Skip to content

Onneksi on joku – myös jouluna: järjestöjen joulun aikana tajoamia palveluita

4.12.2020 10.00

Kansalaisyhteiskunta
KansalaisyhteiskuntaSote-järjestöt

Vuoden synkimpänä aikana joulu on odotettu juhla. Toisille joulu ei kuitenkaan ole ilon ja yltäkylläisyyden aika, vaan pitkiä vapaita odotetaan ahdistuneena. Järjestöt auttavat ja tukevat myös jouluna.

Olemme koonneet alle joitain jäsenjärjestöjemme joulunaikana toimivia palveluita ja tapahtumia. Joulunakin on joku joka kuuntelee ja auttaa.

Mikäli sinulla on akuutti hätä tai epäilet mahdollista rikosta, ole yhteydessä alueesi viranomaispalveluihin tai yleiseen hätänumeroon 112.

Voit tukea useita järjestöjä monella tavalla. Yksi tavoista on lahjoittaa.

Katso mihin SOSTEn jäsenjärjestöistä sinä voit lahjoittaa!

Apua ja tukea puhelimella sekä verkossa

Kriisipuhelin

Mieli ry:n Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea.

Kriisipuhelin, suomenkielinen linja

Kristelefon, ruotsinkielinen linja

 • avoinna ma ja ke klo 16.00 – 20.00 sekä ti, to ja pe klo 9.00 – 13.00
 • soita numeroon 09 2525 0112
 • Mieli: Kristelefon

arabiankielinen linja ,خط مساعدة الأزمات

Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta ja Valoa-chat

Mielenterveyden keskusliiton valtakunnallisen neuvontapuhelimessa tavoitat ammattilaisen, joka tuntee arjen kiemurat haastavissakin tilanteissa.

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin ja chat on anonyymi tukikanava alle 21-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Sekasin-chat nuorille

Sekasin-chat on valtakunnallinen, laajasti avoinna oleva keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä 12-29-vuotiaille. Palvelua koordinoi Mieli ry ja Punainen Risti.

 • avoinna ma-pe klo 9.00 – 24.00 ja la-su klo 15.00 – 24.00
 • Sekasin-chat

Nuorten JouluManteli-chat

JouluManteli on avoinna usealla eri verkkoalustalla jouluaattona. Twitchin pelistriimi ja Momio-keskustelut sekä Netari-alustalla käytävä ryhmäkeskustelu ovat auki jouluaattoiltana.  Palvelussa on mahdollisuus myös kahdenväliseen keskusteluun. Nuorten kanssa keskustelevat aikuiset ovat Pelastakaa Lasten työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia.

Vertaislinja muistisairaan läheisille

Muistiliiton Vertaislinja-tukipuhelimen puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut vapaaehtoiset sekä entiset muistisairaan omaishoitajat, joiden läheinen on sairastanut etenevää muistisairautta.

Päihdeneuvontaa 24/7

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvonta on tukena ja apuna, jos haluat puhua omasta, läheisesi tai asiakkaasi päihteiden käytöstä. Palvelu on anonyymia ja luottamuksellista.

Raitis Linja

Raittiuden Ystävien Raitis Linja auttaa arjen huolissa ja päihdekysymyksissä.

 • Avoinna arkisin klo 12–15
 • Soita numeroon 0800 508230 (maksuton)
 • Raitis Linja

Apua lasten kaappaamiseen liittyvissä tilanteissa

Kaapatut Lapset ry:n ammattilaiset ja vapaaehtoiset auttavat vanhempia, joiden lapsi on kaapattu tai uhataan kaapata. Mikäli eivät voi juuri vastata, niin soittavat takaisin.

Ensi- ja turvakotien liiton chat

Chatistä saat apua moneen elämäntilanteeseen: väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa, vauvan unipulmiin ja muihin vauvaperheen haasteisiin tai, kun päihteet aiheuttavat huolta. Verkkoauttajina toimivat ammattilaiset Ensi- ja turvakotien liitosta ja liiton jäsenyhdistyksistä sekä koulutetut vapaaehtoiset.

Apua ja tukea alle 12-vuotiaille lapsille Apuu-chatistä

SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät SOS-Lapsikylän ammattilaiset sekä jatkossa myös koulutetut vapaaehtoiset.

