Skip to content

Sote-järjestöt: Perusturvan uudistamista ei ole varaa tyriä – uudistus käyntiin heti, mutta vaiheittain

28.1.2019 8.00

Perusturva
SosiaaliturvaPerusturvaToimeentulo

Perusturva tarvitsee remonttia, joka on tehtävä vaiheittain ja huolellisesti. Tulevaisuuden joustavan perusturvan keskiössä on ihminen, johon luotetaan ja jota tuetaan sanktioimisen sijaan.  

SOSTE ja sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat muotoilleet periaatteet perusturvan kehittämiseksi. Suomessa tarvitaan perusturvan remonttia, mutta kertarysäyksellä tehtävän mylläyksen sijaan uudistus on tehtävä vaiheittain. Perusturva takaa ihmisten toimeentulon ja luo perustan hyvinvoinnille ja toimintakyvylle. Huolimaton, liian suoraviivainen lähestymistapa vie uudistuksen väärille urille, jolloin seuraukset voivat olla inhimillisesti vakavia.  

– Kenenkään elämä ei saa vaikeutua siksi, että uudistuksen kiihkossa edetään hätiköiden. Esimerkiksi sote-uudistuksesta voidaan oppia, että monimutkaisten järjestelmien uudistamisessa tulisi edetä vaiheittain, mutta määrätietoisesti pitkän aikavälin visioon nojaten. Yhden hallituksen kaudella tämä työ ei ehdi maaliin, sanoo SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas. 

Uudistus tulee kuitenkin aloittaa heti, koska perusturvassa on selkeitä epäkohtia. Suurin ongelma on perusturvan aivan liian matala taso sekä järjestelmän byrokraattisuus. Sote-järjestöt ymmärtävät jäsentensä kautta ihmisten monimutkaisia elämäntilanteita.  

– Elämä ei aina mene suunnitelmien mukaan. Opiskelut keskeytyvät sairastumiseen, avioliitot päättyvät eroon, lapsen sairaus uuvuttaa vanhemmat. Perusturvan tulee joustaa niin, että ihminen saa vaikeassa tilanteessa tukea ja ihmisten tipahtaminen järjestelmän eri etuuksien väliin loppuu, sanoo SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen. 

Tavoitteena joustava perusturva, joka huomioi ihmisen 

Järjestöjen joustava perusturva nostaa ja yhtenäistää etuuksien tasoa. Lisäksi järjestelmää selkeytetään ihmisen näkökulmasta. Perusturvan uudistus valmistellaan huolellisesti parlamentaarisesti asiantuntijoita kuullen. Uusittu järjestelmä toimii 2030-luvulla. 

– Perusturvassa on kyse arvovalinnoista. Me haluamme nostaa esiin eettiset periaatteet ja vision tulevaisuudesta, jota kohti perusturvaa tulee kehittää, Kiukas sanoo. 

Uudistuksessa täytyy vahvistaa ihmisen oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin, kuntoutukseen, koulutukseen ja työllistymistä tukeviin palveluihin. Kehitys kohti entistä sanktioivampaa perusturvajärjestelmää on ollut virhe. 

– Tulevaisuudessa keskiöön täytyy nostaa luottamus, ihmisen toimintakyvyn tukeminen ja aktiivisen kansalaisuuden mahdollistaminen, sanoo Järvinen ja jatkaa: 

–  Lisäämällä etuusjärjestelmän kykyä huomioida ihmisten erilaiset tilanteet ja parantamalla sen ja palvelujärjestelmän yhteispeliä, ihmiset saavat tulevaisuudessa tarvitsemaansa tukea oikeaan aikaan.

Lataa ja lue julkaisu (PDF) Lue lisää

Lisätietoja:

Vertti Kiukas, pääsihteeri

Anna Järvinen, erityisasiantuntija

Jussi Ahokas, pääekonomisti

 

Muut teeman artikkelit

Uutinen

8.2.2019 11:48

Ensimmäiset tutkimustulokset perustulokokeilusta kannustavat kehittämään joustavaa perusturvaa

Suomessa toteutettiin perustulokokeilu vuosina 2017–2018. Ensimmäiset, alustavat arviointitutkimuksen tulokset julkaistiin tänään. Alustavat tutkimustulokset antavat lisää perusteita nostaa SOSTEn ja sosiaali- ja terveysalan järjestöjen joustavan perusturvan periaatteet perusturvan kehittämisen ohjenuoraksi. Perustulokokeilun ensimmäisenä vuonna perustulon saaminen näytti vaikuttavan positiivisesti ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Sen sijaan työllisyysvaikutuksia puoleen tai toiseen ei havaittu. Kelan tutkimusryhmä muistuttaa, että pitkälle meneviä johtopäätöksiä […]

Uutinen

5.2.2019 11:42

Sosiaalibarometri 2019 -kyselyt liikkeellä

Samaan aikaan, kun eduskunnassa väännetään sote-uudistuksen lakipaketeista, arvioivat uudistusta sote-johtajat ja sosiaalityöntekijät ympäri maan. Sosiaalibarometri 2019 -kyselyssä punnitaan myös seuraavaa isoa uudistusta, toimeentuloturvaa, perusturvan ja toimeentulotuen näkökulmasta. Mitä mieltä vastaajat ovat etuuksien korottamisesta? Tulisiko etuuksissa käytettäviä käsitteitä, kuten ikärajat ja tulot, yhdenmukaistaa? Näitä teemoja arvioivat myös barometrin muut vastaajat: TE-toimistojen ja Kelan toimistojen esimiehet sekä […]

Uutinen

30.1.2019 12:39

Framtidens grundskydd är smidigt och tror på människan

Grundskyddet är i behov av renovering men inte någons liv får bli värre av att reformerna brådskande framskrider. Vi kan t.ex. lära oss det av sotereformen att moderniseringen av komplexa system måste stegvis framskrida. Men revideringen ska avancera målmedvetet och vara baserad på en långsiktig vision. Detta arbete hinner inte i mål under en regeringsperiod, […]