Skip to content

Sosiaalibarometri 2019 -kyselyt liikkeellä

5.2.2019 11.42

Sosiaalibaro
PerusturvaSosiaalibaroToimeentulo

Samaan aikaan, kun eduskunnassa väännetään sote-uudistuksen lakipaketeista, arvioivat uudistusta sote-johtajat ja sosiaalityöntekijät ympäri maan. Sosiaalibarometri 2019 -kyselyssä punnitaan myös seuraavaa isoa uudistusta, toimeentuloturvaa, perusturvan ja toimeentulotuen näkökulmasta. Mitä mieltä vastaajat ovat etuuksien korottamisesta? Tulisiko etuuksissa käytettäviä käsitteitä, kuten ikärajat ja tulot, yhdenmukaistaa?

Näitä teemoja arvioivat myös barometrin muut vastaajat: TE-toimistojen ja Kelan toimistojen esimiehet sekä toimeentulotuen ratkaisuasiantuntijat. Tänä vuonna mukana ovat myös työllisyyden kohentamiskeinoja ja osatyökykyisiä koskevat kysymykset.

Luupin alla yhteiset asiakkaat

29. vuotuinen Sosiaalibarometri avaa tulosten valmistuttua ajantasaisen näkymän palvelujen ja hyvinvoinnin tilaan. Keskiössä ovat sosiaali-, terveys- ja työllisyyspalvelut sekä Kelan etuudet.

Sisältöjä tiedustellaan eri puolilta palvelujärjestelmää, jotta varsinkin monenlaista tukea tarvitsevien asiakkaiden tilanteesta saataisiin monipuolisempi käsitys.

Jotta kokonaiskuva olisi mahdollisimman kattava ja erilaiset toimintaympäristöt kattava, olisi tärkeää saada mukaan mahdollisimman paljon eri puolella Suomea etuuksia ja palveluja tarjoavien ja tuntevien vastaajien kokemuksia ja näkemyksiä. Kysely suljetaan 18.2.

Tulosjulkistuksia keväästä lähtien

Kyselyn tuloksia julkistetaan useassa vaiheessa huhtikuusta lähtien. Tuloksia tiivistävät infografiikat löytyvät tällöin SOSTEn verkkosivuilta, mistä ne ovat vapaasti käytettävissä omiin esityksiin ja sosiaaliseen mediaan.

Koko julkaisu ilmestyy lokakuun alussa verkossa ja painettuna. Keskeiset tulokset kootaan myös esitemuotoon.

SOSTEn verkkosivuille kootaan lisäksi kaikki infografiikat sekä tuloksia peilaavat uutiset ja blogit. Sieltä löytyvät myös aiemmat Sosiaalibarometrit.

Sosiaalibarometrin toteuttaa SOSTE Veikkauksen, Kelan ja TEM:n tuella.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

8.2.2019 11:48

Ensimmäiset tutkimustulokset perustulokokeilusta kannustavat kehittämään joustavaa perusturvaa

Suomessa toteutettiin perustulokokeilu vuosina 2017–2018. Ensimmäiset, alustavat arviointitutkimuksen tulokset julkaistiin tänään. Alustavat tutkimustulokset antavat lisää perusteita nostaa SOSTEn ja sosiaali- ja terveysalan järjestöjen joustavan perusturvan periaatteet perusturvan kehittämisen ohjenuoraksi. Perustulokokeilun ensimmäisenä vuonna perustulon saaminen näytti vaikuttavan positiivisesti ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Sen sijaan työllisyysvaikutuksia puoleen tai toiseen ei havaittu. Kelan tutkimusryhmä muistuttaa, että pitkälle meneviä johtopäätöksiä […]

Uutinen

30.1.2019 12:39

Framtidens grundskydd är smidigt och tror på människan

Grundskyddet är i behov av renovering men inte någons liv får bli värre av att reformerna brådskande framskrider. Vi kan t.ex. lära oss det av sotereformen att moderniseringen av komplexa system måste stegvis framskrida. Men revideringen ska avancera målmedvetet och vara baserad på en långsiktig vision. Detta arbete hinner inte i mål under en regeringsperiod, […]

Artikkeli

Joustava perusturva – selkokielinen tiivistelmä

Riittävä perusturva tekee yhteiskunnasta turvallisen Perusturva tarkoittaa kaikkein pienimpiä sosiaalitukia. Perusturvaan kuuluvat esimerkiksi seuraavat tuet: työmarkkinatuki peruspäiväraha asumistuki toimeentulotuki vammaistuki Perusturvaa maksaa Suomen valtio. Perusturvan tarkoitus on, että kaikki ihmiset voisivat elää hyvää ja arvokasta elämää eri elämäntilanteissa. Yhteiskunnan tehtävä on suojella jäseniään ja huolehtia heistä. Perusturvan tarkoitus on taata, että ihmiset selviävät myös, jos […]