SOSTE vie sote-järjestöjen näkemyksiä biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoa valmistelevaan työryhmään


Etusivu / Uutiset / SOSTE vie sote-järjestöjen näkemyksiä biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoa valmistelevaan työryhmään

SOSTE on mukana sosiaali- ja terveysministeriön uudessa työryhmässä, joka valmistelee biologisten lääkkeiden lääkevaihtoa apteekeissa. Työryhmän tehtävänä on selvittää, millä edellytyksillä biologisten lääkkeiden vaihtoa niitä vastaaviin mutta edullisempiin valmisteisiin apteekeissa voidaan toteuttaa.

Työryhmän tavoitteena on myös jakaa tietoa aihetta koskien ja selvittää, miten päästään sekä lääkkeen käyttäjän että yhteiskunnan kannalta turvalliseen ja kustannustehokkaaseen tapaan toteuttaa biologisten lääkkeiden vaihtamista niitä vastaaviin biosimilaareihin. Vaihdossa huomioitavia asioita pohditaan eri sidosryhmien, esimerkiksi lääkkeen käyttäjien, apteekkien ja lääkkeen määrääjien näkökulmista.

Lue lisää: Työryhmä valmistelemaan biologisten lääkkeiden lääkevaihtoa apteekeissa (stm.fi)

SOSTEsta työryhmässä on mukana erityisasiantuntija Mirjami Tran Minh. Hän kerää ja vie työryhmään sosiaali- ja terveysjärjestöjen näkemyksiä biologisten lääkkeiden lääkevaihdosta. Työryhmä pitää järjestäytymiskokouksen tiistaina 21. kesäkuuta.

Biosimilaarit ovat vertailukelpoisia biologisten lääkkeiden kanssa

Biologisia lääkkeitä käytetään tällä hetkellä esimerkiksi diabeteksen, tulehduksellisten reumasairauksien, psoriasiksen, kroonisten suolistosairauksien ja syöpätautien hoitoon. Ne annetaan useimmiten joko tiputuksena eli infuusiona poliklinikalla tai pistoksena ihon alle.

Biologiset lääkkeet sisältävät elävien solujen tuottamaa materiaalia, yleensä valkuaisainetta. Biologiset lääkkeet voivat olla esimerkiksi hormoneita kuten kasvutekijöitä, vasta-aineita, rokotteita tai geeni- ja soluterapiatuotteita. Biologiset lääkkeet ovat muun muassa valmistusmenetelmästä johtuen usein hyvin kalliita.

Lue lisää: Biologiset lääkkeet (terveyskyla.fi)

Biosimilaari sisältää samaa vaikuttavaa ainetta ja on vertailukelpoinen biologisen alkuperäisvalmisteen kanssa. Se on yhtä tehokas, turvallinen ja laadukas kuin alkuperäisvalmiste. Koska biologiset lääkkeet tuotetaan elävissä soluissa, valmisteissa voi kuitenkin olla pieniä eroavaisuuksia. Biosimilaareja käytetään samalla tavalla kuin alkuperäistä biologista lääkettä, mutta antolaitteessa voi toisinaan olla eroja.

Lue lisää: Mikä on biosimilaari? (fimea.fi)

Lisätietoja antaa erityisasiantuntija Mirjami Tran Minh.