fi | sv | eng

Sote-muutoksen tekijät

to 10. joulukuuta 2015 10.01.00

Juha Rehula, perhe- ja peruspalveluministeri (kesk.) 

Sosiaali- ja terveydenhuollon talon kivijalkana on myös tulevaisuudessa julkinen sektori, jolla on vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä – huolehtiminen siitä, että palveluja on ja niitä tarvittaessa saa.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen erityinen rooli muutoksessa on pohtia sitä, mitä nyt käynnissä oleva sote-sektorin muutos merkitsee yksittäisen ihmisen kannalta, ja samaan aikaan sitä, mikä on yksilön, läheisten, lähiyhteisön ja yhteisöjen rooli yleisemminkin muutoksessa, joka koskee meitä kaikkia. Tarvitsemme laajapohjaista ja avointa keskustelua tulevaisuudesta sekä tulevaisuuden vastuunjaosta ja vastuun otosta. Avoin keskustelu lisää luottamuspääomaa, jota suuret muutokset tarvitsevat.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö lähettivät 8. joulukuuta viestin, jossa ne kannustavat kuntia ja muita alueellisia toimijoita yhteistyöhön sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen valmistautumiseksi. Siinä korostetaan, että tarvittavaa muutosta on perusteltua tehdä oma-aloitteisesti tulevilla itsehallintoalueilla eli maakunnissa. Tällöin voidaan ottaa parhaiten huomioon alueiden omat erityispiirteet. Tärkeintä kehittämistyössä on se, että varmistetaan asiakkaille yhteen sovitetut ja oikea-aikaisesti saatavat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Toivoisin edellä olevan viestin tavoittavan myös järjestökentän. Muutoksen tekemisessä tarvitaan valtakunnallisia toimijoita, mutta ennen kaikkea tarvitaan paikallisia toimijoita. Ministeriöiden yhteisen kirjeen keskiössä – näin minä sitä luen – on ihminen, asiakas, potilas, asukas, omainen, kaveri: ihminen kaikissa rooleissaan ja erilaisissa elämäntilanteissa.

Suomalainen tapa tehdä sote-muutos on asiakaslähtöinen integraatio. Sosiaali- ja terveyspalvelut laitetaan samaan pakettiin. Erityiset ja perustason palvelut laitetaan samaan pakettiin. Yksi johto ja yksi kukkaro, jatkossa kaikki tuo samalla itsehallintoalueella.

Muutoksella haetaan myös kustannusvaikuttavuutta. Jo sillä, että apua saadaan silloin kun sitä tarvitaan, saadaan aikaan vaikuttavuutta ja tehokkuutta. Ja samaan aikaan se on myös oikea tapa toimia. Usein oikea-aikainen ja riittävän varhainen apu säästää sekä inhimillisesti että taloudellisesti.

SOSTE korostaa oikeita asioita: muutoksessa pitää varmistaa riittävät, vaikuttavat ja ihmislähtöiset palvelut kaikille suomalaisille. Ja edelleen: hyvät ja oikea-aikaiset sote-palvelut ovat ongelmien ennaltaehkäisyä, jolloin vältytään raskailta korjaavilta toimenpiteiltä, jotka tulevat myös kalliiksi.

Merkittävä osa pakettia on huolehtiminen kaikista ihmisistä ja hyvinvointia tukevista erilaisista yhteisöistä. Järjestöillä on tärkeä rooli yhdessä muiden toimijoiden kanssa väestön hyvinvoinnin ja sosiaalisen osallisuuden sekä terveyden ja toimintakyvyn tukemisessa. Suunnitelmallinen, laaja-alainen ja aktiivinen hyvinvoinnin edistäminen hillitsee osaltaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvua.

Ministeri Juha Rehulan blogikirjoitus aloittaa SOSTEn sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta käsittelevän blogisarjan.
Blogisarjassa asiantuntijat tarkastelevat uudistusta eri näkökulmista.

Kuva: Sakari Piippo

Lue lisää

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Sote-uudistus on tervetullut!

Toivottavasti uudistuksessa huomioidaan myös toimistoehtävien kehittäminen omana asiakaspalvelua tukevana kokonaisuutena. Mielellään toimistoalan ammattilaisten johdolla.

Tarja Mäkitalo - ti 12. tammikuuta 2016 13.40.35

https://progresivefunding.wordpress.com

Hyvää huomenta, olen Josef Lewis. Hyvämaineinen, oikeutettu ja akkreditoitu lainanantaja. Me myöntäkää kaikenlaista lainaa nopeasti ja helposti, henkilökohtainen laina, autolaina, kotilaina, opintolaina, yrityslaina, inventor-laina, velkojen konsolidointi. jne

Hanki hyväksytty yrityksille tai henkilökohtaisille lainoille tänään ja hanki varoja saman viikon hakemuksen aikana. Nämä henkilökohtaiset lainat voidaan hyväksyä riippumatta luottotietosi ja on paljon onnellisia asiakkaita varmuuskopioida tämän vaatimuksen. Mutta et saa vain tarvitsemasi henkilökohtaisen lainan; saat halvin. Tämä on meidän lupaus: Takaamme Alin kurssin kaikille lainoille, joilla on vapaa vakuus.

Pyrimme jättämään positiivisen kestävän vaikutelman ylittämällä asiakkaidemme odotukset kaikessa, mitä teen. Tavoitteenamme on kohdella sinua arvokkaasti ja kunnioittavasti tarjoamalla korkealaatuista palvelua hyvissä ajoin. Ei sosiaaliturvaa Tarvittava määrä eikä luottotarkastusta tarvita, 100% taattu. Kannattaa välittömästi ilmoittaa välittömästi alla olevista yksityiskohdista, jos olet kiinnostunut lainauksesta ja ole huijauksia.

Sähköposti: progresiveloan@yahoo.com
Soita / WhatsApp: +16626183756
Verkkosivusto: https://progresivefunding.wordpress.com


Josef Lewis - ti 11. syyskuuta 2018 00.26.24

Hyvinvoivat ihmiset

SOSTEssa työskennellään sen hyväksi, että

Palvelut ovat ihmislähtöisiä, yhdevertaisia ja perustuvat julkiseen vastuuseen.

Työ- ja toimintamahdollisuudet sekä riittävä toimeentulo kuuluvat kaikille.

Terveyserot, eriarvoisuus ja huono-osaisuus vähenevät.


 SOSTEblogissa:

Jokainen järjestö voi olla hiilifiksumpi

Sote-uudistus muuttaa matkakorvausjärjestelmää

Asiakasmaksujen uudistukselle sekä ruusuja että risuja