Viime vuosina ilmastomuutos on noussut ennennäkemättömällä tavalla koko yhteiskunnan läpileikkaavaksi teemaksi. Ilmastonmuutos onkin mitä suurimmassa määrin myös ihmisten hyvinvoinnin kysymys.

Sosiaali- ja terveysjärjestöissä on muutaman viimeisen vuoden aikana vahvasti herätty ilmastonmuutokseen. Lähes 70 prosenttia järjestöistä kertoo, että heillä on toimia ilmastonmuutoksen torjuntaan. Sote-järjestöillä on monia mahdollisia rooleja ilmastotoimijoina: kansalaisten aktivoijina, edunvalvojina, viestijöinä, varautujina ja tiedon tuottajina.

Heikommassa asemassa olevien mahdollisuudet
varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haittoihin ovat muita huonommat.

– SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas

Ilmastoystävällinen järjestötoiminta

Sosiaali- ja terveysjärjestöillä on lukuisia mahdollisuuksia ryhtyä ilmastotoimiin, riippumatta järjestön koosta ja toiminnan painopisteistä. Tutustu Ilmastoystävällinen järjestötoiminta -osioon, josta löydät jäsennellysti tietoa sekä ohjeita ja vinkkejä järjestötoimintaan. 

Ilmastonmuutos ja sosiaali- ja terveyssektori -raportti

MDIn ja Tietotakomon SOSTElle tekemä raportti vastaa sote-alan tiedon tarpeisiin ilmastomuutoksen vaikutuksista, vertailee alan ilmastotoimia Suomessa ja maailmalla sekä käsittelee sote-järjestöjen roolia, tarpeita ja työkaluja ilmastonmuutoksessa.

Vuonna 2016 Järjestöbarometriin vastanneista järjestöistä yli 60 prosenttia ei uskonut ilmastonmuutoksen vaikuttavan juurikaan tulevaan toimintaansa. Tänä päivänä lähes 70 prosentilla järjestöistä on toimia ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Sote-järjestöillä monia mahdollisia rooleja ilmastotoimijoina

Järjestöjen aktivoitumisesta huolimatta sote-alalla kaivataan lisää tietoa ilmastonmuutoksen suorista ja epäsuorista vaikutuksista, toteaa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas julkaisun esipuheessa.

Ajankohtaista ilmastonmuutoksesta

Keskustele tunnisteella #ilmastonmuutos

Lisätiedot