Järjestöillä on pitkät perinteet sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajina ja kehittäjinä. Ne ovat yleishyödyllisiä, voittoa tavoittelemattomia ja oman kohderyhmänsä erityisasiantuntijoita.

Suomalaiset sosiaali- ja terveysjärjestöt tuottavat monialaisesti palveluja. Palvelutuotanto voi olla järjestölähtöisten yritysten markkinaehtoisesti tuottamaa palvelua tai yhdistys- tai säätiömuodossa toimivan järjestön markkinoille tuottamaa palvelua. Palvelujen asiakasryhminä ovat pääosin erityisryhmät, kuten vanhukset, vammaiset sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujat. Järjestöjen palveluntuotantoa yhdistää usein aatteellinen arvopohja, yleishyödyllisyys, perinteikkyys ja ymmärrys asiakkaidensa tilanteesta. 

Selvitys: Järjestöillä vahva asema päivätoiminnan tuottajina – etenkin päihdekuntoutujien palvelut ja kuntouttava työtoiminta usein järjestöjen käsissä

Järjestöillä on vahva jalansija etenkin päivätoimintapalveluiden tuottajina. Erilaisille ihmisryhmille päivätoimintaa tuottavista yksityisistä palveluntuottajista järjestömuotoisia oli viime vuonna 46 prosenttia, ilmenee SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n selvityksestä.

Selvitys tarkasteli järjestömuotoisten tuottajien sosiaali-, varhaiskasvatus- ja terveyspalveluita vuonna 2020. Päivätoimintaan kuuluvista palveluista etenkin päihdekuntoutujien päivä- ja palvelukeskukset olivat vankasti järjestöjen käsissä: niissä järjestömuotoisten tuottajien osuus yksityisistä palveluntuottajista oli peräti 87 prosenttia. Kuntouttavassa työtoiminnassa järjestömuotoisten tuottajien osuus yksityisistä palveluntuottajista oli lähes yhtä suuri eli 86 prosenttia.

Tutustu selvitykseen…

Järjestöjen palvelutuotanto – Artikkelisarja kertoo järjestöjen palvelutuotannosta ja sen erityisluonteesta

Järjestöjen palvelutuotannolla on pitkä yhteiskunnallinen historia ja usein juuri järjestöt ovat olleet ensimmäisiä palveluiden kehittäjiä haavoittuvissa asemissa oleville asiakasryhmille. Tälle järjestöjen palvelutuotannolle on edelleen yhteiskunnallista tilausta ja palveluita tuottaville järjestöille on oma paikkansa muuttuneissa palvelujärjestelmissä. Miten ei-voittoa tavoittelevat toimijat näkevät roolinsa yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijoina? Miten toiminnan erityisluonne tulee esille, kun palvelutuotanto ja yleishyödyllinen toiminta kulkevat rinnakkain? Tutustu artikkelisarjaan

Näytä enemmän >
Emily Strohm erityisasiantuntija

Etsitkö jotain muuta?

Valitse aihetunniste alta, ja listaamme sisällöt joista olet kiinnostunut.

Eduskunta EU Hyvinvointialue Järjestöbarometri OnneksiOnJoku Sosiaalibarometri SOSTEtalk! Sote-uudistus