fi | sv | eng

Byrokratia, rakkaudella

to 13. marraskuuta 2014 10.00.00

Heikki Parviainen, erityisasiantuntija

Täytin julkisessa terveydenhuollossa asioidessani neljännen lasteni terveydentilaa koskevan kaavakkeen viikon sisällä. Vaihto-opiskeluajalta englannista tuli mieleen eräs vuokraisäntä, sotaveteraani, joka heitti kaikki postissa tulleet hallinnon ruskeat kirjekuoret suoraan roskakoriin.

Erilaisten paperien ja sähköisten lomakkeiden täyttely työllistää paitsi viranomaisia, myös tavallisia kansalaisia. Kirjastokortti, KELA-kortti, Puolueen jäsenkirj… kaikenlaista puhuttelunimen alleviivausta ja postinumeromuistelua saa yksityiselämässään tehdä jännetuppitulehdukseen asti. Näppäimistö ei ole paljon työtahtia helpottanut, päinvastoin: erilaisten lomakkeiden laadinta on vain lisääntynyt. Olisiko ratkaisu yksityistäminen?

Yksityisiin palveluihin liittyvä valinnan mahdollisuus vaikuttaa lupaavalta. Mutta kas, sama henkilötietojen täyttö on edessä avatessani tiliä pankkiin. Vakuutuspuolella yksityisten yritysten tehokkuus taas konkretisoituu kuluttajalle tietylle peruskonseptille laadittuina tarjouksina. Yksilöllisiä tarpeita näissä ei huomioida, ellet erikseen pyydä ja erityisesti maksa. Omassa tapauksessani en saa halutun laajuista vakuutusta kuin yhdestä yhtiöstä. Luen silti neljä tarjousta läpi, ehtoineen.

Valtio on asettanut koulujärjestelmän ulkopuolella ehtoja ja sääntöjä myös yritystoiminnalle. Kansalaisten ja muiden oikeustoimihenkilöiden oikeusturvan ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta sekä yksityisiä että julkisia markkinoita on pakko säädellä. Riittävän säädelty yksityinen markkina ei oikeastaan enää ole yksityinen, vaikka sitä sellaiseksi muodollisesti kutsuttaisiinkin. Päällekkäisiä hallinnollisia rakenteita se kyllä tuottaa.

Jaakko Kiander kirjoittaa SOSTE:n tuoreessa Hyvinvointitalous-kirjassa siitä, miten palveluiden yksityistäminen vie tavallisilta ihmisiltä runsaasti aikaa verrattuna siihen, että palvelut olisi järjestetty julkisesti. Se, että ainakin joku osa palveluista on valmiiksi mietitty, vapauttaa energiaa vaikkapa tuottavaan työhön – kuten lomakkeiden laadintaan.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Hyvinvointitalous

Hyvinvointitalouden teesit:

Hyvinvointitalous rakennetaan investoimalla hyvinvointiin.

Hyvinvoinnin mittaaminen tekee hyvinvointi-investointien tulokset näkyviksi.

Hyvinvointitaloudessa hyvinvoinnin ja talouden suhde kirkastuu.


 SOSTEblogissa:

Hallituksen politiikka ei ole parantanut heikoimmassa asemassa olevien tilannetta

Vuosi 2018 ekonomistin silmin: Luvassa paljon hyvää, mutta eriarvoisuus huolettaa

Työllisyys kasvaa ja talouskehitys on suotuisaa, siltä näyttää nyt ennusteiden mukaan. Mutta saako hallitus vietyä sote-uudistuksen täytäntöön? Entä paheneeko yhteiskunnallinen eriarvoisuus? Tältä näyttää vuosi 2018 SOSTEn pääekonomistin Jussi Ahokkaan silmin.

Hyvä Joulupukki