Järjestöt huolissaan sosiaaliturva­uudistuksen jatkosta


Etusivu / Uutiset / Järjestöt huolissaan sosiaaliturva­uudistuksen jatkosta

Järjestöjen yhteisessä vetoomuksessa vaaditaan, että sosiaaliturvauudistusta on jatkettava seuraavalla hallituskaudella ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisesti. Järjestöistä muistutetaan, että sosiaaliturvajärjestelmämme ei nykyisellään pysty takaamaan riittävää sosiaaliturvaa ja elintasoa kaikille. Liian monet ihmiset jäävät nykyjärjestelmässä väliinputoajiksi.

SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen muistuttaa, että oikeus sosiaaliturvaan ja riittävään elintasoon ovat ihmisoikeuksia, jotka turvataan sekä kansainvälisessä oikeudessa että Suomen perustuslaissa.

Kansalaisjärjestöt ovat seuranneet sosiaaliturvauudistusta tiiviisti

”Yhteisellä kannanotolla haluamme muistuttaa, että uudistustyössä on noudatettava Suomen ihmisoikeusvelvoitteita. Ihmisoikeussopimukset velvoittavat valtiota vahvistamaan ihmisten oikeutta sosiaaliturvaan kaikkien käytettävissä olevien voimavarojen mukaisesti. Erityisesti haluamme korostaa, että sosiaaliturvan varassa elävien ihmisten äänen on kuuluttava sosiaaliturvauudistuksessa”, kertoo Anna Järvinen.

Järjestöjen yhteiset vaatimukset:

  1. Sosiaaliturvauudistuksen tulee noudattaa Suomen ihmisoikeusvelvoitteita.
  2. Uudistus on vietävä maaliin osallistavalla tavalla.
  3. Uudistuksessa on turvattava kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oikeudet huolellisen ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin pohjalta.

Tutustu tarkemmin järjestöjen vaatimuksiin Ihmisoikeusliiton sivuilla

Sosiaaliturva uudistus

Suomen sosiaaliturvajärjestelmää uudistetaan kahden eduskuntakauden mittaisessa sosiaaliturvauudistuksessa. Uudistus on nyt tullut puoliväliin, ja sitä valmisteleva parlamentaarinen komitea julkaisi välimietintönsä 16.3. Mietinnön on määrä toimia pohjana hallitusneuvotteluissa käytävälle keskustelulle ja uudistuksen jatkolle vuosina 2023–2027.

Tutustu parlamentaarisen komitean välimietintöön sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla