psykologin luento, omien voimavarojen löytämisen workshop ja luontokuvaustuokio suoraan luonnonsuojelualueelta.

Myös nettikohtaamisissa on huomioitu nuorten vapaamuotoisempi yhdessäolo. Tätä tukemaan on perustettu virtuaalinen kahvitauko, johon nuorilla on mahdollisuus osallistua joka päivä. Aihe on vapaa ja mielipiteensä voi käydä kertomassa esimerkiksi kuntavaaliteemoista.

”Nettitoiminta on erityisen hyvää sen takia, että näkee kaukana asuvia kavereita ja voi vaihtaa kuulumisia”, Seitti-nuori Nina Leppänen tiivistää tähänastisen kokemuksensa virtuaalitapaamisista.

Hyvien kokemusten ja nuorilta saadun palautteen mukaan nettitoimintaa tullaan todennäköisesti jatkamaan myös koronatilanteen jälkeen. Yhdessäolo etäisyyksistä huolimatta ei vaadi poikkeusoloja.

Osallistu Seitin ja Invalidiliiton toimintaan

Nuorisoyhteistyö Seitti on viiden vammaisjärjestön yhteistyöverkosto, joka järjestää vapaa-ajantoimintaa eri tavoin liikuntavammaisille ja pitkäaikaissairaille nuorille. Seitti myös tukee nuorten itse suunnittelemia ja toteuttamia tapahtumia.

  • Seitin ja Invalidiliiton nettitoiminta on tarkoitettu liikuntavammaisille ja pitkäaikaissairaille 18 – 29-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka kaipaavat tekemistä.
  • Invalidiliiton nuorten toimintaan ovat tervetulleita alle 29-vuotiaat jäsenet, jotka ovat kiinnostuneita omien oikeuksiensa puolustamisesta, vaikuttamisesta, yhdessä tekemisestä, oppimisesta ja vertaisuudesta. Katso, mitä kaikkea on tarjolla!
  • Parasta Nuori -toiminnassa nuoret saavat itse päättää, mitä haluavat tehdä. Pohjois-Savon alueella toimivassa hankkeessa etsitään fyysisesti vammaisia tai toimintaesteisiä nuoria omannäköisen toiminnan pariin. Toimintaa ei ole etukäteen suunniteltu, vaan se mietitään ja kehitetään yhdessä nuorten kanssa

 

 


Kalle Jokinen

Nuorisotyön suunnittelija
kalle.jokinen(at)seittiweb.org
Invalidiliitto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

24.9.2021 09:00

Marinin hallituksen arvosana laski hyvästä tyydyttävään

Kansalaisyhteiskunta Hallituksen jokasyksyinen budjettiriihi oli ja meni, mutta mitä jäi käteen? Arvioin hallituksen päätöksiä SOSTEn keskeisten vaikuttamiskärkien kautta: työllisyys ja toimeentulo terveyteen ja hyvinvointiin investointi ilmastotoimet Edellisessä hallituksen puoliväliriihen arvioinnissa yleisarvosana oli vielä hyvä 8,0. Nyt yleisarvosanaksi tuli 7,3 – siis tyydyttävä. Analyysien tueksi olen käyttänyt SOSTEn asiantuntija-arvioita siitä, mitä hyvää tai mitä huonoa ja epäselvää riihen […]

Blogi
erityisasiantuntija

30.8.2021 13:00

Toimeentulotukilakia uudistetaan – kerro meille näkemyksesi!

Sosiaaliturvauudistus Sosiaaliturvaa uudistetaan pitkäjänteisellä komiteatyöllä, mutta toimeentulotuen ilmiselviin epäkohtiin halutaan puuttua jo nopeammin. Sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotukityöryhmän mietintö julkaistiin 10.8.2021. Siinä ryhmä ehdottaa muutoksia lakiin, tekee ehdotuksia sen toimeenpanoon ja tuen hakemiseen liittyen sekä nostaa esiin jatkoselvittelyä vaativia kysymyksiä. Keskeisenä tavoitteena kerrotaan, että haavoittuvimmassa asemassa olevien asiakkaiden tuen tarpeisiin vastataan nykyistä paremmin. Lue lisää:  Työryhmä esittää […]

Blogi
johtaja, varapääsihteeri

27.8.2021 09:30

Työtaakka hyvinvointialueiden pystyttämisessä on valtava – nyt kysytään malttia ja kykyä tarjota järjestön osaamista oikeaan paikkaan

Sote-uudistus Hyvinvointialueiden rakentaminen on alkanut, ja elokuun loppuun mennessä kaikille alueille on saatu nimettyä väliaikaiset valmistelutoimielimet (Vate). Ne koostuvat alueen viranhaltijoista ja toimikausi kestää maaliskuulle 2022 asti, kunnes aluevaltuustojen nimeämät aluehallitukset aloittavat työnsä. Vaten työ on hallinnollista. Työsarkana on hoitaa lähinnä tulevien hyvinvointialueiden työnantajana ja palvelujen järjestäjänä toimimiseen tarvittavia valmistelutehtäviä. Hallinnollisen työn määrä hirvittää. Noin 173 […]