Esityksessä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen perusteella kohdennettavan rahoituksen osuutta nostettaisiin 1 prosentista 1,5 prosenttiin sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta. SOSTE kannattaa hyvinvointialueiden kannustamista asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ja pitää hyvänä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen perusteella kohdennettavan rahoituksen osuuden nostamista.
SOSTE kuitenkin katsoo, että hyte-kertoimen korottamisen vaatima 0,5 prosenttiyksikön vähennys tulisi osoittaa pelkästään asukasperusteiseen rahoitusosuuteen, jotta vähennys ei vaarantaisi hyvinvointialueiden palvelutarpeen mukaista riittävää rahoitusta.
Esityksessä vähennys ehdotetaan tehtäväksi puoliksi asukas- ja puoliksi tarveperusteisesta rahoitusosuudesta.
Vaikka esityksen vaikutukset ovat maltillisia, palvelutarpeen mukaiseen rahoitukseen tehtävät vähennykset uhkaavat entisestään heikentää palveluiden saatavuutta. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tehtävät panostukset näkyvät vasta pidemmällä aikavälillä palvelutarpeen pienentymisenä.
SOSTE pitää tärkeänä, että terveyden-, vanhusten- ja sosiaalihuollon painotukset ja niistä johdetut laskennallisen rahoituksen perushinnat kuvaavat mahdollisimman tarkasti hyvinvointialueiden todellista kustannusjakaumaa. SOSTE on kuitenkin huolissaan rahoituksen taustalla olevan alueellisen tietopohjan epävarmuuksien ja vaihtelevuuden vaikutuksista rahoitukseen ja palveluihin. SOSTE pitää erittäin hyvänä, että THL selvittää ja kehittää sosiaalihuollon palvelukertoimen tarvetekijöitä siten, että niihin sisältyvää lastensuojelun palvelutarvetta mallinnettaisiin paremmin huomioimalla vanhempien sairauksia ja muita taustatietoja.
