Skip to content

Paljon hyvää espoolaisille lapsiperheille

Järjestöbaro
Järjestöbaro

Tuki perheille on tärkeintä jäsenyydestä riippumatta

”On tärkeintä, että perheillä ja lapsilla on hyvä olla – kaikilla esimerkiksi varaa harrastaa. MLL:n Keski-Espoon yhdistys on perustettu 1995. Jäseniä on vajaa 400.

Kerhoja lapsille on noin 20 ja niiden hinta pidetään kohtuullisena, koska alue on Espoon vähävaraisimpia. Järjestämme maksuttomia luentoja ja tapahtumiimme maksutonta ohjelmaa. Päiväkotilasten ja alaluokkalaisten ilmaiseen teatteripäivään kutsutaan keväisin 750 lasta. Sosiaalitoimen kautta menevät Hyvä joulumieli -lahjakortit eniten tarvitseville perheille.

Suurin osa mukana olevista ei ole yhdistyksen jäseniä: 25 euron jäsenmaksu voi olla kynnyskysymys. Tuki perheille on tärkeintä jäsenyydestä riippumatta.

Toimimme kerho- ja jäsenmaksuilla. Kunnalta saamme liikuntapaikkoja edullisesti käyttöön ja teatteripäivää varten on saatu avustusta. Kerho-ohjaajat saavat palkkaa, mutta kaikki muu tehdään vapaaehtoisvoimin, esimerkiksi pyöritetään kahta perhekahvilaa.

MLL:n Keski-Espoon yhdistyksen puheenjohtaja Marika Heikkinen (oik.) ja edeltäjänsä Mari Rautanen ovat harrastavien lasten äitejä, joilta riittää aikaa yhdistystoimintaan: ”Se tuo sisältöä elämään.”

Kilpailu vapaaehtoisista on kovaa. Vanhempien panosta halutaan niin päiväkoteihin, kouluihin kuin harrastuksiin. Yhdistyksessä on pieni, hyvä ydinjoukko, mutta enemmän käsiä tarvittaisiin. Se jo auttaisi, jos useammat ottaisivat pieniä palasia tehdäkseen. Meillä oli esimerkiksi ihana kylämummo, joka auttoi perhekahvilalla. Toivomme lisää sukupolvien välistä vuorovaikutusta.

Monista kuulostaa pelottavalta lähteä vapaaehtoiseksi, etenkin jos ei ole aiemmin ollut järjestötoiminnassa. Sitoutuminen hirvittää turhaan.

Tavallinen reitti vapaaehtoiseksi on tulla perhekahvilaan esikoisen kanssa ja innostua, ensin kahvilan emännäksi. Osalle, niin kuin meille, seuraava askel on luottamustehtävä yhdistyksessä. Kohtaamisissa huomaa, että on yhteisiä intressejä ja voi yhdessä vaikuttaa ja tehdä hyvää.

Kylään verrattuna suuressa kaupungissa on vaikea toimia, saada esimerkiksi valtuutettuja tapaamaan meitä – tosin tässäkin olemme onnistuneet. Yhteistyö jatkuu kunnan ja muiden järjestöjen kanssa. Espoon keskukseen on avattu Me-säätiön Me-talo. Siirsimme sinne toisen perhekahvilamme ja olemme järjestäneet yhdessä toimintaa alueen lapsiperheille.

Omaa toimistoa tai tiloja meillä ei ole: yhdistyksen tavarat säilyvät aktiivien varastoissa.

Marika Heikkinen
puheenjohtaja, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Keski-Espoon yhdistys

Mari Rautanen
ex-puheenjohtaja, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Keski-Espoon yhdistys

Järjestöbarometri 2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

11.5.2022 10:00

Järjestöbarometri: Korona verottanut sosiaali- ja terveysalan paikallisyhdistysten toimintaa ja toimintaedellytyksiä

Järjestöbaro Lokakuussa julkaistavan Järjestöbarometri 2022 -kyselyn ennakkotietojen mukaan kuluneet kaksi koronavuotta ovat kaventaneet toimintaa ja sen edellytyksiä sosiaali- ja terveysalan paikallisyhdistyksissä. Kolmella neljästä (75 %) paikallisesta sosiaali- ja terveysalan yhdistyksestä toiminnan kokonaismäärä on supistunut kahden viime vuoden aikana. Toimintaan osallistuvien joukko on vähentynyt 60 prosentissa ja vapaaehtoisten 45 prosentissa yhdistyksistä. Tiedot perustuvat SOSTEn tammi-helmikuussa tekemään Järjestöbarometri-kyselyyn. […]

Uutinen

9.4.2022 08:00

Järjestöbarometri 2022: Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat huolissaan riippumattomuudestaan – ”Riippumaton kansalaisyhteiskunta on demokratian ja avoimen yhteiskunnan perusta”

Järjestöbaro Valtakunnallisista sosiaali- ja terveysjärjestöistä 71 prosenttia on huolissaan järjestöjen autonomian tulevaisuuden näkymistä. Vaikka nykytilanne nähdään varsin hyvänä, selvä enemmistö järjestöistä tunnistaa autonomiaansa eli riippumattomuuttaan uhkaavia riskejä. Tieto käy ilmi SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n tammi-helmikuussa tekemän Järjestöbarometri-kyselyn ennakkotiedoista. Järjestöbarometri 2022 julkaistaan lokakuussa. Järjestöjen näkemykset nykytilanteesta melko myönteisiä – uhkakuvat varjostavat tulevaisuutta Valtakunnallisista sosiaali- ja […]

Uutinen

16.3.2022 05:59

Ennakkotieto Järjestöbarometri 2022 -tutkimuksesta: Sosiaali- ja terveysjärjestöt tuovat turvaa rikkimenneeseen elämään ja maailmaan

Järjestöbaro Valtakunnallisista sote-järjestöistä 88 prosenttia katsoo, että järjestö lisää omalla toiminnallaan yhteiskunnan turvallisuutta ja paikallisen yhteisön turvallisuuden tunnetta. Paikallisesti toimivista sote-yhdistyksistä samaa mieltä on 79 prosenttia. Tieto perustuu SOSTEn tammi-helmikuussa ennen Ukrainan sotaa tekemään Järjestöbarometri-kyselyyn. Maassamme on lähes 10 000 rekisteröityä sote-alan järjestöä, joista valtakunnallisesti toimii runsas 200. Sote-järjestöt tavoittavat ihmisiä erityisesti haastavissa elämäntilanteissa, olipa kyse pitkäaikaissairaudesta, […]