Raskausajan seurannan tulisi olla kaikille maksutonta


Etusivu / Blogi / Raskausajan seurannan tulisi olla kaikille maksutonta

Kohdussa olevien sikiöiden määrästä riippuu, onko raskauden seuranta maksutonta. Kyllä, luit aivan oikein. Jos kohdussa kasvaa yksi lapsi, ovat tavanomaiset seurantakäynnit maksuttomia, mutta jos lapsia on useampia, voi maksuttomuudesta vain haaveilla. Tuntuuko järjenvastaiselta? Niin minustakin.

Yksisikiöisessä raskaudessa avoterveydenhuollossa toteutettava raskaudenseuranta on maksutonta. Monisikiöraskaudessa osa seurantakäynneistä joudutaan kuitenkin toteuttamaan seurannan edellyttämän erityisosaamisen vuoksi erikoissairaanhoidossa ja näistä käynneistä peritään erikoissairaanhoidon maksuperusteiden mukaiset maksut.

Tämän lisäksi on joitakin muitakin tilanteita, joissa raskautta on seurattava neuvolan ohella myös erikoissairaanhoidossa. Esimerkiksi äidin vakavan perussairauden tai aiemmassa raskaudessa tapahtuneen sikiökuoleman vuoksi raskauden seuranta saattaa edellyttää erikoissairaanhoitoa. Näistä käynneistä koituu niin ikään asiakasmaksuja, jotka voivat kohota raskauden aikana useisiin satoihin, jopa tuhansiin euroihin. Terveydenhuollon kalenterivuosittainen maksukatto tasaa tätä maksurasitusta osin, mutta vain osin, sillä valtaosassa perheitä raskausajan kulut jakautuvat kahdelle kalenterivuodelle.

Lasta toivovia ja odottavia tulisi tukea

Tilanne, jossa osa odottajista saa seurannan maksutta, kun taas osa joutuu siitä maksamaan, on epäkohta, joka tulisi korjata asiakasmaksulainsäädäntöä uudistettaessa. Raskausajan seurannan tulisi olla äideille maksutonta, tapahtui se sitten avoterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa.

Seuranta on tärkeä osa ehkäisevää ja terveyttä edistävää toimintaa ja se tukee ja turvaa niin sikiön kuin äidinkin hyvinvointia. Lasta toivovia ja odottavia tulisi tukea silloinkin, jos raskausaikana eteen tulee jotain yllättävää ja ennakoimatonta.