Skip to content

Huhtasuon Kylätoimistossa kohdataan taas livenä – käytössä ovimies, käsidesiä, visiirit ja kasvomaskit

4.6.2020 12.30

Kansalaisyhteiskunta
Hyvinvoivat ihmisetKoronavirusKoronavirus ja järjestöjen tarjoama tuki ja apuOnneksi on jokuJärjestöilleKansalaisyhteiskunta

Huhtasuon Kylätoimisto on kohtaamispaikka Jyväskylässä Huhtasuolla noin 10 000 asukkaan asuinalueella. Ennen koronaepidemiaa kohtaamispaikassamme on käynyt päivittäin noin 50 henkilöä avoimissa ryhmissä, tietokonepisteillä asioimassa, saamassa digiapua ja palveluneuvontaa tai muuten vaan tapaamassa muita ihmisiä.

Työvalmentautujia, vapaaehtoisia ja alueen asukkaita

Kohtaamispaikassa tapaavat ja toimivat yhdessä kuntouttavan työtoiminnan työvalmentautujat, Ihmisten ilmoille! -hankkeen vapaaehtoiset ja alueen asukkaat. Asiakkaiden keski-ikä on yli 65 vuotta. Työvalmentautujat ovat iältään 23–63-vuotiaita.

Koronaepidemia sulki kohtaamispaikan ovet maaliskuun puolivälissä. Huoli kohtaamattomuuden vaikutuksista ja kestosta oli käsin kosketeltava. Sulkuaikana erilaiset digitaaliset sovellukset kuitenkin mahdollistivat yhteydenpidon. Käytimme kohtaamiseen WhatsAppia, hyödynsimme Discord-alustaa ja tavoitimme toisemme myös perinteisesti puhelimella.

Avasimme kohtaamispaikan maanantaina 1.6., ja laadimme sitä ennen hallituksen tiedotteiden ja ohjeiden perusteella turvallisuussuunnitelman. Turvaohjeiden tarkoitus on turvata meitä kaikkia sairastumiselta ja mahdollistaa kohtaaminen kaikille turvallisella tavalla. Opettelemme elämään yhdessä uutta arkea.

Näin teemme kohtaamistilanteesta turvallisen

Ovimies avaa ovea ja asiakas pumppaa käsidesiä, molemmilla hengityssuojat. Työntekijä tiskin takana visiiri naamalla.

KUVA: Henna Autio

Asiakas pimputtaa katutasossa olevan toimipisteemme ovikelloa. Kohtelias ovimies on asiakasta vastassa. Ovimies avaa oven asiakkaalle tervetulotoivotuksin ja tarjoilee hänelle käsidesiä pumppupullosta. Ovimiehellä on päässään tyylikäs visiiri tai sininen kasvomaski. Kaikilla talon väkeen kuuluvilla on käytössä kasvot peittävät läpinäkyvät visiirit tai maskit. Olemme testanneet kertakäyttöisiä kasvomaskeja sekä visiirejä. Joidenkin käyttäjien mielestä visiirien kanssa hengittäminen on helpompaa.

”Voimme nähdä toistemme ilmeet, erityisesti hymyt”, pohti eräs visiirin käyttöä opetteleva.

Kerromme asiakkaillemme koronan aiheuttamista muutoksista ja turvaohjeista keskustellen sekä selkoesitteellä. Tiedostamme, ettemme voi vielä palata entiseen toimintaamme, mutta voimme tehdä yhdessä arjesta mahdollisen. Asiakkaitamme emme voi velvoittaa käyttämään kasvomaskeja, koska meidän ei ole mahdollista kustantaa niitä kaikille.

Asiakkaiden kanssa turvallisuusasiat tulevat helposti puheeksi, ja ne mietityttävät monia. Ohjeistus noudattaa tutuksi tullutta kaavaa: Älä saavu sairaana, muista käsienpesu. Käytä käsidesiä.

Sanomalehtien tilaus ja kahvittelu on nyt keskeytetty

Valitettavasti emme nyt kahvittele ja olemme keskeyttäneet sanomalehden tilaamisen toistaiseksi. Asiakas-WC ei ole käytettävissä. Tietokoneen käyttöaika on rajattua, jotta kaikki halukkaat ehtivät hoitamaan asioita. Kohtaamispaikkaan mahtuu rajallinen määrä ihmisiä yhtä aikaa. Olemme vähentäneet tuolien määrää, vain muutama tuoli pöytää kohden. Siivousta on tehostettu. Oman päivittäisen siivouksemme lisäksi kerran viikossa käy ammattisiivooja. Emme kättele tai koskettele toisiamme.

