fi | sv | eng

Pitääkö minun kuunnella?

pe 14. maaliskuuta 2014 14.31.00

Erica Mäkipää, erityisasiantuntija

Arvostan kuuntelua, liiallisesta puhumisesta pidättäytymistä, toisille tilan antamista ja yhdessä tekemistä. Arvostan sitä, että asia saa jäädä muhimaan, jos se on vielä epäselvä. Yhteinen ratkaisu löytyy kyllä. Ovatko nämä kuitenkaan sellaisia toimintatapoja, joita työelämässä tarvitaan?

Sanavalmius, määrätietoisuus, itsenäinen päätöksentekokyky ja tehokkuus lienevät valtteja työelämässä. Vai ottaisitko itse töihin henkilön, joka kertoisikin olevansa mielellään muita kuunteleva, omien ajatusten liiallisesta esiintuomisesta ja liian nopeista toisten puolesta tehtyjen päätösten tekemisestä pidättäytyvä?

Löytyykö tällaiselle kuuntelijalle käyttöä tai olisiko kaikkien hyödyllistä harjoitella sitä? Minkä tasoinen kuuntelija sinä itse olet?

Ihmislähtöinen toiminta vaatii kuuntelua

Pääsin kuuntelemaan ja juttelemaan muutaman ammattioppilaitoksessa opiskelevan nuoren kanssa. Aiheena oli tupakointi. Nuoret puhuivat järkeviä ja sellaisia, joita aikuinen asiantuntija ei olisi osannut paremmin sanoa. Jäin miettimään osaammeko antaa tilaa. Osaammeko olla hiljaa ja kuunnella, kenties vain kysellä hieman lisää ja rohkaista hyvien ideoiden kanssa. Nuoret kertoivat pitävänsä myös siitä, että saavat kehuja! Siinä kohtaa ei sanoja tarvitse säästellä.

Eräässä tilaisuudessa, jossa pohdittiin nuorten syrjään jäämisen ehkäisyä, nuoret totesivat että jos aikuiset määrittelevät mitä on nuoren hyvä ja onnellinen elämä, myös toiminta ja palvelut ovat siitä näkökulmasta toteutettuja, eivätkä silloin istu nuorille.

Verkostomainen toiminta vaatii kuuntelua

Verkostojohtamisen opinnoissa ja Timo Järvensivun esityksiä kuunnellessa olen saanut oppia verkostojen toiminnasta ja hyvästä dialogista.

Mielestäni verkostoissa toimiminen vaatii samanlaista nöyryyttä kuin niiden ihmisten kuuntelu, joiden hyväksi halutaan toimia. Opeteltava on, että sinulle itselle tärkein asia harvoin on muille se tärkein. Keskustelu ja yhdessä tekemisen tavan löytäminen vie mahdollisesti enemmän aikaa, mutta jos sille antaa tämän ajan ja se tehdään oikeasti yhdessä, on sitoutuminen silloin mahdollista.

Minkälainen kuuntelija olet?

Sorrun itse välillä pienessä porukassa tai kahden kesken puhua pulputtamaan paljon. Kokouksessa sorrun miettimään omaa sanomistani ennen kuin toinen on vielä lopettanut. Toisen puheen aikana käsi hamuilee puhelinta. Ajatus harhailee pitkän puheenvuoron aikana. Tästä yritän päästä irti, pidättäytyä omista ajatuksista ja rauhoittua asian äärelle. Olen päättänyt opetella paremmaksi kuuntelijaksi.

Kuuntelua on monentasoista. Vähimmillään se on sitä, että olet hiljaa, mutta puuhailet omiasi. Saatat ajatella, että tiedät jo kaiken mistä toinen puhuu. Tai ehkä kuuntelet, mutta tulkitset puheita omalla tavallasi tai etsit kritisoitavaa. Tai odotatko vain kuumeisesti sopivaa väliä, jossa pääset hyppäämään omaan juttuusi?

Paremmalle tasolla siirrytään kun kuuntelet tarkkaavaisesti ja haet tietoa ja faktoja, joita et vielä tiennyt ja jotka voit liittää aikaisempaan tietoosi. Syvemmälle kuuntelun tasolle mennään, Otto Scharmerin U-käyrän mukaisesti, kun kuuntelet ja alat ymmärtää toista, katselet maailmaa hänen silmillään.

Voiko tästä kehittyä vielä paremmaksi? Ilmeisesti voi! Silloin puhutaan jo yhteiselle tahtotilalle avautumisesta. Silloin ei vain odota jotain ulkopuolelta tulevaa tai pelkästään eläydy toiseen, vaan jotakin enemmän ja yhteistä. Tässä tarvitaan myös aitoa oman mielipiteen kertomista.

Tätä opetellessa! Aloitan opettelun siitä, että yritän olla istuttamatta ja puristamatta toisen kertomia asioita saman tien omaan ajatusmuottiini, kuuntelen vaikka en ymmärtäisi kaikkea. Ehkä ymmärrys lisääntyy ja voi muuttua yhteiseksi.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Arvokkaita sanoja!

