Sosiaali- ja terveysjärjestöiltä apua sodan nostattamaan ahdistukseen ja kanavia auttaa sodan jaloissa olevia


Etusivu / Uutiset / Sosiaali- ja terveysjärjestöiltä apua sodan nostattamaan ahdistukseen ja kanavia auttaa sodan jaloissa olevia

Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi herättää pelkoa ja ahdistusta myös Suomessa. Sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat apua ja tukea vaikeiden asioiden käsittelyyn. Monet kaipaavat myös tietoa siitä, miten he itse voivat auttaa sodasta kärsiviä ihmisiä Ukrainassa.

SOSTE on koonnut sivuilleen tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamasta avusta ja tuesta sekä tietoa siitä, mitä järjestöt ja järjestöjen kautta ihmiset voivat tehdä auttaakseen ihmisiä sodan jaloissa.

”Sodan seuraaminen uutisten ja ajankohtaisohjelmien kautta voi herättää huolta ja ahdistusta. Ihmisten hädän ja kärsimyksen näkeminen voi aiheuttaa voimakkaita reaktioita. Kokosimme sivuillemme yhteen sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamaa tukea ja apua. Keräsimme sivuille myös tietoja järjestöistä, joiden kautta voi auttaa sodan jalkoihin jääneitä ihmisiä. Auttaminen voi vähentää myös omaa ahdistusta tässä tilanteessa”, kertoo SOSTEn edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti.

Venäjällä ja muissa autoritäärisissä maissa kansalaisjärjestötoimintaa on viime vuosien aikana ajettu ahtaalle tai kielletty kokonaan. Vapaan kansalaisjärjestötoiminnan ytimessä on heikoimmista huolehtiminen ja hädän hetkellä auttaminen.

”Juuri tällaisina hetkinä ymmärtää, miten tärkeä voimavara itsenäinen kansalaisjärjestöjen kenttä on. Suomessa jokaisen on mahdollista saada järjestöjen kautta monenlaista apua ja tukea sekä osallistua toimintaan ja itse auttaa muita”, muistuttaa SOSTEn järjestöpäällikkö Riitta Kittilä.

Apua järjestöiltä sotauutisten ahdistaessa

Kriisi- ja keskusteluapua

Kehitysvammaliitto

Kehitysvammaisten ihmisten, heidän läheistensä ja alan henkilökunnan tukemiseksi tarjoamme puhelinneuvontaa maanantaisin klo 15–17 ja torstaisin klo 10–12 numerossa 09 348 09 348.

Kirkon keskusteluapu

Kirkon keskusteluapu on toiminut yli 50 vuotta ja tarjoaa henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen, ja yhteydenottoihin vastataan eri puolilta Suomea. Palvelua saa puhelimessa, chatissa, nettikirjeellä ja kirjeellä.

KRAN rf

Ahdistaako tai onko sinulla tunne että olet yksin? Olemme täällä sinua varten! KRANin tukipuhelin päivystää maanantaista torstaihin klo 13-17. Tarjoamme keskusteluapua ruotsin ja englannin kielellä. Puh: 050 313 9926.

Kuurojen liitto

Kuurojen Liiton aluetyöntekijät antavat tarvittaessa viittomakielistä keskustelutukea. Aluetyöntekijöiden yhteystiedot löytyvät: https://kuurojenliitto.fi/yhteystiedot/#column-block_5e4289d7cc3d7

Kuurojen Palvelusäätiö sr

Auttava linja tarjoaa viittomakielisille, kirjoittamalla kommunikoiville sekä heidän omaisilleen mahdollisuuden keskustella henkilökohtaisista asioista sekä arjen tuomista haasteista/onnistumisista luottamuksellisesti WhatsApp-videopuheluiden ja tekstiviestien kautta.

Päivystykset avoinna:

Päivystäjä ja yhteystiedot: Johanna Lajunen 040 7789 799 WhatsApp videopuhelut/-viestit, tekstiviestit

https://kpsaatio.fi/apua-arkeen-viittomakielella/auttava-linja/

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry ja Maaseudun tukihenkilöverkko

Järjestämme keväällä ryhmächattejä aiheesta Sota Ukrainassa – Rauhaa omaan mieleen maailman levottomuuksissa. Chattien ajankohdat ovat

23.3. klo 18–19.30
30.3. klo 12-13.30
6.4. klo 18–19.30
13.4. klo 12–13.30
20.4. klo 18–19.30
27.4. klo 18–19.30
4.5. klo 12–13.30

Mukana chateissä ovat psykiatrinen sairaanhoitaja, parisuhdeterapeutti Eija Himanen ja suunnittelija, sosionomi (AMK) Mia Kalpa. Toimintamme on erityisesti suunnattu maaseudulla asuville.

