Skip to content

Sote-järjestöt: Perusturvan uudistamista ei ole varaa tyriä – uudistus käyntiin heti, mutta vaiheittain

28.1.2019 8.00

Perusturva
SosiaaliturvaPerusturvaToimeentulo

Perusturva tarvitsee remonttia, joka on tehtävä vaiheittain ja huolellisesti. Tulevaisuuden joustavan perusturvan keskiössä on ihminen, johon luotetaan ja jota tuetaan sanktioimisen sijaan.  

SOSTE ja sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat muotoilleet periaatteet perusturvan kehittämiseksi. Suomessa tarvitaan perusturvan remonttia, mutta kertarysäyksellä tehtävän mylläyksen sijaan uudistus on tehtävä vaiheittain. Perusturva takaa ihmisten toimeentulon ja luo perustan hyvinvoinnille ja toimintakyvylle. Huolimaton, liian suoraviivainen lähestymistapa vie uudistuksen väärille urille, jolloin seuraukset voivat olla inhimillisesti vakavia.  

– Kenenkään elämä ei saa vaikeutua siksi, että uudistuksen kiihkossa edetään hätiköiden. Esimerkiksi sote-uudistuksesta voidaan oppia, että monimutkaisten järjestelmien uudistamisessa tulisi edetä vaiheittain, mutta määrätietoisesti pitkän aikavälin visioon nojaten. Yhden hallituksen kaudella tämä työ ei ehdi maaliin, sanoo SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas. 

Uudistus tulee kuitenkin aloittaa heti, koska perusturvassa on selkeitä epäkohtia. Suurin ongelma on perusturvan aivan liian matala taso sekä järjestelmän byrokraattisuus. Sote-järjestöt ymmärtävät jäsentensä kautta ihmisten monimutkaisia elämäntilanteita.  

– Elämä ei aina mene suunnitelmien mukaan. Opiskelut keskeytyvät sairastumiseen, avioliitot päättyvät eroon, lapsen sairaus uuvuttaa vanhemmat. Perusturvan tulee joustaa niin, että ihminen saa vaikeassa tilanteessa tukea ja ihmisten tipahtaminen järjestelmän eri etuuksien väliin loppuu, sanoo SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen. 

Tavoitteena joustava perusturva, joka huomioi ihmisen 

Järjestöjen joustava perusturva nostaa ja yhtenäistää etuuksien tasoa. Lisäksi järjestelmää selkeytetään ihmisen näkökulmasta. Perusturvan uudistus valmistellaan huolellisesti parlamentaarisesti asiantuntijoita kuullen. Uusittu järjestelmä toimii 2030-luvulla. 

– Perusturvassa on kyse arvovalinnoista. Me haluamme nostaa esiin eettiset periaatteet ja vision tulevaisuudesta, jota kohti perusturvaa tulee kehittää, Kiukas sanoo. 

Uudistuksessa täytyy vahvistaa ihmisen oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin, kuntoutukseen, koulutukseen ja työllistymistä tukeviin palveluihin. Kehitys kohti entistä sanktioivampaa perusturvajärjestelmää on ollut virhe. 

– Tulevaisuudessa keskiöön täytyy nostaa luottamus, ihmisen toimintakyvyn tukeminen ja aktiivisen kansalaisuuden mahdollistaminen, sanoo Järvinen ja jatkaa: 

–  Lisäämällä etuusjärjestelmän kykyä huomioida ihmisten erilaiset tilanteet ja parantamalla sen ja palvelujärjestelmän yhteispeliä, ihmiset saavat tulevaisuudessa tarvitsemaansa tukea oikeaan aikaan.

Lataa ja lue julkaisu (PDF) Lue lisää

Lisätietoja:

Vertti Kiukas, pääsihteeri

Anna Järvinen, erityisasiantuntija

Jussi Ahokas, pääekonomisti

 

Muut teeman artikkelit

Uutinen

17.4.2019 10:56

Yli 420 000 asiakasmaksua päätyi ulosottoon vuonna 2018 – kasvua edellisvuodesta lähes viidennes

Vuonna 2018 julkisista palveluista määrätyistä asiakasmaksuista 420 961 kappaletta päätyi ulosottoon. Tämä on viidenneksen enemmän kuin vuonna 2017. Mukana on esimerkiksi noin 69 000 terveyskeskusmaksua sekä reilu 34 000kappaletta lasten varhaiskasvatusmaksuja. Sosiaali- ja terveyspalveluista vireille tulleita ulosottotapauksia oli yhteensä 386 471 kappaletta. Luvut pohjautuvat Valtakunnanvoudinvirastolta saatuihin tietoihin. –Koska suurimpia maksuja maksavat väestöryhmät, joilla on vähiten rahaa, on perusteltua […]

Uutinen

15.4.2019 13:55

SOSTEn ja EAPN-Finin EU-ohjausjaksoon liittyvät varjosuositukset: köyhyyttä ja eriarvoisuutta vähennettävä

Euroopan unionin vuotuinen ohjausjakso on edennyt vaiheeseen, jossa Suomen kansallinen uudistusohjelma on juuri julkaistu. Sitä edelsi Euroopan komission helmikuussa jokaiselle jäsenmaalle laatima maaraportti. Ohjausjakson seuraavassa vaiheessa komissio antaa maakohtaiset suositukset Suomelle kesäkuun alussa. SOSTE ja EAPN-Fin ovat laatineet omat varjosuosituksensa komission suosituksille. SOSTE ja EAPN-Fin esittävät suosituksissaan, että Suomen on ryhdyttävä suunnitelmallisesti vähentämään köyhyyttä ja […]

Uutinen

4.4.2019 12:59

Perustulokokeiluun osallistuneilla vähemmän stressiä ja vahvempi luottamus yhteiskuntaan

Suomessa vuosina 2017–2018 toteutetusta perustulokokeilusta julkaistiin lisää tuloksia 4. huhtikuuta. Ne antavat tärkeää pohdittavaa sosiaaliturvan uudistamisen pohjaksi, vaikka ne koskevat vasta ensimmäistä kokeiluvuotta ja tutkimusasetelmassa on rajoitteita ja vastausprosentti on alhainen. Havainnot tukevat myös SOSTEn ja sote-järjestöjen joustavan perusturvan periaatteita, joissa muun muassa painotetaan riittävän perusturvan merkitystä ihmisten toimintakyvyn ja luottamuksen rakentajana. Taloushuolien ja stressin […]