Työllisyyden edistämisen valtakunnallisen neuvottelukunnan jaostot asetettu – järjestöt vahvasti mukana yhdyspintajaostossa

Kuvituskuva, jossa useat ihmiset tuovat palansa yhteiseen palapeliin.

Etusivu / Uutiset / Työllisyyden edistämisen valtakunnallisen neuvottelukunnan jaostot asetettu – järjestöt vahvasti mukana yhdyspintajaostossa

Työllisyyden edistämisen valtakunnallinen neuvottelukunta aloitti työnsä maaliskuussa 2025. Ensimmäisessä kokouksessa käsiteltiin neuvottelukunnan tehtävät, toimintatavat ja alustava työsuunnitelma sekä kuultiin ajankohtainen tilannekatsaus työvoimapalveluista. 

Huhtikuun lopulla neuvottelukunta perusti työnsä tueksi kolme jaostoa: 

Yhdyspintajaosto seuraa ja kehittää vaikeimmin työllistyvien palveluita

Yhdyspintajaostolla on keskeinen rooli viranomaisyhteistyön toimivuuden tarkastelussa kun keskinäisinä toimijoina ovat kunnat, työllisyysalueet, hyvinvointialueet, Kela ja eri sidosryhmät, kuten järjestöt ja yritykset. Jaosto kokoaa yhdyspintoihin liittyvää tietoa ja tunnistaa lainsäädännön kehittämistarpeita erityisesti monialaisen työllistymisen edistämisen näkökulmasta. 

Monialaisen työllistymisen palvelukokonaisuuteen sisältyy työttömän tarpeiden mukaisesti työvoimapalveluja, sosiaali- ja terveyspalveluja, kuntoutuspalveluja sekä mahdollisesti muita työllistymistä edistäviä palveluita. Jaosto tarkastelee toimiiko yhteistyö eri toimijoiden välillä tarkoituksenmukaisesti ja tarvittaessa esittää lainsäädäntömuutoksia. 

Jaoston kokoonpanossa on huomioitu laajasti työvoimapalveluiden käyttäjiä edustavat järjestöt. Jäseniksi on nimetty edustajat Työttömien keskusjärjestöstä, Näkövammaisten Liitosta (Vammaisfoorumin edustajana), Moniheli ry:stä sekä nuorisoalan järjestöstä. Sosiaali- ja terveysjärjestöjä edustaa SOSTEn erityisasiantuntija Päivi Kiiskinen

”Laadukas ja oikea-aikainen palveluohjaus vaatii tiivistä yhteistyötä työvoimapalvelujen, hyvinvointialueiden, järjestöjen ja yritysten kesken. On varmistettava, ettei synny väliinputoajajoukkoa, joiden palveluista kukaan ei huolehdi. SOSTEn tavoitteena on turvata vaikeimmin työllistyvien palveluiden toimivuus”, toteaa Kiiskinen. 

Yhdyspintajaostoon ei erikseen nimetty palveluntuottajajärjestöjen edustajaa, vaan erityisesti SOSTElle esitettiin toivetta edustaa myös näitä toimijoita. 

”Järjestöillä on vankkaa osaamista ja kokemusta työllistymisen ja työllistymisedellytysten tukemisesta. On tärkeää, että järjestöt ovat jatkossakin osa työllisyydenhoidon ekosysteemiä”, Kiiskinen jatkaa.

Lue myös: 
SOSTE mukaan työllisyyden edistämisen valtakunnalliseen neuvottelukuntaan