Vapaaehtoiset tukihenkilömme tarjoavat keskusteluapua valtakunnallisesti kaikille maaseudun asukkaille. Tukihenkilö on vapaaehtoinen, tehtävään koulutettu auttaja, jolle voi puhua ja jonka kanssa voi etsiä ulospääsyä vaikeistakin tilanteista. Tukihenkilöidemme yhteystiedot löydät Tukihenkilöverkon kotisivuilta.

Mielenterveyden keskusliitto

Ahdistavat uutiset nostavat helposti mieleen myös henkilökohtaiset traumat ja pelot, jotka usein syventävät ahdistusta ja saattavat lamauttaa toimintakykyä. Se on täysin luonnollista, eikä silloin pidä jäädä yksin.

Meillä apua on tarjolla seuraavasti:

Neuvontapuhelin 0203 91920 joka arkipäivä klo 10–15.

Valoa-chat osoitteessa www.mtkl.fi joka arkipäivä klo 12–15.

Molemmissa palveluissa vastaavat mielenterveyden ammattilaiset, joiden kanssa voi pohtia omaa, läheistesi tai asiakkaidesi tilannetta anonyymisti. Ei tarvitse olla suoraa kysymystä tai täsmällistä aihetta, lähdemme juuri siitä, missä sinä soittaessasi olet.

MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Svenskspråkig kristelefon 09 2525 0112 är öppen:
må och ons kl. 16-20
tis, tors och fre kl. 9-13. Fredagar även på engelska.

Kriisipuhelin arabiaksi (soittaa voi myös englanniksi) päivystää numerossa 09 2525 0113
ma ja ti klo 11-15,
ke klo 13-16 ja klo 17-21,
to klo 10-15.

Solmussa-chat päivystää maanantaista torstaihin klo 15-19.

Tukinetin keskusteluryhmät ja ryhmächatit Tukinetissä on aina avoinna olevia keskusteluryhmiä useille kohderyhmille. Myös ryhmächattejä eri teemoista järjestetään päivittäin.

Mieli Tukisuhde pidempikestoiseen tuen tarpeeseen. Mieli Tukisuhteesta saat oman tukihenkilön, jonka kanssa voit jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti kirjoittamalla.

Keskusteluapua kriisivastaanotoilla Voit varata keskusteluajan kriisityöntekijälle oman alueesi kriisikeskukselle tai etävastaanotolle, jos tarvitset keskusteluapua vaikeassa elämäntilanteessa.

Monika-Naiset liitto

Kriisikeskus Monikassa on tarjolla kriisiapua, psykososiaalista tukea, neuvontaa ja palveluohjausta ammattilaisten kanssa. Kriisikeskukseen voi soittaa, tulla käymään tai ottaa yhteyttä verkon kautta. Kaikki Kriisikeskuksen palvelut ovat maksuttomia, eikä omaa nimeä tarvitse kertoa.

Kriisikeskus Monika palvelee ma-pe kello 9–17 osoitteessa Hermannin Rantatie 12 A, 4. kerros, 00580 Helsinki.

Maksuton auttava puhelin 0800 05058 on avoinna ma kello 9–19, ti-pe kello 9–16. Puhelimeen voi soittaa kaikkialta Suomesta. Puhelimeen vastaavat Kriisikeskus Monikan kriisityöntekijät. Chat-palvelu eri kielillä on avoinna ma kello 16–19, ke-to kello 15–17. Ajankohtaista tietoa chat-päivystyksestä löytyy kotisivuiltamme www.monikanaiset.fi.

Nyyti ry

Nyytissä tarjotaan opiskelijoille tukea sotauutisten käsittelyyn seuraavasti:

MielenTEKoja-chat on helmikuussa auki maanantaisin ja torstaisin klo 17–19. Maaliskuusta alkaen maanantaisin klo 17-19. Keskustella voi silloin suomeksi tai englanniksi. Chat-ikkuna verkkosivustomme etusivun alalaidasta

Nyytin chat, ryhmämuotoinen chat, on toiminnassa aina tiistaisin ja torstaisin. Kaikissa tulevissa chateissämme voi keskustella sodan aiheuttamista tunteista, huolista ja peloista chatin ennalta määritellyn aiheen lisäksi. Chattien ajankohdat ja liittymisohjeet löydät täältä.

Kannattaa seurata Nyytin chat -toimintaa sillä järjestämme extrachattejä aiheesta: Miten käsitellä sodan herättämiä tunteita, pelkoja ja huolia sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi

Raittiuden Ystävät ry

Osallistumme kansalaisten tukemiseen ahdistavassa tilanteessa Raitis Linja -puhelimessamme arkisin klo 12–15 numerossa 0800 508230.

