Miltä näyttää järjestöjen tulevaisuudet vuonna 2040?

Lapsi katselee lentäjänlakki päässään kaukoputkella eteenpäin sinitaivaalle.

Etusivu / Uutiset / Miltä näyttää järjestöjen tulevaisuudet vuonna 2040?

SOSTEn tuoreessa Katsaus sosiaali- ja terveys­järjestöjen tulevaisuuksiin -katsauksessa esitellään kolme erilaista skenaariota siitä, miltä sosiaali- ja terveysjärjestöjen tulevaisuuksissa voisi näyttää vuonna 2040.

Skenaariotyön tarkoituksena on ollut hahmottaa nykyhetkessä olevia ilmiöitä ja epävarmuuksia, jotka tukevat järjestöjen elinvoimaa tulevaisuudessa tai heikentävät sitä. Tulevaisuushan on vielä kaikille tuntematon eli skenaariot eivät ole ennustuksia, mitä tulee tapahtumaan. Ne voivat kuitenkin auttaa sen pohdinnassa, mihin suuntaan kehityskulkua halutaan viedä.

”Tulevaisuuden tekeminen vaatii jatkuvaa valppautta. Tulevaisuutta rakennetaan tämän päivän valinnoilla. Parhaimmillaan tämä skenaariojulkaisu herättää pohtimaan oman järjestön tehtävää ja sen tulevaisuutta. Kun puhumme tulevaisuudesta, puhumme usein riskeistä ja uhkista. Toivon, että tämä julkaisu ei kuitenkaan johda huolikuorman kasvamiseen, vaan tulevaisuuden mahdollisuuksien näkemiseen. Järjestöjen tehtävä on kaikissa tilanteissa rakentaa hyvää ja toivorikasta tulevaisuutta”, muistuttaa järjestöpäällikkö Riitta Kittilä.  

Katsauksen lopussa kootaan vielä nostoja erilaisista ajattelutavoista ja osaamisalueista, jotka parhaimmillaan voivat edistää elinvoimaisten sote-järjestöjen tulevaisuuden rakentamista. Skenaariokatsauksen ovat kirjoittaneet SOSTEn erityisasiantuntijat Mervi Aalto-Kallio, Erica Mäkipää ja Ari Inkinen sekä järjestöpäällikkö Riitta Kittilä.