SOSTEn tutkimuksen tavoitteena on tuottaa ajankohtaista tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen ja ihmisten näkökulmasta. Tietoa tuotetaan SOSTEn ja sen jäsenyhteisöjen vaikuttamisen, kehittämisen ja asiantuntijatyön tueksi.
SOSTEn tutkimus laatii Järjestöbarometria ja Sosiaalibarometria. Ne ovat toistuvia, laajoihin kyselyihin perustuvia tutkimuksia, jotka käsittelevät useita ajankohtaisia teemoja. Julkaisut ja niistä laaditut infografiikat ovat verkossa kiinnostuneiden käytössä.
Järjestöjä koskeviin tiedontarpeisiin vastataan myös tilasto- ja rekisteriaineistokoonneilla. Näitä ovat esimerkiksi selvitykset järjestöjen sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatuspalveluista ja tarkastelut sote-järjestöjen määrästä ja alueellisesta jakautumisesta.
Tiedon tarpeita täydentävät tietyiltä sisältöalueilta yhdessä yhteistyökumppanien kanssa tehtävät tutkimukset. Tällaisia ovat muun muassa terveysveron kannatusta ja tuetun työllistämisen edellytyksiä yritysten kannalta käsittelevät selvitykset.
Toiminnan ajankohtaisia kehittämistarpeita palvelevat pienimuotoiset teemakyselyt erityisesti jäsenistölle ja SOSTEn verkostoille. Näiden tuloksia käsitellään lähinnä blogeissa sekä verkosto- ja muissa työkokouksissa yhdessä jäsenistön ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.
Ajankohtaista tutkimuksesta
-
Kun ihanteet saavat kyytiä – tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan tiistaina 3.12. klo 17–19
-
Uusi raportti haastaa Orpon hallituksen leikkausten työllisyysvaikutukset
-
Ihmisten toimeentulovaikeudet lisäävät sote-järjestöjen toiminnan tarvetta
-
Kysely: Sosiaaliturvaleikkaukset näkyvät jo nyt ihmisten avuntarpeen kasvuna
-
Löysässä hirressä
-
Miten pienet järjestöt pärjäävät avustusleikkausten puristuksessa?
-
Vapaaehtoistoiminnan kehitys ja haasteet sote-järjestöissä
-
Järjestöbarometri 2024: Hyvinvointialueiden ja järjestöjen yhteistyö etenee, mutta avustusleikkaukset uhkaavat toimintaa
-
Suomalaiset osallistuvat aktiivisesti vapaaehtoistoimintaan – nyt sitä uhkaavat järjestöjen valtionavustusten leikkaukset