Sininauhaliitto

Sininauhaliiton esteettömän työn EMPPAn palvelut asiakkaille ovat keskusteluapua puhelimessa, chatissa tai kasvokkain netissä. Keskusteluavussa voi puhua esimerkiksi ahdistuneisuudesta ja peloista, surusta ja surutyöstä, yksinäisyydestä sekä masennuksesta. Lisäksi erilaisista riippuvuuksista, jotka liittyvät syömiseen, juomiseen, tupakoimiseen jne. Koronastakin on lupa puhua. Palvelu on erityisesti suunnattu eri tavoin vammaisille tai pitkäaikaissairaille henkilöille ja heidän läheisilleen, mutta kaikki muutkin ovat tervetulleita. Palvelusta vastaavat koulutetut ammattilaiset.

#EmppaChat netissä: Parillisten viikkojen maanantaina klo 15-17 klikkaa emppa.fi (chat avautuu sivun oikeassa alalaidassa). Päivystäjänä toimii kriisiterapeutti.

#EmppaKeskustelutuokio puhelimessa tai kasvokkain netissä: Voit varata henkilökohtaista ja maksutonta keskusteluapua joko sähköpostilla emppa@sininauha.fi tai jättää tekstiviestin numeroon 044 722 94 29. Sinuun otetaan yhteyttä mahdollisimman pian arkisin ma-to ja keskusteluajasta sovitaan erikseen. Aikoja on tarjolla vaihtelevasti arkisin klo 8-17 välisenä aikana. Keskustelu on ehdottoman luottamuksellista. Sähköpostisi ja/tai puhelinnumerosi hävitetään keskustelun päätteeksi. Kanssasi keskustelee EMPPA-työntekijä.

Suomen Merimieskirkko

Merimieskirkolta löydät luotettavan keskustelukumppanin, jos sotauutiset painavat mieltäsi tai haluat vain muuten keskustella. Merimieskirkko on tukena ja turvana kaikille ulkosuomalaisille, merimiehille ja raskaanliikenteen kuljettajille, sekä ulkomailla liikkuville suomalaisille. Ole rohkeasti meihin yhteydessä, jos kaipaat kuulijaa tai keskustelua.

Kotimaan toimipisteet

Suomen Punainen Risti

Verkkovertaisryhmä Ukrainan tilanteesta huolestuneille SPR:n Discord-palvelimella 19.3.-3.4. välisenä aikana kello 16-20 joka tiistai, torstai, lauantai ja sunnuntai. Käytössä on tekstikanavat suomeksi ja englanniksi sekä puhekanava mahdollisuuksien mukaan. Keskustelussa on mukana SPR:n henkisen tuen ja verkkoystävätoiminnan vapaaehtoisia.

Punaisen Ristin ystävätoimintaan voi jättää ystäväpyynnön kuka tahansa seuraa tai muuta pitkäkestoisempaa yksilötukea kaipaava, esimerkiksi maahan muuttanut tai yksinäisyyttä kokeva henkilö. Punaisen Ristin ystävät ovat koulutettuja vapaaehtoisia ja ystäviä välitetään eri puolella Suomea sekä verkkoystävätoimintaan.

Suomen Valkonauhaliitto

Suomen Valkonauhaliiton yksilökeskustelut ovat kaikille tarjolla olevia, asiakkaalle maksuttomia ja niihin voi hakeutua joko soittamalla puh. (09) 135 1268  (arkisin klo 8:30-16:00) tai lähettämällä meille yhteydenottopyynnön kotisivuillamme olevalla lomakkeella. Keskustelut (45 min) käydään joko paikanpäällä tai etäyhteydellä (puhelin tai Microsoft Teams). Työntekijät ovat sosiaali- ja mielenterveysalan ammattilaisia.

Apua ja tukea lapsille ja nuorille

Auta Lasta ry, Osallisuuden aika ry ja Pesäpuu ry

Nuorten Turvasatama Discord-serveri on anonyymi ja turvallinen paikka yhteiselle verkkovälitteiselle yhdessäololle, tuelle, vertaistuelle ja asialliselle keskustelulle 13–29 -vuotiaille nuorille, joilla on kokemusta lastensuojelusta. Serverille on perustettu oma kanava Ukrainan tilannetta koskien, jossa nuoret voivat keskustella yhdessä työntekijöiden kanssa tilanteen herättämistä tunteista ja ajatuksista. Avoinna joka päivä kellon ympäri. Ohjevideo Discordiin liittymisestä ja mukaan tulemisesta

EHYT ry

Muruset-nettimummola, jossa lapset ja nuoret voivat jutella vapaaehtoisten netti-isovanhempien kanssa muruset-chatissa sekä Habbon Nettimummola-huoneessa.