Vahvikelinjalta virkistystä ikääntyneille

Vanhustyön keskusliiton valtakunnallinen Vahvikelinja tarjoaa virkistävää tekemistä ja vaihtelua päivään. Puheluiden aikana ratkotaan aivopähkinöitä, visaillaan, muistellaan mukavia, keskustellaan tai jumpataan. Puhelimeen vastaavat koulutetut vapaaehtoiset.

 • Avoinna maanantaisin, tiistaisin ja sunnuntaisin klo 13.00 – 15.00 sekä joulun ajalla 20.12. – 5.1. päivittäin
 • Puhelinnumero on 050 3288 588 (matkapuhelinmaksu)
 • Vahvikelinja

Kirkon keskusteluapu

Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä.

 • avoinna ma-pe klo 18.00 – 24.00
 • soita numeroon 0400 221 180 tai keskustele chatissä
 • Kirjon keskusteluapu

Punaisen ristin auttava puhelin

Auttavaan puhelimeen voi soittaa, jos yksinäisyys ahdistaa tai kaipaa henkistä tukea. Palvelu on maksuton. Puheluihin vastaavat Punaisen Ristin koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset.

 • Soita numeroon 0800 100 200
 • På svenska 0800 100 300
 • Auttava puhelin palvelee jouluna 24.-27.12. klo 15.00 – 21.00
 • Hae tukea ja apua

Sytytä tähti päihteisiin kuolleen läheisesi muistoksi

Vaiettu menetys –sivustolle voi kuka tahansa käydä sytyttämässä tähden päihteisin kuolleen läheisensä muistoksi. Tähtien nostot ja tekstimoderointi toimii kerran päivässä myös joulun ja uuden vuoden pyhien aikaan. Palvelun tarjoaa suuri joukko järjestöjä ja seurakuntia.

Ohjelmaa lapsille

Kuurojen Palvelusäätiön viittomakielinen Joulupukin Kuumalinja

Juniori-ohjelmassa jouluaattona 24.12.klo 9-12.

Lasten Kesän uudenvuoden toimintahetket

Lasten Kesä ry järjestää uudenvuoden viikolla verkossa kaikille lapsille ja nuorille avoimia toimintahetkiä, joissa mukana ovat leireiltä tutut ohjaajat! Olemme tavattavissa päivittäin maanantaista perjantaihin 28.12.2020 – 1.1.2021 klo 15-17. Tervetuloa mukaan jutustelemaan ja kertomaan joululoman ja uudenvuoden kuulumisia!

Turvallisia ja auttavia paikkoja

Nuorten turvatalo

SPR:n Nuorten turvatalo auttaa nuoria ja heidän perheitään tai muita lähiyhteisöjään sekä akuuteissa kriiseissä että pitkäkestoisemman psykososiaalisen tuen keinoin.

Turvapaikka väkivaltaa kokeneille tai sen uhan alla oleville

Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi silloin, kun kotiin jääminen väkivallan, uhkailun tai pelon takia on mahdotonta tai suorastaan vaarallista. Turvakodit sijaitsevat ympäri Suomea ja palvelevat kaikkina vuorokauden aikoina. Turvakotiin voi aina soittaa ja kysyä neuvoa omaan tilanteeseen.

Turvakoti Mona

Turvakoti Mona tarjoaa turvallista asumista ja kriisiapua lähisuhdeväkivallan uhreille vuoden jokaisena päivänä. Palvelemme useilla eri kielillä. Turvakoti Mona sijaitsee salaisessa osoitteessa.

Yökeskus Kalkkers on turvallinen ja lämmin yöpaikka Helsingissä

Yökeskus Kalkkers toimii matalan kynnyksen kriisipisteenä kaikille asunnottomille. Kalkkersissa voit levähtää turvallisesti, saada ensiapua ja pientä purtavaa, keskustella tilanteestasi ja saada ohjausta sopiviin palveluihin hakeutumisessa. Kalkkers on avoinna puolet vuodesta talviaikaan. Kalkkersissa jaetaan lahjoitusvaatteita. Kävijöiden käytössä on tietokone. Kalkkers ei tarjoa majoitusta. Lämmin yöpaikka on tarjolla viidelletoista kävijälle lähtöpaikkakunnasta tai kunnosta riippumatta. Kalkkersissa työskentelee kaksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

 • avoinna klo 22.00 – 06.00
 • sijainti Vaasankatu 5 Helsingin Sörnäisissä
 • ei majoitusta
 • Yökeskus Kalkkers

Yökiitäjä

Yökiitäjä on yöaikaan liikkuva etsivän työn yksikkö. Sen tavoitteena on tavoittaa ulkona majailevat palvelujen ulkopuolella olevat asunnottomat, ehkäistä henkeä ja terveyttä uhkaavien vammojen synty ja tukea palveluiden piiriin pääsyssä. Yökiitäjä liikkuu autolla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Voit myös soittaa, jos havaitset asunnottomina olevia ihmisiä ulkosalla.

