fi | sv | eng

Speaker's Corner: Susannan salattu maailma

ti 16. joulukuuta 2014 13.23.00

Tuomas Kirkkopelto, Radio Valo

Radio Valo

Kirjoitus on osa Speaker's Corner –blogisarjaa. Speaker's Corner on virtuaalinen puhujapönttö, johon Innokylä nostaa asiakkaiden ja palvelujen käyttäjien puheenvuoroja.

Susanna on vahvasti mukana elämän virrassa. Hänen sisäinen maailmansa heijastuu meille muille ilmeikkyytenä, äänenä, eleinä. Susannan maailma on pohjimmiltaan salaisuus. Siinä on valoa, selittämätöntä iloa, joskus varjoa ja pimeyttä. Itku ja nauru kuuluvat arkeen. Yövuorolaiset ovat kertoneet, että hän saattaa nauraa öisin. Monesti on vaikea sijoittaa tunneskaalaan Susannan äänenkäyttöä, mutta hihityksestä on selviä havaintoja. Mitä Susanna silloin miettii? Mistä tulee nauru ihmiseen ylipäätään? Loputtoman kiehtova ajatus!

Vaikeasti kehitysvammainen Susanna ei kykene puhumaan eikä pysty huolehtimaan päivittäisistä perustoiminnoistaan ilman jatkuvaa avustusta. Susanna käy vuoropuhelua ympäröivän maailman kanssa äännähdyksiä ja eleitä käyttäen. Hän osallistuu vesiterapiaan, kirjojen ja musiikin kuunteluun ja ratsastamiseen.

Susannan elämässä pitää tulla lähelle. Yksinäisyydessään hän on meistä kaukana. Kaikki tuntuu silloin olevan vain tulkintaa ja arvailua. Kun taas tullaan viereen, kosketus ja läheisyys tuovat häntä lähemmäksi. Joskus päästään jopa perille saakka. Kieltä ei ole. On vain äänensävy. Läsnäolo.

Susannan nimi on muutettu.

Tuomas Kirkkopelto on Radio Valon työavustaja. Radio Valo tuottaa ja julkaisee ohjelmia, joita tekevät kehitysvammaiset, vammaiset ja muut tukea tarvitsevat ihmiset.

Speaker's Corner -sarjassa aiemmin ilmestynyt:

Innokylä

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Hyvinvoivat ihmiset

SOSTEssa työskennellään sen hyväksi, että

Palvelut ovat ihmislähtöisiä, yhdevertaisia ja perustuvat julkiseen vastuuseen.

Työ- ja toimintamahdollisuudet sekä riittävä toimeentulo kuuluvat kaikille.

Terveyserot, eriarvoisuus ja huono-osaisuus vähenevät.


 SOSTEblogissa:

Ministeri Saarikko: viisas kunta katsoo rooliaan hyvinvoinnin edistämisen kautta

Minister Saarikko: en vis kommun ser sin roll genom främjandet av välmående

En ny lag om klienters självbestämmanderätt inom socialvården