fi | sv | eng

Speaker's Corner: Vi ska alla en gång dö…

ke 4. kesäkuuta 2014 10.08.00

Ilkka Tuokko, projektityöntekijä, Tatsia elämään -projekti, Työttömien AY jäsenten tuki ry

Speaker's Corner

Kirjoitus on osa Speaker's Corner –blogisarjaa. Speaker's Corner on virtuaalinen puhujapönttö, johon Innokylä nostaa asiakkaiden ja palvelujen käyttäjien puheenvuoroja.

Eräs hyvä ystäväni loukkaantui minulle vakavasti. Syy siihen oli seuraava. Hän kertoi äitinsä olevan pahasti sairas, johon vastasin toivovani, että tämä paranisi pian tai ”sitten sinun vain pitää varautua pahimpaan”. ”Emmekö me koko elämämme varaudu siihen pahimpaan?”, ystäväni sanoi ja suuttui. Näin ei olisi kuulemma saanut koskaan sanoa – ei kenellekään.

Ennen kuin pidätte minua täytenä imbesillinä, niin voisin kertoa oman isäni kuolleen kolme vuotta sitten.

Neil Gaimanin Sandman-sarjakuvassa Kuolemaa ilmentää söpö goottityttö. Ja vaikka tämä tuskin ketään onnistuu lohduttamaan todellisen kuoleman kohdatessa, antaa se itselleni silti hiukan toivoa. Että Kuolema ei olisikaan tuo irvokas Viikatemies, kun se itse kutakin meistä täältä maan päältä tulee hakemaan. Että meidän kenenkään ei tarvitsisi pelätä, kun lähdön hetki lopulta koittaa.

Eräs zen-buddhalainen viisaus kertoo koko Aasian mahtavimmasta miekkailunopettajasta sekä hänen oppilaastaan. "Sinun täytyy olla suuri miekkamies", opettaja sanoi. "En ole koskaan edes pidellyt miekkaa käsissäni", oppilas kuitenkin kiisti. "En usko sinua, jossakin sinun täytyy silti olla kaikista parhain", opettaja väitti. "No, olen koko ikäni mietiskellyt omaa kuolevaisuuttani", oppilas myönsi. Tähän mestari sitten tokaisi: "Minähän sanoin sinun olevan suuri miekkamies!"

Mielestäni onkin eri asia varautua siihen pahimpaan – ja pilata näin elämänsä kuolemanpelossa – kuin hyväksyä vain se tosiseikka, että yksikään meistä ei tule selviämään elämästään hengissä. Sillä ei lopulta ole kuitenkaan paljoakaan merkitystä, tuleeko sinua ja minua hakemaan Jeesus, Buddha tai Ganesha.

Vai se söpö goottityttö.

P. S. Jos mietitte kirjoitukseni otsikkoa, niin se on peräisin Kentin laulusta. Mannen i den vita hatten (16 år senare) nimittäin päättyy kyseisiin sanoihin.

Kirjoittaja Ilkka Tuokko työskentelee projektityöntekijänä Tatsia elämään –projektissa Työttömien AY-jäsenten tuki ry:ssä. Kirjoitus on osa Speaker's Corner –blogisarjaa. Speaker's Corner on virtuaalinen puhujapönttö, johon Innokylä nostaa asiakkaiden ja palvelujen käyttäjien puheenvuoroja. www.innokyla.fi

Innokylä

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Elinvoimaiset järjestöt

SOSTEssa työskennellään sen hyväksi, että

Kansalais- ja vapaaehtoistoiminta luo hyvinvointia

Järjestöt vastaavat tulevaisuuden haasteisiin

Järjestöillä on vahva rooli palvelujen kehittämisessä ja tuottamisessa


 

SOSTEblogissa:

Sote-uudistus ja järjestörahoituksen epävarmuus haittaa järjestöjen kehittämistoimintaa

Kuntoutuksen sujuvuus on unohdettu sote-uudistuksessa

Tiedolla kehittämässä: SOSTEn barometrien hyte-tulokset puntarissa