Skip to content

SOSTE vie sote-järjestöjen näkemyksiä biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoa valmistelevaan työryhmään

21.6.2022 9.30

Hyvinvointi ja terveys
Hyvinvointi ja terveysSairastamisen hintaSosiaali- ja terveyspalvelutSote-järjestöt

SOSTE on mukana sosiaali- ja terveysministeriön uudessa työryhmässä, joka valmistelee biologisten lääkkeiden lääkevaihtoa apteekeissa. Työryhmän tehtävänä on selvittää, millä edellytyksillä biologisten lääkkeiden vaihtoa niitä vastaaviin mutta edullisempiin valmisteisiin apteekeissa voidaan toteuttaa.

Työryhmän tavoitteena on myös jakaa tietoa aihetta koskien ja selvittää, miten päästään sekä lääkkeen käyttäjän että yhteiskunnan kannalta turvalliseen ja kustannustehokkaaseen tapaan toteuttaa biologisten lääkkeiden vaihtamista niitä vastaaviin biosimilaareihin. Vaihdossa huomioitavia asioita pohditaan eri sidosryhmien, esimerkiksi lääkkeen käyttäjien, apteekkien ja lääkkeen määrääjien näkökulmista.

Lue lisää: Työryhmä valmistelemaan biologisten lääkkeiden lääkevaihtoa apteekeissa (stm.fi)

SOSTEsta työryhmässä on mukana erityisasiantuntija Mirjami Tran Minh. Hän kerää ja vie työryhmään sosiaali- ja terveysjärjestöjen näkemyksiä biologisten lääkkeiden lääkevaihdosta. Työryhmä pitää järjestäytymiskokouksen tiistaina 21. kesäkuuta.

Biosimilaarit ovat vertailukelpoisia biologisten lääkkeiden kanssa

Biologisia lääkkeitä käytetään tällä hetkellä esimerkiksi diabeteksen, tulehduksellisten reumasairauksien, psoriasiksen, kroonisten suolistosairauksien ja syöpätautien hoitoon. Ne annetaan useimmiten joko tiputuksena eli infuusiona poliklinikalla tai pistoksena ihon alle.

Biologiset lääkkeet sisältävät elävien solujen tuottamaa materiaalia, yleensä valkuaisainetta. Biologiset lääkkeet voivat olla esimerkiksi hormoneita kuten kasvutekijöitä, vasta-aineita, rokotteita tai geeni- ja soluterapiatuotteita. Biologiset lääkkeet ovat muun muassa valmistusmenetelmästä johtuen usein hyvin kalliita.

Lue lisää: Biologiset lääkkeet (terveyskyla.fi)

Biosimilaari sisältää samaa vaikuttavaa ainetta ja on vertailukelpoinen biologisen alkuperäisvalmisteen kanssa. Se on yhtä tehokas, turvallinen ja laadukas kuin alkuperäisvalmiste. Koska biologiset lääkkeet tuotetaan elävissä soluissa, valmisteissa voi kuitenkin olla pieniä eroavaisuuksia. Biosimilaareja käytetään samalla tavalla kuin alkuperäistä biologista lääkettä, mutta antolaitteessa voi toisinaan olla eroja.

Lue lisää: Mikä on biosimilaari? (fimea.fi)

Lisätietoja antaa erityisasiantuntija Mirjami Tran Minh.

Muut teeman artikkelit

Uutinen

28.6.2022 09:00

YK:n erityisraportoija vaatii hallituksia vähentämään etuuksien alikäyttöä

Hyvinvointi ja terveys YK:n äärimmäisen köyhyyden ja ihmisoikeuksin erityisraportoija Olivier De Schutter julkaisi 24.6.2022 raporttinsa sosiaaliturvaetuuksien alikäytöstä. Hän esitteli raportin tuloksia 27.6. YK:n ihmisoikeuskomitean istunnossa. Lue lisää: United Nations Human Rights: Millions failing to access social protection entitlements: UN expert Raportti perustuu asiantuntijoiden, valtion virastojen ja kansalaisyhteiskunnan edustajien vastauksiin kyselyyn. Vastauksia saatiin 36 maasta. Suomi on yksi kyselyyn […]

Uutinen

15.6.2022 14:00

Selkeää ja monikielistä opastusta lääkkeiden turvalliseen käyttöön ja hankintaan

Sosiaali- ja terveyspalvelut Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon -oppaaseen on koottu keskeiset ohjeet lääkkeiden turvalliseen käyttöön. Oppaasta on laadittu tiivistelmät usealla eri kielellä. Ne ovat saatavilla sekä sähköisinä että painokelpoisina tiedostoina Fimean verkkosivuilta. Lue lisää: Kansalaisen lääketieto: Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon Opas on suunnattu Suomessa asuville lääkkeiden käyttäjille ja sisältää tietoa lääkkeiden turvallisesta käytöstä, lääkekorvauksista ja apteekissa asioinnista sekä lääkkeiden hankinnasta. […]

Uutinen

15.6.2022 08:30

SOSTEn hallitus: Kustannustason nousu uhkaa järjestöjen apua ja tukea – toiminta-avustuksiin tarvitaan indeksikorotus

Avustusjärjestelmä Yleinen kustannustason nousu uhkaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaa. Järjestöjen kustannuksista 4/5 muodostuu työsuhteissa olevien ihmisten palkoista. Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat jo tehostamassa esimerkiksi kiinteistöjen käyttöä ja hallintoa, mutta näistä syntyvät säästöt eivät riitä. Työehtosopimusten perusteella nousevien palkkojen ja esimerkiksi palveluiden ja matkakulujen kallistuessa ensi vuodelle suunniteltu valtionavustusten taso ei riitä nykyisen laajuiseen järjestötoimintaan. Järjestöjen tarjoaman […]