fi | sv | eng

Outoa valmistelua, ministeri Räsänen

ti 2. joulukuuta 2014 12.20.00

Vertti Kiukas, pääsihteeri

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on viime viikolla alustavasti linjannut kristillisten ministeri Päivi Räsäsen aloitteesta, että maamme kolme rahapelimonopolia pitää yhdistää yhdeksi yhtiöiksi. Asiasta on keskusteltu vuosikaudet ja yhtä kauan sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat asiaa vastustaneet.

Yhdistämällä on esitetty saatavan jopa 50 miljoonan euron säästöt. Laskelma ei kuitenkaan kestä lähempää tarkastelua eikä pohjaudu uskottavaan selvitykseen.

Vaikuttaakin siltä, että ministerillä on jotain erityistä järjestökenttäämme vastaan, onhan tämä jo toinen isku vastoin kasvoja tänä syksynä. Samaan aikaan Räsänen on ajamassa kuin käärmettä pyssyyn, hyvän hallinnon periaatteita ja lainvalmisteluohjeita rikkoen rahankeräyslain muutosta, joka toteutuessaan heikentäisi järjestöjen rahoituspohjaa ja olisi suoraan pois apua tarvitsevilta ihmisiltä.

Monopolien yhdistäminen herättää erityistä kummastusta juuri nyt. Hallitusohjelmaan on varmuuden vuoksi kahteen kertaan kirjattu, että nykyinen rahapelimonopolijärjestelmä säilytetään. Miksi ministeri Räsäsen johdolla on nyt valmisteltu selvästi hallitusohjelman vastaista päätöstä? Entistä vähemmän ymmärrettäväksi tämä käy, kun tiedämme, että EU vuosi sitten totesi, meillä on ainoana maana tällä rintamalla kaikki kunnossa.

Maamme hallitus istuu hyvin kapealla pohjalla, yksi jumiin jäänyt hissillinen kansanedustajia riittäisi viemään enemmistön. Lisäksi näyttää, että hallituspohja on menettämässä huhtikuun vaaleissa enemmistönsä. Onkin hyvin kyseenalaista, että aivan vaalikauden lopulla, minimaalisen enemmistön varaan rakentuva ministeristö ryhtyy toteuttamaan näin merkittävää ja ristiriitaista hanketta. Peli olisi syytä viheltää poikki ja siirtää keskusteltavaksi hallitusneuvotteluissa.

Jopa hupaista on, että ministeri Räsänen perustelee esitystään sillä, että yhtiöiden pelitarjonta on osin kilpailevaa ja tämä johtaa laittomaan tilaan. Yhtiöt eivät saa toimeenpanna pelejä, joille eivät Räsäsen alaiselta hallinnolta ole lupaa saaneet. Pitäisikö siis ensisijaisesti laittaa oma pesä kuntoon?

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Vastaliike

Kiitos tärkeästä informaatiosta! Ottaako SOSTE-johtajuuden tai koodinaation vastaliikeen kokoamisesta suhteessa eduskuntaan tai hallitukseen päin viestimiseen? Täältä maakunnista ei oikein pysty toimimaan. T: Petri Ruuskanen

- ti 2. joulukuuta 2014 13.55.00

Follow the money

Miksi? Googlaa +"tasa-arvoinen avioliittolaki" +"raha-automaattiyhdistys". Mm siksi.

- ti 2. joulukuuta 2014 16.27.53

Miksi?

Kirjoituksessa ei perustella miksi yhdistämisestä olisi haittaa. Näillä näkymin minä ainakin näen vain etuja.

Juha Jämsä
toiminnanjohtaja
Sateenkaariperheet ry

- ti 2. joulukuuta 2014 17.03.19

Sosten rooli on selvä

Soste toki koordinoi toimintaa ja on itse aktiivinen, mutta vaikutusta voi saada aikaan vain jos toimintaa on koko maassa ja moneltaa taholta. Maakunnan kansanedustaja kuuntelee ennemmin alueensa järjestöjä kuin Helsingin herroja.

