Sosiaalibarometri 2019
Keinoja työttömyyden vähentämiseen
Sosiaalibarometri kuvaa hyvinvoinnin, julkisten palvelujen ja palvelujärjestelmän tilaa ja kehityssuuntia. Tämän vuoden tutkimuksen yhtenä teemana on työllisyys, jossa todetaan osatyökykyisten työllistymistä estävän työpaikoilta usein puuttuva kokemus työllistää ja tukea heitä.
Vuoden 2019 alussa noin puolet vastaajista arvioi osatyökykyisten työttömyyden erittäin tai melko suureksi ongelmaksi alueellaan. Etenkin TE-johto on huolissaan tilanteesta, sillä lähes kolme neljästä pitää osatyökykyisten työttömyyttä mittavana ongelmana.
Johtopäätös: Tavoitteena edistää kaikkien työllistymistä
SOSTE suosittelee
Monia palveluja ja etuuksia tarvitsevien tuki koottava asiakkaalle järkeväksi kokonaisuudeksi
Lue suositus palveluiden parantamiseksi
Ihmisten hyvinvointia ja työllisyyttä tuettava järjestöjen osaamisella ja toiminnalla
Infograafit tuloksista
Sosiaalibarometri 2019 sisältää useita havainnollistavia infograafeja. Jaa niitä sosiaalisessa mediassa ja hyödynnä esitysmateriaaleissasi.
Katso kaikki työllisyys-teeman infograafit
Tutkimukseen vastannut sote-johtaja:
”Jos yksityiset työvälitystoimistot valitsevat asiakkaansa, voi heikoimmassa asemassa olevat työttömät joutua huonompaan asemaan.”
Kokeilujen sijaan toimivista tukimuodoista
pysyviä
Osatyökykyisten työllistämiseksi tarvitaan asennemuutosta, toteaa Vates-säätiön toimitusjohtaja Jaana Pakarinen.
Rakennetaan kasvua investoimalla työllisyyteen
Kun Suomessa pohditaan työllisyyden lisäämistä ja työllisyysasteen nostamista, pitkäaikaistyöttömät, osatyökykyiset ja työkyvyttömät työikäiset ovat potentiaalisin joukko.
Muualla SOSTEn sivuilla: lue miten työllisyyttä voidaan lisätä
Ajankohtaista työllisyydestä
SOSTEn eduskuntavaalitavoitteet: Luottamuksella ja yhdenvertaisuudella kohti kestävää kasvua
Eduskuntavaalit SOSTEn vaalitavoitteet on julkaistu. Niissä korostuvat hyvinvointitalous: investoinnit sosiaaliturvaan, talouskasvun rakentaminen kaikkien työllisyyttä parantamalla, asiakasmaksujen kohtuullisuus sekä ilmastotoimien sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Keskeistä on myös järjestöjen autonomian ja toimintaedellytysten turvaaminen kansakunnan resilienssin vahvistamiseksi. Kansanterveyttä SOSTE ehdottaa edistettävän ottamalla käyttöön terveellisiin ruokavalintoihin kannustavan terveysveron. Lue lisää: SOSTEn eduskuntavaalit 2023 -sivut Järjestöjen tuesta ja avusta on pidettävä kiinni Demokratian […]
Kelan kuntoutusta kehitetään vuoropuhelussa järjestöjen kanssa – järjestöjen Kela-kyselyn ehdotusten käsittely jatkuu
Hyvinvointi ja terveys SOSTE pyysi loppuvuodesta 2021 järjestöiltä ehdotuksia Kelan toiminnan kehittämiseksi. Vastauksia saatiin runsaasti. Kysely käynnisti prosessin, jossa SOSTE jäsenjärjestöineen on käynyt Kelan kanssa kehittävää vuoropuhelua useammasta eri sisältöteemasta. Huhtikuussa oli vuorossa kuntoutusta koskevien kehittämisehdotusten käsittely. Lue lisää: Sote-järjestöjen ehdotuksia Kelan toiminnan kehittämiseksi Kuntoutusta koskevissa ehdotuksissa monipuolisia sisältöjä Kuntoutusta koskevissa ehdotuksissa toivottiin mm. pidempiä etuuspäätöksiä vakiintuneissa tilanteissa, […]