Ensi- ja turvakotien liitto

Ensi- ja turvakotien liitolla on lasten ja nuorten chat, jossa voi keskustella ammattilaisen kanssa vaikeuksista ja pelosta kotona. Lapset voivat kertoa huolistaan oman perheen tilanteesta ja kertoa ahdistuksesta, pelosta ja omista mielenterveysongelmistaan. nettiturvakoti.fi

HelsinkiMissio

Nuorten kriisipiste tarjoaa maksutonta ja lyhytkestoista keskusteluapua kriisityöntekijän kanssa. Palvelemme 12–29-vuotiaita nuoria ja nuoria aikuisia. Ota yhteyttä Nuorten kriisipisteeseen, jos sinulla on huolia ja toivot luottamuksellista keskustelutukea itsellesi tai yhdessä kumppanisi kanssa. Et tarvitse lähetettä tai diagnoosia, sinun ei tarvitse olla helsinkiläinen ja voit asioida halutessasi myös anonyymisti. Tarjoamme palvelua suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Ajan voi varata sähköisen varauskalenterin kautta.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

MIELI Suomen Mielenterveys ry

Pelastakaa lapset

Netarin kahdenvälinen chat
Netari-chatissa nuori pääsee juttelemaan kahden kesken ja anonyymisti luotettavien aikuisten kanssa itse valitsemistaan aiheista. Chatissa kysymyksiin vastaavat koulutetut ammattilaiset sekä vapaaehtoiset. Kaikki nuoret ovat tervetulleita keskustelemaan heitä askarruttavista asioita. Chat on avoinna su-pe klo 18-21. https://www.netari.fi/netarista/

Netari WA
Netari WA toimii WhatsAppissa ja tarjoavaa nuorille tukea, tietoa ja neuvontaa mistä tahansa aiheista, jotka painavat nuorten mieliä. Palveluun voi laittaa viestiä koska tahansa, kellonajasta riippumatta, ja se on tarkoitettu kaikille nuorille. Päivystäjät vastaavat viesteihin arkisin 24h sisällä klo 17-19 ja muutoin seuraavana arkipäivänä. Palvelussa toimivat Pelastakaa Lasten koulutetut aikuiset. https://www.netari.fi/netari-wa/

Momio
Momio on 7–13 -vuotiaille suunnattu sosiaalisen median palvelu. Siellä lapset ja nuoret voivat luoda ja muokata omia hahmojaan sekä huoneitaan, ja keskustella sekä jakaa sisältöä kavereidensa kanssa. Koulutetut työntekijät sekä vapaaehtoiset tapaavat nuoria ryhmämuotoisissa keskusteluissa maanantaisin ja torstaisin klo 18-20. Keskusteluiden teemat vaihtuvat viikoittain. https://www.momio.me/

Discord
Discordissa jutellaan koulutettujen ohjaajien ja vapaaehtoisten kanssa monipuolisesti erilaisista nuoria kiinnostavista aiheista. Keskustelut ovat ryhmämuotoisia ja jokaisessa keskustelussa on mukana vähintään yksi ohjaaja. Keskustelut ovat avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 20-22, ja kaikki nuoret ovat tervetulleita mukaan. https://discordapp.com/invite/FqNMA2C

Twitch
Twitch on striimauspalvelu, jossa voi katsella muiden pelejä tai julkaista omia pelihetkiä. Striimeissä jaetaan pelien ohessa myös esimerkiksi materiaalia erilaisista tapahtumista. Lähetysten aikaan chateissa voi jutella monista asioista, vaikkapa juuri pelaamiseen liittyvistä teemoista. Palvelu on avoinna kaikille nuorille. Koulutetut ohjaajat ja vapaaehtoiset ovat paikalla tiistaisin ja torstaisin, tarkemmat ajankohdat lähetyksille löytyvät linkin takaa. https://www.twitch.tv/netarifi

Netarin Minecraft
Netarin Minecraft-palvelimella voit jutella ohjaajien kanssa tai tutustua muihin nuoriin. Palvelin on auki keskiviikkoisin klo 18–20.

Nuorille avoimet chatit Netarin chat-kalenterissa
Netarin chat-kalenterista löydät viikon auki olevat nuorille suunnatut chat-palvelut https://www.netari.fi/avoimet-chatit/

Seta ry

Loiste on 13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille suunnattu valtakunnallinen verkkonuorisotalo Discordissa. Loiste tarjoaa paikan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille vapaamuotoiseen kohtaamiseen turvallisemmassa tilassa, jossa on aina läsnä moderaattoreita. Loisteen nuorisotyöntekijä on tavoitettavissa myös yksityiskeskusteluita varten.

Loisteessa on avattu oma #mielessä-ukraina -kanava 24.2. Aukioloajat ja yhteystiedot https://nuoret.seta.fi/verkkonuorisotalo-loiste/.

