Skip to content

Koronaviruksen perusteella myönnettävää kustannustukea voivat hakea myös liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistykset

30.6.2020 15.51

Järjestöille
Hyvinvointi ja terveysJärjestöjen palvelutuotantoKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen toimintaedellytyksetJärjestöille

Uutta kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista  7.7.2020 alkaen. Haku tapahtuu sähköisellä hakemuksella Valtiokonttorin verkkosivulla. Tukea on haettava viimeistään 31.8.2020.

Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tuki kohdentuu koronaviruspandemiasta kaikkein eniten kärsiviin yrityksiin ja toimialoihin.

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, jotka täyttävät seuraavat ehdot:

  • Yrityksen toimiala kuuluu tuen piiriin.
  • Yrityksen oma liikevaihto on pudonnut yli 30 % vertailuajankohtaan nähden.
  • Yrityksellä on palkkakuluja ja kiinteitä kuluja, joita on vaikea sopeuttaa.
  • Myös liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistykset ovat tuen piirissä.

Hakija voi tarkistaa toimialaluettelon Valtiokonttorin verkkosivuilta. Jos yrityksen toimiala ei kuulu tuen piiriin, yritys voi saada tukea vain erityisen painavista, koronapandemiaan liittyvistä syistä. Pandemiasta johtuvan liikevaihdon laskun lisäksi yrityksen tulee osoittaa, miksi sen tilanne poikkeaa muusta toimialasta.

Tukeen vaikuttavat yrityksen kiinteät kustannukset sekä palkkakustannukset tukikaudelta 1.4. – 31.5.2020. Toimialan huhtikuun 2020 liikevaihtoa verrataan maalis-kesäkuun 2019 keskimääräiseen liikevaihtoon. Jos yritys on perustettu 1.3.2019 tai myöhemmin, vertailuajankohdan liikevaihto on vuoden 2020 tammi-helmikuun myynnin keskiarvo. Yritykselle määräytyvän kustannustuen tulee olla vähintään 2 000 euroa, jotta se maksetaan. Tukea voidaan myöntää enintään 500 000 euroa yritystä kohti.

Tuki koskee myös arvonlisäverotonta liikevaihtoa

Jos liiketoiminta on kokonaan tai osittain muuta kuin arvonlisäverollista myyntiä, ilmoitetaan hakemuksessa tieto huhti- ja toukokuun myynnistä ja vertailukuukausien myynnistä. Tuen määräytymiseen vaikuttavat liikevaihdon aleneman lisäksi hakijan ilmoittamat tukikauden kiinteät kustannukset sekä palkkakulut. Tukikauden kiinteisiin kustannuksiin luetaan vuokrakulut ja muut kulut omassa käytössä olevasta kiinteistöomaisuudesta, laite- ja esinevuokrat sekä käyttöoikeuskorvaukset ja lisenssimaksut.

Muut suorat koronatuet vähennetään kustannustuesta

Kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita suoria tukia koronatilanteessa. Tuet yhteensovitetaan niin, että ravintola-alan tuki ja kuntien myöntämä yksinyrittäjien koronatuki vähennetään täysimääräisesti ja Business Finlandin ja ELY-keskusten yrityksille myöntämistä kehittämistuista vähennetään 70 prosenttia.

Katso tallenne Valtiokonttorin webinaarista

Valtiokonttorin 30.6. järjestetyssä webinaarissa kerrottiin kattavasti kustannustuesta ja annettiin käytännön ohjeita kustannustuen hakemiseen.

Lisätietoja tuesta löytyy Valtiokonttorin sivuilta

Muut teeman artikkelit

Uutinen

17.6.2020 11:30

Onneksi on joku – kampanja tekee järjestöt näkyväksi

SOSTE kutsuu kaikki sosiaali- ja terveysalan järjestöt mukaan viestimään yhteisen Onneksi on joku -sateenvarjon alla. Tavoitteena on, että Onneksi on joku -viesti tavoittaa kaikki Suomessa tämän vuoden aikana. Poikkeuksellinen kevät 2020 on heikentänyt sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rahoituspohjaa. Samaan aikaan sote-järjestöjä ja niiden tarjoamaa tukea ja apua tarvitaan jopa entistä kipeämmin. Juuri nyt pitää tehdä […]

Uutinen

16.6.2020 14:02

Höstens M/S SOSTE 2020 har inhiberats

SOSTE har beslutat att inhibera M/S SOSTE 2020-evenemanget. Beslutet har fattats på grund av höstens osäkra situation med coronapandemin. De anmälningar som gjorts till kryssningen annulleras och betalda deltagaravgifter returneras i sin helhet från resebyrå Matkapojat ab. Om du har frågor om enskilda resebokningar eller gruppbokningar, ta kontakt med ryhmat.tampere@matkapojat.fi eller tel. 010 2323200 gärna […]

Uutinen

16.6.2020 09:59

Syksyn M/S SOSTE 2020 on peruttu

Tapahtuma oli tarkoitus järjestää 6.-7.10.2020. Peruutuspäätös on tehty syksyn epävarman koronapandemiatilanteen vuoksi. Risteilylle tehdyt ilmoittautumiset peruutetaan ja maksetut osallistumismaksut palautetaan täysimääräisenä matkatoimisto Matkapojat oy:n toimesta. Mikäli sinulla on kysyttävää yksittäisestä matkavarauksesta tai ryhmävarauksesta, ota yhteyttä ryhmat.tampere@matkapojat.fi tai soittamalla 010 2323200 mielellään 26.6. mennessä. näyttelystä, viestintäpaketeista, muista kumppanuuksista tai ohjelmasta, ota yhteyttä mssoste@soste.fi.