fi | sv | eng

Maalaisjärjellä

ma 8. kesäkuuta 2015 14.21.00

Heikki Parviainen, erityisasiantuntija

Nyt ovat Suomen asiat huonosti. Kertovat, että valtion rahat ovat lopussa, Sote-soppaan menneet siemenperunat. Jos mitään ei tehdä, loppuhallituskaudesta on tarjolla pelkkää brysselinkaalia. Ei ole käytetty maalaisjärkeä.

Budjettia on karsittava kuin pellonreunan pajukkoa. Sillä vaikka sitä kuinka vesurilla harventaisi, siitä se entistä vahvempana versoo. Juurineen otetaan vain ne kohdat, joihin ei haluta enää minkään kasvavan. Se, mitä kulttuuriksi sanovat, tuntuu kyllä juurittakin versovan.

Työttömiltä ja muilta loisilta otetaan rahat pois. Jos ei maalla ole töitä, kaupungissa on. Itse on ihmisen otettava vastuu siitä, että pystyy töitä tekemään. Oma vastuu on otettava perheestäkin. Kyllä ne tytöt ja pojat tykkää ladossa pelehtiä joka tapauksessa, ei siihen lapsilisiä tarvita.

Maalla suku patistaa töihin tai huolehtii, jos ei työhön pysty. Suku se hoitaa vanhukset ja muutkin vähäväkiset. Vanhusten hoitoon voi valtio vähän antaa rahaa, kun on ensin otettu niiltä eläkkeet pois. Eivät ne sitä rahaa osaa kuitenkaan käyttää, Kreikan pankeissa vaan lojuttavat.

Koulutusmenotkin ovat kuin metsän harvennus. Huonot rungot vaan selluksi ravinteita viemästä, turha on odottaa niistä kelvollisia tulevan. Hyvistä puista voi Hakkarainen höylätä lautoja vientiin. Ja jos ei ehdi, pistetään ne sellaisenaan.

Mutta vaikka männyt olisivat hyviä, ei se venäläinen niihin enää päätään lyö - varsinkaan kun ne eivät ole Karjalassa. Kyllä maassa pitää armeija olla, mieluummin oma kuin vieras. Ja poliisi, joka pistää veronkiertäjät ja lorvijat ruotuun.

Näin se on, keväällä kylvetään ja syksyllä korjataan sato. Jos ei rahaa tule laariin tarpeeksi, katetaan osa budjettivajeesta EU-tuilla. Siellähän on oman kylän poika rakennerahastojen päällä.

Ei Suomella siis ole hätää, kun vähän maalaisjärkeä käyttää. Taas niityt vihannoivat, ja Alexi Laiho laaksossa. Huumorikin on parempaa, hirtehistä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Hyvinvointitalous

Hyvinvointitalouden teesit:

Hyvinvointitalous rakennetaan investoimalla hyvinvointiin.

Hyvinvoinnin mittaaminen tekee hyvinvointi-investointien tulokset näkyviksi.

Hyvinvointitaloudessa hyvinvoinnin ja talouden suhde kirkastuu.


 SOSTEblogissa:

Vuosi 2018 ekonomistin silmin: Luvassa paljon hyvää, mutta eriarvoisuus huolettaa

Työllisyys kasvaa ja talouskehitys on suotuisaa, siltä näyttää nyt ennusteiden mukaan. Mutta saako hallitus vietyä sote-uudistuksen täytäntöön? Entä paheneeko yhteiskunnallinen eriarvoisuus? Tältä näyttää vuosi 2018 SOSTEn pääekonomistin Jussi Ahokkaan silmin.

Hyvä Joulupukki

Tarkan euron sote-malli

Eduskunnan käsittelyssä olevilla sote- ja maakuntauudistusta koskevilla laeilla luodaan perusta tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluiden mallille. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä liittyy palveluiden rahoitukseen. Onhan niin, että rahoituksen taso lopulta määrittää myös palveluiden laajuutta ja laatua.