Yhteyden Loisteen työntekijöihin saa myös Instagramin kautta: https://www.instagram.com/verkkonuorisotaloloiste/

SOS-lapsikylä

SOS-Lapsikylän Apuu-chat on tarkoitettu 7–15-vuotiaille lapselle tilanteeseen, jossa hän kokee olonsa turvattomaksi, uhatuksi tai on huolissaan. Chatissa vastaamassa ovat SOS-Lapsikylän lastensuojelun ammattilaiset vapaaehtoisten päivystäjiemme kanssa. Apuu-chat on auki joka päivä klo 9-22.

Apu ja tukea ikäihmisille

Eläkeliitto

Juttuluuri-puhelinpalvelu on auki arkisin klo 9-11 puhelinnumerossa 040 7257 111. Soittaminen maksaa normaalin matkapuhelinmaksun. Puhelinpäivystäjät ovat Eläkeliiton asiantuntijoita. Juttuluuriin voi soittaa, kun kaipaa kuulijaa tai juttuseuraa.

Eläkeläiset ry

Facebook-ryhmä venäjää puhuville ikääntyneille. Järjestön venäjänkielinen työntekijä organisoi Facebook ryhmän jäsenille psykologista tukea, josta akuutissa tilanteessa saa olonsa lievitystä. Facebook ryhmässä on ilmoitettu kellonaikoja, jolloin ohjaajan avuksi on vapaaehtoinen psykologi tukea antamassa. Tukea saa myös yksilöllisesti venäjäksi soittamalla ohjaajalle. Mikäli venäjää puhuvaa iäkäs on tuen tarpeessa, voi ottaa yhteyttä järjestömme ohjaajaan Evgeniya Mazurovaan evgeniya.mazurova@elakelaiset.fi, tai liittyä Facebook ryhmään Eläkeläiset ry по-русски.

HelsinkiMissio

Aamukorva-puhelinpalvelussa koulutetut vapaaehtoiset vastaavat joka päivä puhelimeen. Aamukorva, puh. 09 2312 0210, kuuntelee joka aamu klo 5–8. Puhelun hinta on operaattorin hinnoittelun mukainen. Aamukorva-vapaaehtoisen kanssa voi puhua mistä tahansa aiheesta. Kyse voi olla esimerkiksi yksinäisyyteen liittyvistä asioista. Kaikki aiheet ovat yhtä tärkeitä. Aamukorvaan voi soittaa, kun kaipaa luotettavaa kuuntelijaa ja ymmärtävää keskustelukumppania. Usein jo pelkkä puhuminen toisen ihmisen kanssa lisää hyvinvointia. Aamukorva on tarkoitettu yli 60-vuotiaille.

Senioripysäkki tarjoaa senioreille ammatillisia keskusteluryhmiä ja yksilötukea. Toiminnan tavoitteena on tukea elämänhallintaa ja mielen hyvinvointia sekä lievittää yksinäisyyttä. Seniori voi ottaa yhteyttä nettisivujen yhteydenottolomakkeen kautta, sähköpostitse, senioripysakki@helsinkimissio.fi, tai puhelimitse, 09 2312 0260 (palvelemme maanantaisin ja perjantaisin klo 9–11, muina aikoina voit jättää soittopyynnön). Kaikkiin Senioripysäkin ryhmiin tullaan haastattelun kautta. Ryhmät kokoontuvat 15 kertaa, 1,5 tunnin ajan kerran viikossa. Ryhmään osallistuu ammattilaisen lisäksi 5–8 henkilöä. Tällä hetkellä ryhmät toteutetaan etäyhteyksin. Senioripysäkiltä on mahdollista saada kahdenkeskistä keskusteluapua 1–5 kertaa sovitusti ammattiauttajan kanssa. Tällä hetkellä kahdenkeskinen keskusteluapu tapahtuu myös etävastaanotolla.

Seniorikahvila on paikka, johon seniorit voivat kokoontua yhdessä keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Senioria voi rohkaista lähtemään Albertin olohuoneelle tiistaiaamupäivisin vaihtamaan ajatuksia elämänmenosta maksuttoman kahvikupposen äärellä. Seniorikahvilassa seniorit tapaavat myös vapaaehtoisiamme, jotka tarjoavat juttu- ja kahviseuraa kävijöille. Seniorikahvila on auki klo 10–12, mukaan voin tulla oman aikataulun mukaan. Seniorikahvila kokoontuu osoitteessa Albertinkatu 33.