Kohtaamme livenä turvavälit säilyttäen

Esteitä ja paljon ohjeistuksia, mutta arkemme ei saisi muodostua pelkistä rajoitteista. Voimme ajatella myös näin: Tervetuloa kohtaamaan livenä! Meiltä saa taas myös digiapua ja arjen ohjausta. Hienoa, että voimme keskustella yhdessä saman katon alla, kun pidämme turvavälit ja olemme terveitä. Muista, jos sairastut, voimme edelleen tavata verkossa tai puhua puhelimessa.

Tällä hetkellä otamme kohtaamispaikkaan samanaikaisesti maksimissaan 15 henkilöä. Jos oven taakse muodostuu jonoa, teemme tilaa seuraavalle. Olisiko puoli tuntia sinulle sopiva aika tietokoneella, jotta seuraavakin ehtisi hoitaa asioitaan? Pyyhimme koneet jokaisen asiakkaan jälkeen. Kaikki pöytäpinnat puhdistetaan useita kertoja päivässä.

Suunnittelemme yhdessä, minkälaisia avoimia ryhmiä voi toimia turvallisesti. Ryhmät voivat kokoontua sään salliessa ulkona, ja asiakkailta onkin jo tullutkin ideoita yhdessä ulkoiluun.

Toimintamme suuntaviivat jatkoa ajatellen

Arvioimme turvaohjeitamme ja keräämme reaaliaikaista asiakaspalautetta. Pyrimme ketterästi muokkaamaan toimintaamme ja seuraamme julkista keskustelua hyvästä hygieniasta, maskien käytöstä ja hyvistä käytänteistä.

Näiden muutamien päivien perusteella kohtaamispaikan avaaminen on otettu ilolla vastaan. Asiakasvirta on ollut joustavaa ja ruuhkautumista ei ole tapahtunut. Turvallisuusohjeet ovat olleet käytännössä toimivia, mutta niistä keskustellaan kohtaamispaikassamme paljon, koska opettelemme kaikki yhdessä uutta arkea. Onneksi on kesä!

 

Rintakuvassa Kirsi Valkonen hymyilee vaaleaa tiiliseinää vasten.

 

 

Kirsi Valkonen
projektipäällikkö / toiminnanjohtaja
kirsi.ihmistenilmoille(at)gmail.com
Huhtasuon ASA ry
Huhtasuon Kylätoimisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hyvinvoivat ihmiset -blogi

Kaikki blogin artikkelit
Blogi
yhteiskuntasuhdepäällikkö

24.9.2021 09:00

Marinin hallituksen arvosana laski hyvästä tyydyttävään

Kansalaisyhteiskunta Hallituksen jokasyksyinen budjettiriihi oli ja meni, mutta mitä jäi käteen? Arvioin hallituksen päätöksiä SOSTEn keskeisten vaikuttamiskärkien kautta: työllisyys ja toimeentulo terveyteen ja hyvinvointiin investointi ilmastotoimet Edellisessä hallituksen puoliväliriihen arvioinnissa yleisarvosana oli vielä hyvä 8,0. Nyt yleisarvosanaksi tuli 7,3 – siis tyydyttävä. Analyysien tueksi olen käyttänyt SOSTEn asiantuntija-arvioita siitä, mitä hyvää tai mitä huonoa ja epäselvää riihen […]

Blogi
erityisasiantuntija

30.8.2021 13:00

Toimeentulotukilakia uudistetaan – kerro meille näkemyksesi!

Sosiaaliturvauudistus Sosiaaliturvaa uudistetaan pitkäjänteisellä komiteatyöllä, mutta toimeentulotuen ilmiselviin epäkohtiin halutaan puuttua jo nopeammin. Sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotukityöryhmän mietintö julkaistiin 10.8.2021. Siinä ryhmä ehdottaa muutoksia lakiin, tekee ehdotuksia sen toimeenpanoon ja tuen hakemiseen liittyen sekä nostaa esiin jatkoselvittelyä vaativia kysymyksiä. Keskeisenä tavoitteena kerrotaan, että haavoittuvimmassa asemassa olevien asiakkaiden tuen tarpeisiin vastataan nykyistä paremmin. Lue lisää:  Työryhmä esittää […]

Blogi
johtaja, varapääsihteeri

27.8.2021 09:30

Työtaakka hyvinvointialueiden pystyttämisessä on valtava – nyt kysytään malttia ja kykyä tarjota järjestön osaamista oikeaan paikkaan

Sote-uudistus Hyvinvointialueiden rakentaminen on alkanut, ja elokuun loppuun mennessä kaikille alueille on saatu nimettyä väliaikaiset valmistelutoimielimet (Vate). Ne koostuvat alueen viranhaltijoista ja toimikausi kestää maaliskuulle 2022 asti, kunnes aluevaltuustojen nimeämät aluehallitukset aloittavat työnsä. Vaten työ on hallinnollista. Työsarkana on hoitaa lähinnä tulevien hyvinvointialueiden työnantajana ja palvelujen järjestäjänä toimimiseen tarvittavia valmistelutehtäviä. Hallinnollisen työn määrä hirvittää. Noin 173 […]