SOSTEn tuoreen selvityksen mukaan Suomessa oli tammikuussa 2025 yhteensä 814 järjestömuotoista sosiaali-, varhaiskasvatus- ja terveyspalvelujen tuottajaa. Järjestömuotoisiksi toimijoiksi lasketaan tässä rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt, jotka tuottavat palvelua itse eivätkä esimerkiksi omistamansa osakeyhtiön kautta. SOSTE selvitti asiaa Valviran ylläpitämästä Soteri-rekisteristä.
Sosiaali- ja varhaiskasvatuspalveluja tuotti 743 järjestöä ja terveyspalveluja 168 järjestöä. Yhteensä 97 järjestöllä oli sekä sosiaali- ja varhaiskasvatus-, että terveyspalveluja. Järjestömuotoisten tuottajien osuus kaikista yksityisten sosiaali- ja varhaiskasvatuspalvelujen tuottajista oli 13 prosenttia ja terveyspalvelujen tuottajista 0,4 prosenttia.
Yritysmuotoisten palveluntuottajien määrä lisääntynyt, järjestömuotoisten vähentynyt
Yksityisten sosiaali-, varhaiskasvatus- ja terveyspalvelujen tuottajien määrä on kasvussa, mutta se selittyy yritysmuotoisen tuotannon lisääntymisellä. Järjestömuotoisten palveluntuottajien kokonaismäärä on vähentynyt jonkin verran vuodesta 2015. Sosiaali- ja varhaiskasvatuspalveluissa se on supistunut 79:lla (10 prosenttia) ja terveyspalveluissa 39:lla (19 prosenttia).
Selvä enemmistö yksityisistä palveluntuottajista on yritysmuotoisia. Niiden osuus yksityisten sosiaali- ja varhaiskasvatuspalvelujen tuottajista vuoden 2025 alussa oli 87 prosenttia ja terveyspalvelujen tuottajista 99,6 prosenttia. Vuodesta 2022 yritysmuotoisten tuottajien määrä on lisääntynyt sosiaali- ja varhaiskasvatuspalveluissa 1 300:lla. Terveyspalveluissa lisäystä on tullut peräti 32 000 tuottajan verran, mikä selittyy yksityisten elinkeinonharjoittajien määrän huomattavalla kasvulla. Syynä on terveyspalvelujen tuottajien vuoden 2024 alusta voimaan tullut sote-valvontalaki (laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023), joka on muuttanut erityisesti yksinyrittäjien tilannetta: toiminimellä toimivat terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat muuttuivat uuden lain myötä yksityisiksi palveluntuottajiksi.

Järjestöillä edelleen vahva asema monissa palveluissa
”Vaikka yritysmuotoisten palveluntuottajien määrä on kasvanut 2000-luvulla, monissa palveluissa järjestöjen osuus on säilynyt koko ajan merkittävänä”, kertoo selvityksen tehnyt tutkija Juha Peltosalmi.
Tuottajien kokonaismäärällä mitaten eniten sosiaali- ja varhaiskasvatuspalvelujen järjestömuotoisia tuottajia oli kuntouttavassa työtoiminnassa (158 järjestöä 247 toimintapisteessä) ja päiväkodeissa (157 tuottajaa 191 toimintapisteessä). Järjestöjen suhteellinen osuus kaikista yksityisistä tuottajista oli kuntouttavassa työtoiminnassa 93 prosenttia ja päiväkodeissa 40 prosenttia. Muita palveluja, joissa järjestöjen osuus kaikista yksityisistä tuottajista on erityisen suuri, ovat esimerkiksi ensi- ja turvakotipalvelut (85 %) ja päihdekuntoutujien tukisuhdetoiminta sekä työ- ja päivätoiminta (57 %).
Palvelutuotannon volyymeja tarkastelevaa virallista tilastotietoa tarvittaisiin
SOSTEn selvityksen sisältämät Valviran rekisterin tarjoamat numerotiedot antavat varsin hyvän ajankohtaiskuvan siitä, kuinka moni järjestö, yritys tai muu yksityinen toimija tuottaa sote- ja varhaiskasvatuspalveluja ja mihin suuntaan niiden määrät ovat kehittyneet.
”Selvityksen puute on kuitenkin siinä, että siinä lähteenä käytetyn Soteri-rekisteriaineiston sisältämät tuottajien ja toimintapisteiden lukumäärätiedot eivät sellaisenaan kerro järjestöjen tuottamien eri palvelumuotojen todellisesta volyymista ja merkityksestä suhteessa julkisen sektorin ja yritysten tuottamiin palveluihin. Sitä varten tarvittaisiin palvelujen asiakas- ja suoritemääriä koskevia tietoja sekä mielellään myös virallisia tilastoja niitä kokoamaan”, Peltosalmi toteaa.