Suvanto ry

Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry tarjoaa henkilökohtaista keskusteluapua puhelimitse ja kasvokkain ikääntyneille. Yhdistyksen väkivaltatyön asiantuntijat ovat myös perehtyneitä sotatraumoihin, jotka voivat tänä aikana aiheuttaa ahdistusta ikääntyneissä, jotka ovat eläneet sodan aikana. Yhdistyksen asiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta https://suvantory.fi/yhteystiedot/

Vanhustyön keskusliitto

Vahvikelinja on Vanhustyön keskusliiton ikääntyneille suunnattu puhelinpalvelu. Se tarjoaa synkkien sotauutisten keskellä muuta ajateltavaa päivään virkistävien keskustelujen ja yhdessä tekemisen avulla.  Vahvikelinjan puhelinnumero on 050 328 8588. Tällä hetkellä vapaaehtoisemme päivystävät maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 13–15. Vahvikelinjan puhelinnumero on tavallinen kännykkänumero, joten se kuuluu tavallisten operaattoreiden puhepaketteihin, eikä siihen soittamisesta koidu ylimääräisiä kuluja.

Vanhemmuus, perhe ja parisuhde

Ensi- ja turvakotien liitto

Chatista saat nimettömästi apua, kun seinät ovat kaatumassa päälle, voimat ovat lopussa tai kotona pelottaa. Älä jää yksin huolen tai ahdistuksen kanssa.  Ammattilaiset ympäri Suomea ovat paikalla arkisin klo 12-18 ja lauantaisin klo 14-17.

HelsinkiMissio

Perheiden keskusteluapu tarjoaa maksutonta ja lyhytkestoista keskusteluapua kriisi- ja keskusteluavun työntekijän kanssa. Palvelu on tarkoitettu yksilöille, pareille ja perheille. Tukea voi saada esimerkiksi uupumukseen, yksinäisyyteen ja epämääräiseen huonoon psyykkiseen oloon, parisuhteeseen, perhesuhteisiin tai hankaliin ihmissuhteisiin liittyen. Keskusteluapu on hyvinvointia edistävää ja ylläpitävää, ei sairauksien hoitoa. Ajan voi varata sähköiselle varauskalenterilla.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Kaipaatko tukea mieltä painavien ajatusten käsittelyyn? MLL:n Vanhempainpuhelin ja -chat ovat sinua varten. Vanhempainpuhelimen maksuton numero on 0800 92277. Puheluusi vastataan:

Chat päivystää osoitteessa mll.fi:

Voit myös varata itsellesi ajan chatiin tai kirjoittaa nettikirjeen. Lisätietoa: https://www.mll.fi/vanhemmille/toiminta-lapsiperheille/vanhempainpuhelin/

Parisuhdekeskus Kataja ry

Yleinen ahdistuneisuus heijastuu voimakkaasti myös parisuhteisiin. Palveluita parisuhdepulmia pohtiville yli 18 vuotiaille: parisuhdeteemainen päivystyschat ti-ke klo 12-15 ja parisuhdepuhelin ma klo 14-16

Sexpo

Sexpolla on kaikille suunnattu maksuton ja valtakunnallinen neuvontapalvelu, josta saa apua ja tukea ihmissuhteissa ja muussa hyvinvoinnissa sekä seksuaalisuuteen liittyvissä aiheissa. Neuvontaa saa viikottain puhelimitse, verkossa, ja erikseen ajanvarauksella kasvokkain ja etäyhteyksillä.

Tarkemmat tiedot löytyvät https://sexpo.fi/neuvonta/  Ohjaamme neuvonnasta tarpeen mukaan asiakkaita eteenpäin muihin palveluihin ja toimijoille.

Suomen Uusperheiden liitto

Keskusteluapua monikulttuurisille uusperheille tässä tilanteessa voi tilata sähköpostilla uusperheneuvonnasta:

Väestöliitto

Pienten lasten vanhemmille suunnatut puhelin- ja chat-palvelumme palvelevat normaalisti ja niihin voi tulla juttelemaan, jos sota ahdistaa ja pelottaa tai kaipaa tukea asian käsittelyyn lasten kanssa. Palvelumme ovat maksuttomia ja löytyvät kootusti osoitteesta: https://www.hyvakysymys.fi/perhepulma

Perhepulmapuhelimeen voi jättää soittopyynnön kahdenkeskistä keskustelua varten koska tahansa: 040 668 4101

Perhepulma-chat päivystää maanantai-iltaisin klo 18-21, keskiviikkoisin klo 12.30 – 14.30 ja torstaisin klo 12.30 – 14.30: https://www.hyvakysymys.fi/paivystyschatti/perhepulma-chat/

Tarjolla on myös ajanvarauschateja, joissa voi keskustella asiantuntijamme kanssa yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Vapaat ajat löytyvät osoitteesta: https://www.hyvakysymys.fi/ajanvarauschat/

Äimä ry

Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry on yhdistys, joka auttaa raskausajan masennusta tai synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja vauva-ajan psykoosin kokeneita äitejä antamalla vertaistukea.

