Skip to content

Selkäyhdistys pitää monenlaiset ihmiset elämässä mukana

Järjestöbaro
Järjestöbaro

Huolehdimme siitä, että mahdollisimman monen on helppo osallistua

Selkäliitto perustettiin 1988. Sen ensimmäinen kotipaikka oli Heinola, koska liiton ensimmäinen puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja Paavo Hiltunen oli sieltä kotoisin. Perustajilla oli itsellään selkäongelmia. Heinolan Seudun Selkäyhdistys syntyi 1993. Nyt jäseniä on Heinolan lisäksi muun muassa Hartolasta, Joutsasta ja Sysmästä, myös mökkiasukkaita. Jäseniä on noin 900.

Ajamme monipuolisessa toiminnassamme sitä, että ihmiset ryhtyisivät omatoimisesti hoitamaan terveyttään ja ehkäisemään selkäongelmia. Ihminen on kokonaisuus, jonka kaikki puolet pitää huomioida: jaamme tietoa luennoilla Selkäilloissa, liikumme ja harrastamme kulttuuria yhdessä, järjestämme keskusteluryhmiä, tuemme toisiamme.

Viikossa on 11 liikuntaryhmää, muun muassa jumppaa niin vedessä kuin salilla ja sauvakävelyä. Suosituilla retkillä liikumme luonnossa ja käymme teatterissa ja konserteissa. Teemme kylpylämatkoja. Järjestämme aina linja-autokyydin, koska kaikilla ei ole autoa.

Koska tunnemme paljon ihmisiä ja toiminta on monipuolista, mukana pysyy sellaisiakin, jotka jäisivät helposti syrjään. Huolehdimme siitä, että mahdollisimman monen on helppo osallistua.

”Meillä on kiva luottamushenkilöporukka kasassa ja yhteistyö pelaa joka suuntaan”, Anja Marttinen iloitsee.

Suhde kaupunkiin on varsin mutkaton. Noin 20 000 asukkaan Heinola on niin pieni kaupunki, että kaikkiin suuntiin on helppo luoda toimivat suhteet.

Kaupungilta yhdistys saa 2 500 euroa avustusta. Muutama vuosi sitten avustuksia leikattiin, mutta niitä on taas nostettu lähemmäs lähtötasoa. Yhteistyö etenkin liikuntapuolen kanssa toimii loistavasti: kaupunki on tullut liikuntatilavuokrissa vastaan. Myös kohtuuhintaiset kokoustilat ovat yhdistyksille tärkeitä.

Oma toimisto kaupungin keskustassa saa ihmisiä piipahtamaan muun muassa viikoittaisessa Selkis-päivystyksessä. On hyvä päästä kasvotusten juttelemaan ja jakamaan tietoa toiminnasta ja jäsenyydestä.

Suurinta ponnistusta vaatii uusien nuorempien jäsenten hankkiminen ja miesten saaminen mukaan. Miehiä on houkuteltu esimerkiksi omilla vesijumpparyhmillä ja kuntosalivuoroilla. Jäsenmäärä oli parhaimmillaan yli tuhat, mutta luonnollinen poistuma on sitä pienentänyt. Kun ei enää jaksa kahvikuppia nostaa, yhdistyksestä jäädään pois.

Anja Marttinen
puheenjohtaja, Heinolan Seudun Selkäyhdistys

Järjestöbarometri 2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

6.4.2020 13:00

Sosiaali- ja terveysjärjestöissä herätty ilmastonmuutokseen

Järjestöbaro Sosiaali- ja terveysjärjestöissä on herätty ilmastonmuutokseen neljän viime vuoden aikana. Vuonna 2016 Järjestöbarometriin vastanneista järjestöistä yli 60 prosenttia ei uskonut ilmastonmuutoksen vaikuttavan juurikaan tulevaan toimintaansa. Tänä päivänä lähes 70 prosentilla järjestöistä on toimia ilmastonmuutoksen torjuntaan. Ilmastonmuutosta koskevan tietoisuuden lisääntyessä järjestöt ovat tarttuneet toimeen erityisesti vähentämällä päästöjä palkatun henkilöstön työssä ja toimitiloissa. Eniten on suitsittu matkustamista. […]

Uutinen

3.4.2020 09:00

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen lomautusnäkymät yli viisinkertaistuneet alkuvuodesta – Jo 41 prosenttia järjestöistä on sulkenut toimipisteitään

Kansalaisyhteiskunta Koronaepidemia on muuttanut sosiaali- ja terveysjärjestöjen tilannetta suuresti. Vielä tammi-helmikuussa vain kuusi prosenttia järjestöistä ennakoi kuluvalle vuodelle lomautuksia. Nyt määrä on jo yli viisinkertainen. SOSTEn jäsenjärjestöilleen tekemä kysely osoittaa, että valtakunnallisissa sosiaali- ja terveysjärjestöissä lomautukset ovat jo käynnistyneet. Jatkossa lomautuksiin arvioi päätyvänsä vielä useampi järjestö. Jo nyt 41 prosenttia järjestöistä on sulkenut toimintapisteitään, palvelujaan keskeyttänyt […]

Artikkeli

Sähköiset palvelut ovat olennaisia velkaantuneiden auttamisessa

Järjestöbaro  Tarvitsemme keinoja ratkoa talous- ja velkaongelmia ajoissa Maksuhäiriöitä on jo yli 376 000 ihmisellä ja moninkertainen määrä on riskissä joutua ongelmiin. Arasta asiasta ei haluta puhua. Netin laajenevat pikaluottomarkkinat tarjoavat ”helppoja ja nopeita ratkaisuja”. Velkakierteessä ja taloudellisesti haavoittuvassa tilanteessa olevia ihmisiä auttavan Takuusäätiön on toimittava netissä valtavasti markkinointiin panostavien lainantarjoajien joukossa. Säätiöön otetaan yhteyttä vasta […]