fi | sv | eng

Speaker's Corner: Mitä Tom Joad tekisi?

to 4. joulukuuta 2014 10.13.00

Ilkka Tuokko, projektityöntekijä, Tatsia elämään -projekti, Työttömien AY jäsenten tuki ry

Ilkka Tuokko

Kirjoitus on osa Speaker's Corner –blogisarjaa. Speaker's Corner on virtuaalinen puhujapönttö, johon Innokylä nostaa asiakkaiden ja palvelujen käyttäjien puheenvuoroja.

Bruce Springsteen on tehnyt hänestä kappaleen. Henry Fonda näytteli häntä John Fordin Oscarilla palkitussa elokuvassa. Hän on John Steinbeckin romaanin protagonisti.

Kyseessä on tietenkin Vihan hedelmien päähenkilö. Oklahomalainen vuokraviljelijä, joka lähtee pakoon 1930-luvun suurta lamaa ja muuttaa perheineen Kaliforniaan paremman elämän toivossa. Tämä on tietenkin historiaa, mitä siitä muka kannattaisi enää välittää. En voi kuitenkaan olla miettimättä, mitä Tom Joad tekisi nykyään. Missä yhteiskuntaluokassa hän olisi? Ketkä ovat Suomen kansasta kaikkein kurjimmassa asemassa? Vuosi sitten käydessäni sossussa ajattelin vielä, että sieltä löytyvät ne Victor Hugon ”kurjat”.

Itse olen nykyään sen verran hyväosainen, että minun ei ole pakko muuttaa maailmaa. Materiaaliset resurssit nimittäin mahdollistavat enemmän. Kun elämäsi on pääasiassa pelkkää selviytymistä, et välttämättä jaksa pitää koko ajan ääntä itsestäsi tai ongelmistasi.

Mutta palataan Tomiin. Olisiko hänelle vielä tarvetta tämän päivän yhteiskunnassa? Elokuvan ehkä kuuluisimmassa kohtauksessa hän sanoo vapaasti käännettynä seuraavasti:

Olen paikalla pimeässä – olen kaikkialla. Kun vain katsotkin ympärillesi. Missä on tappelu, jotta nälkäiset saisivat syödäkseen, olen siellä. Missä poliisi lyö miestä, olen siellä. Olen paikalla, kun ihmiset huutavat nälissään. Olen paikalla, kun nälkäiset lapset nauravat, koska tietävät ruoan olevan valmista. Ja kun ihmiset syövät itse kasvattamaansa ruokaa sekä asuvat taloissa, jotka ovat itse rakentaneet – olen siellä myös.

Tähän äitinsä vastaa: Minä en ymmärrä, Tom.

En minäkään, äiti. Olen vain miettinyt sitä paljon.

Niin minäkin.

Kirjoittaja Ilkka Tuokko työskentelee projektityöntekijänä Tatsia elämään –projektissa Työttömien AY-jäsenten tuki ry:ssä. Kirjoitus on osa Speaker's Corner –blogisarjaa. Speaker's Corner on virtuaalinen puhujapönttö, johon Innokylä nostaa asiakkaiden ja palvelujen käyttäjien puheenvuoroja. www.innokyla.fi

Kuva: Matias Jurvanen

Speaker's Corner -sarjassa aiemmin ilmestynyt:

Innokylä

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Elinvoimaiset järjestöt

SOSTEssa työskennellään sen hyväksi, että

Kansalais- ja vapaaehtoistoiminta luo hyvinvointia

Järjestöt vastaavat tulevaisuuden haasteisiin

Järjestöillä on vahva rooli palvelujen kehittämisessä ja tuottamisessa


 

SOSTEblogissa:

Miten käy järjestöjen toiminta-avustuksille sotessa?

Järjestöbarometri 2018 tarjoaa ajankohtaiskuvan sote-järjestöjen toiminnasta, toimintaedellytyksistä ja niiden muutoksista

Make evaluation great again - kokemuksia ja ajatuksia AEA:n arviointikonferenssista