Äimä ry:n tavoittaa osoitteesta: https://aima.fi/ Sivuillamme on yhteystiedot sekä vertaistukipuhelimeen joka päivystää aina tiistaisin että chattiin, joka päivystää myös tiistaisin klo 13:00-15:00 – chattiin voi jättää myös yhteydenottopyynnön.

Vertaistukipuhelin Äimä ry 040 746 7424. Vertaistukipuhelimeen voi soittaa äiti, puoliso, perheenjäsen tai tietoa kaipaava. Vertaistukipuhelin päivystää tiistaisin klo 17-19.

Muuta tukea ja apua

Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksella on 24.2. käynnistynyt Yhdessä elämisen ilta -tapahtumien sarja, nimenomaan Venäjän hyökkäyksen aiheuttaman pelon, surun ja hädän tuntemusten kokemiseen ja jakamiseen yhdessä muiden kanssa. Iltoja on tarkoitus pitää Diakonissalaitoksen kirkossa (Alppikatu 2, Helsinki) torstai-iltaisin klo 18-19 ainakin pääsiäiseen saakka. Illat on tarkoitettu aivan kaikille kaupunkilaisille ja niissä voi keskustella tuntemuksistaan fasilitoidusti muiden kanssa.

EHYT ry

Elokolo-kohtaamispaikat Helsingissä, Lahdessa, Pirkkalassa, Tampereella ja Turussa ovat avoinna. Elokoloissa voi lukea päivän lehtiä ja keskustella muiden kävijöiden ja työntekijöiden kanssa. Elokolot ovat päihteettömiä kohtaamispaikkoja, joihin kuka tahansa on tervetullut.

Kakspy ry

Vertais- ja ammattilaistukea henkilöille, jotka kaipaavat keskustelutukea ja turvaa toisista ihmisistä. Kakspy ry, Mielipaikka Kotka Kaunismäenkatu 4, 48600 Kotka. Puhelin 0407103231. Arkisin klo 09-14. https://kakspy.com/mielipaikka/

Kehitysvammaliitto

Verneri.netin Verkko-Kerttu vastaa selkokielellä kysymyksiin: https://verneri.net/selko/verkko-kerttu/kysy-kertulta/
Selkosanomat tarjoavat luotettavaa tietoa tämänhetkisistä tapahtumista: https://selkosanomat.fi/

Monika-Naiset liitto

Turvakoti Monassa on tarjolla kriisiapua ja turvallista asumista ammattilaisten kanssa. Vain naisille tarkoitetun Turvakoti Monan päivystävä puhelin 045 6396 274 on aina avoinna (24 h). Turvakoti Mona on tarkoitettu lyhytaikaiseen asumiseen. Turvakodin osoite on salainen. Apua tarjotaan useilla eri kielillä ja myös tulkkausapua on saatavilla.

Kotoutumiskeskus Monikassa on tarjolla sosiaaliohjausta, neuvontaa ja palveluohjausta ammattilaisten kanssa. Kotoutumiskeskus Monika palvelee ma-pe kello 9–16 ja la kello 9–14 osoitteessa Hermannin Rantatie 12 A, 4. kerros, 00580 Helsinki.

Maksuton numero 0800 05059 on avoinna ma-pe kello 9–16 ja la kello 9–14. Numeroon voi soittaa kaikkialta Suomesta.

Mielenterveyden keskusliitto

Kolme maksutonta verkkokurssia ahdistuksen käsittelyyn:

Ahdistus kuin usvainen suo -verkkokurssi | Kaikille avoin, maksuton kurssi, jonka voi suorittaa itseopiskellen koska vain. Sopii ahdistuksen kanssa eläville, heidän läheisilleen ja ahdistushäiriöiden parissa työskenteleville.

22.3. klo 13–14.15 Rintaa puristaa, kaikki ahdistaa – mikä auttaa? | Maksuton webinaari kaikille, joilla on mielenterveysongelmia ja jotka haluaisivat oppia kohtaamaan ja lievittämään ahdistuneisuutta.

29.3. klo 18–19.30 Hyvinvoinnin iltakoulu: Miksi me murehdimme? | Maksuton ja kaikille mielen hyvinvoinnista, itsetuntemuksesta ja ajankohtaisista teemoista kiinnostuneille avoin verkkokoulutus.

Takuusäätiö

Takuusäätiö tarjoaa neuvontaa, kun raha-asiat painavat mieltä. Usein yleinen turvattomuuden tunne vahvistaa ahdistusta taloudellisesta selviytymisestä ja päinvastoin; rahahuolet lisäävät herkkyyttä myös kaikelle muulle huolelle.

Inflaatio ja elinkustannusten kallistuminen sekä korkojen nousupaine ovat jo ihmisten arjessa näiden sotauutisten ohessa. Raha-asioiden lisäksi kartoitamme neuvonnassamme myös psyko-sosiaalisen tuen tarvetta.

