Hyvinvointitalous Euroopassa ja maailmalla


Etusivu / Artikkelit / Hyvinvointitalous Euroopassa ja maailmalla

SOSTE pyrkii edistämään hyvinvointitalousajattelua myös kansainvälisesti. Tällä hetkellä keskeisiä painopisteitä kansainvälisessä hyvinvointitaloustyössä ovat EU:n tulevaisuuden politiikkaan vaikuttaminen sekä globaalin hyvinvointitalousverkoston rakentamiseen osallistuminen.

EU:n tulevaisuuden valinnat

SOSTE haluaa, että hyvinvointitalousajattelu vahvistuu edelleen Euroopassa ja Euroopan Unionissa. SOSTE tarjosi vuonna 2019 hyvinvointitalouden visiota Euroopan tulevaisuusstrategian sekä EU-politiikan perustaksi vuoden 2020 jälkeiseen aikaan. Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana hyvinvointitalous nousi keskeiseksi politiikkateemaksi Euroopan neuvostossa. Euroopan komission ohjelma ja Euroopan parlamentin avaukset pitävät sisällään monia avauksia, joiden toimeenpanon onnistuminen vahvistaisi hyvinvointitaloutta Euroopassa.

Koronakriisin jälkeen hyvinvointitalouden kannalta tärkeimpiä politiikkatavoitteita ovat seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä osallisuuden vahvistaminen, eriarvoisuuden vähentäminen, ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutusten hallitseminen sekä yleisemmän kestävän kehityksen varmistaminen. SOSTE kannustaa myös Suomen hallitusta pitämään näitä teemoja ja tavoitteita esillä EU-politiikassa.

Hyvinvointitalouden globaali ulottuvuus

Hyvinvointitalous on saavuttanut suosiota myös Suomen ja Euroopan ulkopuolella. Tästä kertoo paljon se, että vuoden 2018 alussa perustettu erilaisia hyvinvointitaloustoimijoita yhteen kokoava Wellbeing Economy Alliance (WEAll) kasvattaa jatkuvasti jäsenmääräänsä. SOSTE liittyi verkostoon vuoden 2019 alussa ja pyrkii yhdessä muiden verkoston toimijoiden kanssa vahvistamaan viestiä kestävän kehityksen ja hyvinvointitalouden tärkeydestä tulevina vuosikymmeninä.

Keskeistä WEAll:n ja SOSTE:n hyvinvointitalousajattelussa on ihmisten kestävän hyvinvoinnin nostaminen yhteiskuntapolitiikan tärkeimmäksi ohjenuoraksi. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan edelleen mittavia ponnisteluja ympäri maailman. Sen lisäksi, että yhteiskuntapolitiikan tavoitteenasettelu muuttuu, tarvitaan myös konkreettisia toimenpiteitä, joilla yhteiskunnan rakenteita muovataan kestävää hyvinvointia vahvistaviksi. Ilman yhteistyötä riittäviä tuloksia tuskin saavutetaan, minkä vuoksi SOSTE tulee jatkossa panostamaan entistä enemmän kansainväliseen verkostotoimintaan hyvinvointitalouden edistämisessä.

Suomi liittyi vuoden 2020 lopulla hallitusten väliseen Wellbeing Economy Governments -verkostoon (WEGo). Suomi on tästä eteenpäin yhä vahvemmin mukana pohtimassa Uuden-Seelannin, Skotlannin, Islannin ja Walesin kanssa sitä, miten yhteiskunnista voidaan rakentaa kaikkien ihmisten hyvinvoinnin edellytykset turvaavia, huolimatta aikamme suurista haasteista. WEGo-verkostoa synnyttämässä on ollut keskeisesti kansalaisyhteiskunnan WEAll-verkosto.

Lue lisää