Ovatko järjestösi toiminta ja palvelut jo mukana hyvinvoinnin palvelutarjottimilla hyvinvointialueilla?

Erityisasiantuntija Niina Hakala Digi- ja väestötietovirastosta sekä SOSTEn erityisasiantuntija Anita Hahl-Weckström SOSTEblogin kirjoittajakuvassa.

Etusivu / Blogi / Ovatko järjestösi toiminta ja palvelut jo mukana hyvinvoinnin palvelutarjottimilla hyvinvointialueilla?

Toiminnan ja palveluiden näkyvyys on järjestöille elintärkeää monestakin syystä. Järjestöt tarjoavat tukea ja apua alueen asukkaille, mikä lisää yleistä hyvinvointia. Tiedon jakaminen vahvistaa luottamusta järjestöjä kohtaan ja se mahdollistaa uusien jäsenten ja vapaaehtoisten tavoittamisen. Näkyvyys auttaa järjestöjä saamaan rahoitusta ja muita resursseja toimintaan ja sen kehittämiseen. Kun järjestöt ovat kuvanneet toiminnan ja palvelut digitaaliseen muotoon, ne ovat paremmin myös ammattilaisten löydettävissä. 

Digitaaliset palvelutarjottimet tulevat avuksi asiakas- ja palveluohjaukseen

Hyvinvoinnin palvelutarjottimet tarjoavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille kanavan löytää järjestöt sekä saada tietoa järjestöjen toiminnasta ja palveluista. Tarjottimille kootaan tietoa, joka auttaa elintapaohjauksessa ja neuvonnassa, kriiseistä selviytymisessä sekä ryhmätoiminnan ja harrastusten etsinnässä. Hoitaja tai lääkäri voi löytää sieltä esimerkiksi asiakkaalle sopivia matalan kynnyksen palveluja. 

Tarjottimien käyttöönotto ja niiden mahdollistamat tietosisällöt korvaavat ammattilaisilla aiemmin käytössä olleet paperiset muistilaput ja Excel-taulukot. Palvelutarjottimilla on tietoa aikuisväestölle tarkoitetuista osallisuutta edistävästä ja muusta hyvinvointia tukevasta toiminnasta sekä liikunta-, luonto- ja kulttuuripalveluista. Lisäksi tarjottimilta voi löytyä työ- ja toimintakyvyn tai mielenterveyden edistämiseen tai kotoutumiseen liittyviä palveluita. 

Graafi: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelutarjotin. Sisältö on kuvattu tekstissä.

Palvelutarjottimien käyttöönotot etenevät hyvinvointialueilla

Hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin tulee julkaista palvelutarjottimensa tämän vuoden loppuun mennessä. Ensimmäiset palvelutarjottimet on otettu käyttöön vuoden 2024 loppupuolella, toukokuun puolivälissä enää kolmen alueen tarjotin odottaa julkaisua. Kuusi aluetta on ottanut käyttöönsä kansallisen DigiFinlandin tuottaman Tarmoan, kun taas muilla alueilla on omat palvelutarjottimensa.  

THL ylläpitää tietoja julkaistuista palvelutarjottimista. Eri alueiden palvelutarjottimien toteuttamistapa vaikuttaa siihen, miten palvelujen tietoja esitetään ja hyödynnetään. 

Miten järjestöt pääsevät hyvinvoinnin palvelutarjottimille?

Palvelut tarjottimille haetaan pääasiassa Suomi.fi-Palvelutietovarannosta (PTV). Kunnat, seurakunnat sekä hyvinvointialueet kuvaavat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelujaan ja toimintaansa Palvelutietovarantoon. Järjestöillä on mahdollista kuvata palvelunsa joko suoraan Palvelutietovarantoon tai Lähellä.fi-palveluun, josta on tehty integraatio Palvelutietovarantoon joulukuussa 2023. 

Digi- ja väestötietoviraston hyte-palvelukonseptihanke (2023–2025) tarjoaa tukea erityisesti järjestöille palveluiden kuvaamiseen Palvelutietovarantoon. Hanke ylläpitää kerran kuussa kokoontuvaa järjestöverkostoa sekä tarjoaa valmennusta ja sparrausta. Konkreettisia ohjeita on tuotettu esimerkiksi palvelujen tunnistamiseen ja palvelukuvauksen tarkistamiseen.

Mikä on oman järjestösi tilanne – onko toiminta ja palvelut jo kuvattu, jotta ne ovat ammattilaisten ja asukkaiden löydettävissä? Erään järjestötoimijan mukaan paras kiitos järjestötiedon parissa tehdystä työstä on se, että löytää oman järjestönsä palvelut tarjottimilta. 

Lue lisää: Digitaaliset palvelutarjottimet helpottavat hyvinvoinnin edistämistä – tutustu oman alueesi ratkaisuun – THL 

Kirjoittajat:

Anita Hahl-Weckström, erityisasiantuntija, SOSTE ry 
Niina Hakala, erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, hyte-palvelukonseptihanke