Yhdistyminen ei ole mustavalkoinen asia kumpaankaan suuntaan. Yhdistymisessä ainakin menetettäisiin sen laajuinen vaikutusvalta kuin mitä järjestöillä nyt Rayssa on.

Vertti Kiukas

- ti 2. joulukuuta 2014 17.30.05

Miksi ei yhdistymistä?

Onko myös niin, että sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen ennakoidaan pienentyvän mikäli rahapelimonopolit yhdistyisivät? Kysymys Vertti Kiukaalle.

- ti 2. joulukuuta 2014 18.36.28

Kehityksestä ja "meidän" puheesta

Olen samoilla linjoilla Vertti Kiukaan kanssa. Nopeasti nousee mieleen, kuinka rahapeliyhtiöiden yhdistyessä yhdistyvät myös edunsaajat. Riskinä on sama kuin monessa muussa prosessissa eli yhteiskunnan reuna-alueilla, marginaaleissa olevat jäävät jalkoihin. Sote- järjestöjen, erityisesti niiden pienien, toimintaedellytykset tukkeutuvat entisestään.
Siitä meidän puheesta eli tuttavani kysyi - ne kyllä tietäen - mitä nämä pelihtiöt ovat joista puhutaan mutta ei nimetä. Niin, mekin puhumme omaa puhettamme edellyttäen että tietysti muut tietävät kun mekin tiedämme.

- ti 2. joulukuuta 2014 21.10.14

Kehityksestä ja "meidän" puheesta

Niin, Eero Pirttijärvi tässä tekstissä omissa nimissään.

- ti 2. joulukuuta 2014 21.11.41

Tuumasta toimeen - ei yhdelle monopolille

Ray on vastuullinen ja vakaa toimija. Se tukee nimenomaan sosiaali - ja terveysjärjestöjen arkityötä. Tarvitsemme kolme toimijaa - ei tännekään yhtä monopolia. Pirkko Karjalainen

- ti 2. joulukuuta 2014 22.11.02

Rahoitus voi vähetä


Pidän selvänä, että jos tällaisena aikana ryhdytään yhdistämään ja uusimaan rahanjako-osuuksia eri järjestöryhmien kesken, on suuri vaara sille, että VM löytää rahoilla muita käyttötarkoituksia, kun valtion alijäämä on tätä luokkaa. Tällaiset leikkaukset on aina helpompi tehdä, jos on jokin murroskohta käsillä.

Vertti Kiukas

- ma 8. joulukuuta 2014 12.38.53

Hyvä Vertti

"Yhdistyminen ei ole mustavalkoinen asia kumpaankaan suuntaan. Yhdistymisessä ainakin menetettäisiin sen laajuinen vaikutusvalta kuin mitä järjestöillä nyt Rayssa on."

Eli tärkeämpää on järjestöjen vaikutusvalta ja niissä säilytettävät suojatyöpaikat kuin saavutettavat säästöt. Jep. - Aki Pyysing blogissaan, jonka voit lukea kokonaisuudessaan osoitteessa:

http://www.pokeritieto.com/kolumnit/aki-pyysing/monopoliyhtiot-eivat-yhdisty.html

- ke 10. joulukuuta 2014 19.08.33

Paikallisesti on tunnistettu,

että rahoitusrakenteet hankaloittavat eri järjestötoimialojen mahdollisuutta tehdä yhteistyötä. Yhdistäminen purkaisi päällekkäisiä rakenteita.

- pe 9. tammikuuta 2015 19.06.26

Elinvoimaiset järjestöt

SOSTEssa työskennellään sen hyväksi, että

Kansalais- ja vapaaehtoistoiminta luo hyvinvointia

Järjestöt vastaavat tulevaisuuden haasteisiin

Järjestöillä on vahva rooli palvelujen kehittämisessä ja tuottamisessa


 

SOSTEblogissa:

Maakuntien ja järjestöjen yhteistyö etenee – vai eteneekö?

En skål för svenska veckan och synliggörande av teckenspråk och samiska

Vaikuta nyt: Neljä huomiota hallituksen esityksestä muuttaa kokoontumislakia