Skip to content

Vertaistuki auttaa, vaikka pahin on tapahtunut

Järjestöbaro
Järjestöbaro

Lapsikuolemaperheet selviävät eteenpäin

Lapsensa kätkytkuoleman kokeneita ihmisiä päätyi yhteen 1990-luvun alussa. He eivät tunteneet saavansa hoitojärjestelmästä tarpeeksi tukea – lähinnä vain varmistuksen, että ovat fyysisesti kunnossa. He perustivat yhdistyksen, joka sai nimensä yhdessä tapaamisessa pöydälle pudonneesta kävystä. Nyt Käpy ry tarjoaa vertaistukea suruun lapsen iästä ja kuolinsyystä riippumatta.

Terapiaa on tarjolla ja kehotamme hakemaan sitä. Vertaistuelle ei kuitenkaan ole korvaajaa. Siinä tapaa saman kokeneita. He elävät, vaikka ovat rikki ja osa on selvinnyt eteenpäin, vaikka lapsen kuoleman surusta ei koskaan selviydy.

Ensimmäinen vertaistukiryhmä perustettiin Helsinkiin 1997. Nyt niitä on noin 20 eri puolilla maata. Ryhmään voi tulla oman tarpeen mukaan. Se ei maksa eikä yhdistyksen jäsen tarvitse olla. Osa käy kerran, toiset vuosia ja jotkut palaavat, jos elämään tulee uusi hankala muutos. Tukena on myös auttava puhelin.

”Meille on tärkeää yhdistää tutkimus- ja kokemustietoa. Seuraamme tarkasti myös oman toimintamme vaikutuksia”, kertoo Anita Karttunen, yksi ”vanhoista kävyistä”, joka on ollut mukana 12 vuotta – niistä 10 muita auttavassa roolissa.

Vapaaehtoisia on 140. Ihmiset hakevat yhteisöjä ja haluavat osallistua. Pidämme vapaaehtoisista hyvää huolta, sillä tämä on rankka aihe. Koulutuksella ja työnohjauksella varmistamme, ettei ihminen käsittele enää omaa suruaan vaan pystyy antamaan jotain muille. Koulutetut kokemuskouluttajamme perehdyttävät asiaan ammattilaisia sairaaloissa ja oppilaitoksissa.

Jäseniä on 1 200. Rahoitus tulee STEA:lta, jäsenmaksuista, kunta-avustuksista ja lahjoituksista. Muuttuvassa maailmassa ei voi tuudittautua nykyisiin rahoituskanaviin vaan yhä enemmän tarvitaan lahjoittajia. Se on haasteemme, sillä yleensä lahjoitetaan kohteisiin, joissa nähdään toivoa. Meillä pahin on jo tapahtunut.

Julkinen rahoitus on edelleen perusteltua, koska teemme työtä, jota kukaan muu ei tee.

Talousnäkökulmasta saavutuksemme on saada kuolleen lapsen läheiset toipumaan nopeammin sen verran, että kykenevät käymään töissä. Tärkeintä on kuitenkin saada heidät kuntoon ihmisinä. Vie aikansa päästä pohjamudista, mutta tuki lyhentää toipumista ja vähentää sairauksien ja itsemurhahalukkuuden syntyä.

Kuolemasta pitää puhua. Se ei enää saisi olla tabu. Silloin muidenkin olisi helpompaa vastaanottaa näitä asioita.

Olennaista on lapsen arvostus: hän ei ole kadonnut vaan elää läheistensä mukana loppuelämän.

Anita Karttunen
vertaisryhmäohjaaja, hallituksen jäsen, Käpy ry, Lapsikuolemaperheet ry

Järjestöbarometri 2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

6.4.2020 13:00

Sosiaali- ja terveysjärjestöissä herätty ilmastonmuutokseen

Järjestöbaro Sosiaali- ja terveysjärjestöissä on herätty ilmastonmuutokseen neljän viime vuoden aikana. Vuonna 2016 Järjestöbarometriin vastanneista järjestöistä yli 60 prosenttia ei uskonut ilmastonmuutoksen vaikuttavan juurikaan tulevaan toimintaansa. Tänä päivänä lähes 70 prosentilla järjestöistä on toimia ilmastonmuutoksen torjuntaan. Ilmastonmuutosta koskevan tietoisuuden lisääntyessä järjestöt ovat tarttuneet toimeen erityisesti vähentämällä päästöjä palkatun henkilöstön työssä ja toimitiloissa. Eniten on suitsittu matkustamista. […]

Uutinen

3.4.2020 09:00

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen lomautusnäkymät yli viisinkertaistuneet alkuvuodesta – Jo 41 prosenttia järjestöistä on sulkenut toimipisteitään

Kansalaisyhteiskunta Koronaepidemia on muuttanut sosiaali- ja terveysjärjestöjen tilannetta suuresti. Vielä tammi-helmikuussa vain kuusi prosenttia järjestöistä ennakoi kuluvalle vuodelle lomautuksia. Nyt määrä on jo yli viisinkertainen. SOSTEn jäsenjärjestöilleen tekemä kysely osoittaa, että valtakunnallisissa sosiaali- ja terveysjärjestöissä lomautukset ovat jo käynnistyneet. Jatkossa lomautuksiin arvioi päätyvänsä vielä useampi järjestö. Jo nyt 41 prosenttia järjestöistä on sulkenut toimintapisteitään, palvelujaan keskeyttänyt […]

Artikkeli

Sähköiset palvelut ovat olennaisia velkaantuneiden auttamisessa

Järjestöbaro  Tarvitsemme keinoja ratkoa talous- ja velkaongelmia ajoissa Maksuhäiriöitä on jo yli 376 000 ihmisellä ja moninkertainen määrä on riskissä joutua ongelmiin. Arasta asiasta ei haluta puhua. Netin laajenevat pikaluottomarkkinat tarjoavat ”helppoja ja nopeita ratkaisuja”. Velkakierteessä ja taloudellisesti haavoittuvassa tilanteessa olevia ihmisiä auttavan Takuusäätiön on toimittava netissä valtavasti markkinointiin panostavien lainantarjoajien joukossa. Säätiöön otetaan yhteyttä vasta […]