Kiitän Erika Sinua rehellisestä ja ajatuksia herättävästä tekstistä! Arvostan "jalkautumistasi" nuorten pariin sekä sitä että kykenit saamaan heihin luottamuksellisen kontaktin. Tämä taito ja tahtotila aitoon toisen kuuntelemiseen ja kohtaamiseen on ensiarvoisen tärkeää luotaessa yhteistä arvokasta huomista! Kiittäen, Teija

- ke 5. maaliskuuta 2014 10.57.04

Siispä jalkautumaan!

Kiitos Teija! On niin mukava saada palautetta! Ehkäpä meidän kaikkien on hyvä jalkautua enemmän toistemme pariin mieli avoinna ja korvat kuulolla. Oman ja molemminpuolisen ymmärtämyksen lisääminen tuntuu tärkeältä asialta tai voisiko sanoa jopa ainoalta vaihtoehdolta. Olkoon toinen sitten "kohderyhmää", sidosryhmää tai vaikka kollega. Kaikki olemme yhteisen asian äärellä. Erica

- ke 5. maaliskuuta 2014 13.06.49

Hyvä kirjoitus!

Hyvin kirjoitettu.Leea

- ke 5. maaliskuuta 2014 14.31.46

Pitää, mutta osaanko?!

Kiitos Erica! Tämä on tosi hyvä juttu ja pistää ajattelemaan. Kuuntelen, mutta kuulenko? Vai onko ehdottoman oikean, järkähtämättömän, kiveen hakatun mielipiteeni edessä muuri, johon ei halkeamaa synny? Tässäpä pohtimista ja oppimista. Pirjo

- ke 5. maaliskuuta 2014 16.09.30

Kuuntelu vaatii keskittymistä

Kiitos erinomaisesta pohdinnasta! Kaikki tässä ajasssa sotii keskittymistä vaativaa kuuntelua vastaan. Samaan aikaan ollaa somessa, naputellaan tekstiviestiä ja kuunnellaan. Tarvitaan vastavirtaa. Pysähtymistä.

- ke 5. maaliskuuta 2014 16.25.52

Pilkahduksia

Kiitos Leea, Pirjo ja "Kuuntelu vaatii keskittymistä" palautteestanne! Positiivinen palaute tuntuu hienolta! Olen samaa mieltä, kuuntelu ja pysähtyminen ei tosiaankaan ole helppoa, vaikka olisi etukäteen päättänyt. Mutta olisiko se niin, että jos onnistuu edes raottamaan omaa muuriaan tai tapaansa toimia, voi siitä jo seurata joku hyvä pilkahdus. Erica

- ke 5. maaliskuuta 2014 17.32.21

Hyvä näkökulma

Eipä tule aina ajatelleeksikaan miten tärkeää on kuunnella ja tulla kuulluksi. Tämän kun muistaisimme, niin kommunikaatio olisi paljon hedelmällisempää. Kiitos hyvistä ajatuksista Erica!

- ke 5. maaliskuuta 2014 19.31.55

Opettelija

When you talk, you are only repeating what you already know. But if you listen, you may learn something new (J. P. McEvoy) Kiitos Erica, Anneli

- to 6. maaliskuuta 2014 09.04.32

Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

Kauniisti kirjoitettu teksti ja ehdottoman tärkeä asia. Päivi

- to 6. maaliskuuta 2014 11.51.14

Monenlaista hyötyä

Kiitos näistäkin palautteista Päivi, Anneli ja "Hyvä näkokulma". Miten osuva mietelause! Tuo ajatus täytyy muistaa. Lisäksi tässä ehkä "piilee" sekin, että jos itse kuuntelee, myös todennäköisemmin tulee itse kuulluksi? Erica

- to 6. maaliskuuta 2014 12.21.45

Asiaa!

Hyvä kirjoitus Erica. Eipä ole paljon lisättävää. Täyttä asiaa. T. sanna

- pe 7. maaliskuuta 2014 12.01.49

Nöyrä kuuntelu on kysymisen taidetta

Kiitos Erica blogista! Timo Järvensivu jakoi koulutuksessaan Scheinin viisaat ajatukset:"Humble Inquirry is the fine art of drawing someone out, of asking questions to which you do not already know the answer, of building a relationsihp based on curiosity and interest of the other person." - Mervi

- pe 7. maaliskuuta 2014 16.05.53

Hieno ajatus!

Scheinin kirja Humble Inquirry kuulostaa siltä, että se olisi hyvä lukea. Kiitos Mervi ja Sanna kommenteista! Erica

- pe 7. maaliskuuta 2014 17.07.26

Elinvoimaiset järjestöt

SOSTEssa työskennellään sen hyväksi, että

Kansalais- ja vapaaehtoistoiminta luo hyvinvointia

Järjestöt vastaavat tulevaisuuden haasteisiin

Järjestöillä on vahva rooli palvelujen kehittämisessä ja tuottamisessa


 

SOSTEblogissa:

Sote-uudistus ja järjestörahoituksen epävarmuus haittaa järjestöjen kehittämistoimintaa

Kuntoutuksen sujuvuus on unohdettu sote-uudistuksessa

Tiedolla kehittämässä: SOSTEn barometrien hyte-tulokset puntarissa