fi | sv | eng

Ylisosiaalineuvos: Sosiaalihuollon asiakkaat tarvitsevat omaa palveluohjausta

ti 23. toukokuuta 2017 15.18.00

Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananojan mukaan valinnanvapauden käyttöönotto heti uudistuksen alkuvaiheessa sisältää merkittäviä riskejä sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamisessa. Sosiaalihuollon asiakkaissa on monia ryhmiä, joille valintojen tekeminen ilman henkilökohtaista palveluohjausta on vaikeaa.

"Asiakkaissa on monia sellaisia ryhmiä, jotka voivat jäädä valinnanvapauden myönteisten vaikutusten ulottumattomiin. Heitä ovat ne, jotka eivät osaa käyttää tietotekniikkaa, joille on vaikeaa ymmärtää kirjoitettua tekstiä, jotka eivät osaa suomen kieltä tai jotka eivät osaa ilmaista omaa tahtoaan”, Kananoja sanoo. Hän painottaa, että henkilökohtaisia palveluohjaajia tarvitaan sosiaalihuoltoon huomattavasti enemmän kuin mitä heitä nyt on.

Toisena asiakkaiden valinnanvapauteen liittyvänä riskinä Kananoja näkee kustannusten kasvun, jonka voi aiheuttaa julkinen tuki nykyistä laajemmalle palvelutuottajaverkostolle. Ongelmia voi aiheuttaa esimerkiksi palveluprosessien katkeaminen.

”Minkälaiseksi muodostuu maakuntien mahdollisuus huolehtia palvelujen yhteensovittamisesta? Missä määrin sosiaali- ja terveyskeskukset kykenevät seuraamaan omien asiakkaidensa polkuja?”, Kananoja kysyy.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan asiantuntijalausunnossa ylisosiaalineuvos ilmaisee huolensa sosiaalihuollon asemasta sote-uudistuksessa. Hän toteaa, että sosiaalihuollon ja terveydenhuollon integraation onnistuminen edellyttää sosiaalihuollon ja sen tietopohjan tuntuvaa vahvistamista.

Kananoja korostaa, että uuden järjestelmän on kyettävä auttamaan erityisesti niitä, joille vaikeudet kasautuvat. Lisäksi hän painottaa, että hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tarvitaan uusia toimintamalleja, joiden kehittelyssä yhteistyö kansalaisjärjestöjen kanssa on tärkeää.

Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja oli tänään kuultavana eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Kuuleminen ja lausunto koskevat hallituksen esityksiä maakuntalaista, valinnanvapauslaista ja sote-uudistuslaista.

Lisätietoja: Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja, p. 0400 289796
Lue lisää: Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananojan lausunto eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle 23.5.2017

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

SOSTEblogissa

Karjaan sote-pilotti toi laatua ja säästöjä

Lue lisää

Valinnanvapaus tulee - mikä muuttuu?

Lue lisää

Onko yhtiöittäminen lääke ongelmiin?

Lue lisää


Muualla

Mikä on kolmannen sektorin osa sotessa? Yle Ajantasa.

Lue lisää


Julkaisut

Säästöistä investointeihin - SOSTE suosittelee -sarjassa

Lue lisää

Palvelujen painopiste ongelmien ehkäisyyn ja terveyden edistämiseen, fakta-arkki

Lue lisää