Palvelut ovat anonyymejä ja valtakunnallisia.

Neuvoja, oppaita ja artikkeleita

Barnavårdsföreningen

Tala om krissituationen med ditt barn – 10 tips för föräldrar

Koulutus Elämään Säätiö

Mitä tunteet ovat, tunteen herääminen ja sen elinkaari. Artikkelisarja aikuisille tunteiden käsittelystä lasten kanssa.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Tietoa vanhemmille ja muille aikuisille

MIELI ry

Miten puhun sodasta nuoren kanssa (24.2.)

Mitä voi tehdä jos puheet sodasta huolestuttavat (22.2.)

Nyyti ry

Miten käsitellä sodan aiheuttamia tunteita, pelkoja ja huolia?

Pelastakaa lapset

Suomen Punainen Risti

Väestöliitto

Hyökkäys Ukrainaan voi ahdistaa ja pelottaa niin lasta kuin vanhempaakin – Kuinka tukea lasta?

Lahjoituskohteet, joilla voit auttaa Ukrainan sodan uhreja

International Blue Cross

International Blue Cross (IBC) johtaa Ukraina-apuprojektia, joka on julkaistu Global Giving -sivustolla. Sininauhaliitto on IBC:n jäsen. IBC:n pääsihteeri on suomalainen Anne Babb.

Lahjoitukset tulevat ensin IBC:n Ukrainan työn rahastoon, ja siitä IBC jakaa rahan paikallisten kanssa sovituissa erissä. Paikallinen toimija raportoi käytetyn rahan IBC:lle ennen seuraavaa rahan siirtoa. Lahjoitukset voi tehdä Global Giving -sivuston tai IBC-nettisivujen kautta.

Mariupolissa Blue Cross Ukraine pitää päiväkeskusta auki sotatilasta huolimatta. Lisäksi Blue Crossit viereisissä maissa valmistautuvat tukemaan pakolaisia. Työntekijät ovat tottuneet tekemään kriiseissä olevien ihmisten kanssa työtä. Paikalliset järjestöt pysyvät paikallaan myös kriisiavun jälkeen, ja niiden palveluista voi tulla tärkeitä pitkäksi aikaa. Lue lisää Sininauhaliiton uutisesta.

Kirkkopalvelut

Kotimaanapu on käynnistänyt valtakunnallisen hätäapukeräyksen Suomeen tulevien ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi. Kotimaanavun hätäapukeräyksellä kerätään nyt lahjoituksia, jotta pakolaisten välttämättömistä elintarpeista pystytään Suomessa huolehtimaan.

Kotimaanavun valtakunnalliseen hätäapukeräykseen voi osallistua täältä: www.kotimaanapu.fi

Lääkärit Ilman Rajoja

Lääkärit Ilman Rajoja on paikan päällä Ukrainassa ja naapurimaissa. Olemme valmiudessa tarjoamaan humanitaarista apua ja sairaanhoitoa turvallisesti ja puolueettomasti.

Lahjoittamalla hätäapurahastoon pelastat ihmishenkiä ja tuet sairaanhoitoa sodissa ja konflikteissa. laakaritilmanrajoja.fi/turvaa-sairaanhoito

Pelastakaa lapset

Kriisikeräys: https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/kampanjat/humanitaarinen-apu/

SOS-Lapsikylä

SOS-Lapsikylä auttaa Ukrainassa heikoimmassa asemassa olevia lapsia kummitoimintansa kautta. Kummien tuella annamme huolenpidon menettäneelle lapselle turvallisen kodin sekä tuemme ympäröivän yhteisön haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja perheitä. https://www.sos-lapsikyla.fi/ukraina/

Suomen Pakolaisapu

Lahjoittamalla Pakolaisavulle voi tukea ihmisoikeustyötä ja pakenemaan joutuneiden kotoutumista Suomessa. Lahjoitusvaihtoehtomme löytyvät täältä: https://pakolaisapu.fi/lahjoita/

Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastosta autetaan konfliktien ja luonnonkatastrofien uhreja ympäri maailmaa. Katastrofirahasto on sitomatonta rahaa, josta voimme auttaa tarpeen mukaan.  Katastrofirahastoon voit lahjoittaa täällä: https://www.punainenristi.fi/lahjoita/katastrofirahasto

Ukrainassa Punaisen Ristin avustustoimintaa tekevät Ukrainan Punainen Risti, Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ja Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto. Myös Suomen Punainen Risti on auttanut Ukrainassa vuosien ajan. Seuraamme tilannetta tarkasti ja olemme valmiita antamaan lisäapua katastrofirahastosta, kun se on tarpeen.

 

Tietoja päivitetään jatkuvasti. Voit ehdottaa listalle lisäyksiä osoitteeseen viestinta@soste.fi.