Skip to content

Järjestöt: Verojärjestelmän oikeudenmukaisuutta lisättävä kehysriihessä

15.4.2021 9.59

Kansalaisyhteiskunta
EriarvoisuusHallitusohjelma ja budjettiilmastonmuutosKansalaisyhteiskunta

Kansalaisjärjestöjen tänään julkaisema kannanotto toivoo kehysriihen veropäätöksiltä oikeudenmukaisuutta. Järjestöt peräänkuuluttavat verovälttelyn torjuntaa, progressiivista verotusta sekä ilmastopäästöjen sosiaalisesti oikeudenmukaista hinnoittelua.

– Elämme ennennäkemättömien globaalien haasteiden aikaa. Koronapandemiasta ja ekologisesta kriisistä vähemmän kärsivien on tuettava heikommassa asemassa olevia, ja haasteisiin vastaavien toimien on vähennettävä eriarvoisuutta. Tämä edellyttää kansallisen ja kansainvälisen verojärjestelmän uudistamista, sanoo Fingon kestävän talouden asiantuntija Outi Hakkarainen.

Järjestöt muistuttavat hallitusta hyvän verojärjestelmän periaatteista. Samasta tulosta tulee maksaa sama vero ja niiden, joiden tulot ovat suuremmat, tulee maksaa enemmän veroa.

– Suomen sääntely ei kaikilta osin noudata hyvän verojärjestelmän periaatteita. Verotuksessamme on varakkaimpia ja hyvätuloisimpia perusteettomasti hyödyttäviä aukkoja, ja aggressiivinen verosuunnittelu on edelleen mahdollista, muistuttaa SAK:n veropoliittinen asiantuntija Niko Pankka.

Hallitusta kannustetaan myös kasvihuonekaasupäästöjen hinnoitteluun. Järjestöt kehottavat ottamaan käyttöön uusia ohjaavia päästöveroja, joiden tuottoja käytetään niin ohjausvaikutusten tehostamiseen kuin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämiseen.

– Hallitusohjelmassa mainitun päästöihin perustuvan kulutusveron valmistelu on syytä aloittaa viipymättä, toteaa Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen.

Lue kannanotto (pdf)

Lisätiedot:

Saara Hietanen
veroasiantuntija
Finnwatch ry
044 240 8500
saara.hietanen@finnwatch.org

Niko Pankka
veropoliittinen asiantuntija
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
050 307 0180
niko.pankka@sak.fi

Outi Hakkarainen
kestävän talouden asiantuntija
Suomalaiset kehitysjärjestöt – Fingo ry
050 317 6728
outi.hakkarainen@fingo.fi

Muut teeman artikkelit

Uutinen

22.9.2021 08:30

SOSTE juhlisti kymmenvuotista taivaltaan

Kansalaisyhteiskunta Järjestöjohdon perinteinen syysfoorumi pidettiin tällä kertaa juhlaseminaarina Helsingin Musiikkitalolla SOSTEn 10-vuotisen taipaleen kunniaksi. Puheenvuoroja järjestökentälle kuultiin niin politiikan kuin urheilun huipulta. SOSTEn perustajajärjestöjen entiset puheenjohtajat muistelivat kattojärjestöjen yhdistystä, arvioivat SOSTEn toimintaa ja loivat katsetta tulevaan. Tilaisuuden avaussanoissa SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta korosti, että SOSTEsta on kymmenvuotisen historiansa aikana kasvanut vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja. Toiminnan juuret […]

Uutinen

21.9.2021 10:30

Järjestöjen sote-uudistuksen vaikuttamisen paikat listaava tiekartta valmistui

Järjestöille Järjestöjen sote-muutostuen työkaluna toimiva järjestöjen yhteistyön tiekartta on valmistunut. Se kokoaa järjestöjen näkökulmasta keskeiset sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen toimeenpanon kärjet ja vaikuttamisen paikat. Tiekartta sisältää sekä tavoitteita että toimenpiteitä. Lue lisää: Järjestöjen yhteistyön tiekartta Innokylä-verkkopalvelussa Useita tärkeitä vaikuttamisen paikkoja Järjestöjen kannalta keskeisimpiä vaikuttamisen paikkoja on tässä vaiheessa sote-uudistuksen toimeenpanoa kaiken kaikkiaan viisi, katsoo […]

Uutinen

7.9.2021 10:18

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen puolustaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitusta ja itsenäistä toimintaa

Kansalaisyhteiskunta Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen muistuttaa kirjoituksessaan, että järjestöt tuottavat tärkeitä palveluita ja toimintoja, mutta niillä on myös demokratiarooli. ”Kansalaistoiminta ja kansalaisjärjestöt ovat kansanvallan kivijalka. Ilman aktiivista ja itsenäistä kansalaisyhteiskuntaa ei ole toimivaa demokratiaa”. Sarkkisen mukaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituspohjan vaarantumisella voisi olla vakavia vaikutuksia hyvinvoinnin ja eriarvoisuuden kannalta. “Järjestöjen toiminnan supistuessa moni järjestöjen toiminnan piirissä […]