Ruoka-apu

Ruoka-apu on hyväntekeväisyys- ja avustustoimintaa, jossa autettaville luovutetaan ruokaa elintarvikejakeluna tai valmiina aterioina. Ruoka-aputoiminnasta vastaavat pääasiassa yhdistykset, järjestöt ja seurakunnat, mutta yhä useammin taustatukea saadaan myös kunnalta. Arvioiden mukaan ruoka-aputoimintaa järjestää Suomessa yli tuhat eri tahoa. Ruoka-apua on saatavilla ympäri maata.

Elokolot

EHYTin Elokolot ovat päihteettömiä kohtaamispaikkoja, joihin jokainen on tervetullut. Elokolo toimii myös verkossa. Koronaviruksen aiheuttaa poikkeusksia Elokoloissa.

Muuta tukea

Vammaisille apu- ja toimintavälineet lainaksi maksutta joulun ajaksi

Jaatinen ja Tukiliiton Malike tarjoavat apu- ja toimintavälineet lainaksi maksutta joulun ajaksi. Kampanja koskee apu- ja toimintavälineitä sekä pelejä, lukuun ottamatta laskettelukelkkoja ajalla 7.12.2020-7.1.2021. Mahdolliset rahtikulut tulevat asiakkaiden maksettavaksi.

Uutinen on julkaistu alun perin 18.12.2019, uutisen tiedot on pävitetty 12/2020. Voit ehdottaa listalle lisäyksiä osoitteeseen viestinta@soste.fi. 

Muut teeman artikkelit

Uutinen

26.1.2021 11:51

Ehdota jäseniä avustusasiain neuvottelukuntaan sekä sen arviointi- ja avustusjaostoon

Avustusjärjestelmä Rahapeliyhteisöjen yhdistyessä perustettiin asetuksella avustusasiain neuvottelukunta sekä sille arviointi- ja avustusjaosto. Näiden ensimmäinen toimikausi tulee tänä keväänä päätökseensä. Neuvottelukunnan tehtävänä on mm. antaa ministeriölle lausuntoja avustuksen suuntaamisen painopisteistä ja avustusstrategiasta. Jaoston tehtävänä on mm. antaa lausunto sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen valmistelemasta avustusehdotuksesta ennen ministeriön päätöksentekoa. Näiden toimielinten kautta avustuksensaajat siis kykenevät vaikuttamaan avustuspolitiikkaan. Neuvottelukunnassa on […]

Uutinen

20.1.2021 15:33

SOSTE:s förbundsmöte kräver åtgärder för att förhindra delning av samhället

Kansalaisyhteiskunta SOSTE:s förbundsmöte påminner att alla befolkningsgruppers välfärd och delaktighet är avgörande ur samhällets sociala och ekonomiska hållbarhets synvinkel. Det förhindrar en delning av samhället och osynlighet, som i värsta fall kan leda till våldsamheter och extremrörelser. Alla politiska partier har ett ansvar för att samhällsdiskussionen inte skapar motsättningsförhållanden mellan olika befolkningsgrupper. Beslutsfattarna måste visa värdeledarskap […]

Uutinen

20.1.2021 15:07

SOSTEn liittokokous vaatii toimia yhteiskunnan jakautumisen estämiseksi

Kansalaisyhteiskunta SOSTEn liittokokous muistuttaa, että kaikkien väestöryhmien hyvinvointi ja osallisuus ovat yhteiskunnan sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden näkökulmasta ratkaisevia asioita. Ne estävät yhteiskunnan jakautumista ja näköalattomuutta, mitkä voivat pahimmillaan johtaa väkivaltaisuuksiin ja ääriliikehdintään. Kaikilla poliittisilla puolueilla on vastuu siitä, että yhteiskunnallinen keskustelu ei ruoki vastakkainasettelua eri ihmisryhmien välille. Päättäjiltä on osoitettava arvojohtajuutta ja ylläpidettävä kansakunnan eheyttä, mutta […]